Република Српска распродаје и војну индустрију?

Продаје ли Република Српску војну индустрију Србији? Ово питање се наметнуло након што је предсједник Владе Радован Вишковић 7. фебруара изјавио да “Космос” из Бањалуке, “Орао” из Бијељине и Фабрика мотора специјалне намјене на Палама, која је тренутно у стечају, у будућности “не могу пословати, а да нису наслоњене на Србију”.

Република Српска 10.02.2024 | 15:47
Република Српска распродаје и војну индустрију?

“Космос” и “Орао”, фабрике намјенске индустрије основане у бившој Југославији, већ блиско сарађују са Министарством одбране Србије. Још једна предратна компанија из ове области која се налази у Републици Српској, “Зрак” из Теслића у централној БиХ, од реструктурисања 2016. године је у већинском власништву Србије.

Радио Слободна Европа (РСЕ) није добио одговор из Министарства одбране Србије на упит о овој сарадњи.

Из Министарства одбране Босне и Херцеговине за РСЕ је речено да “намјенска индустрија није у надлежности” тог ресора, док Министарство спољне трговине и економских односа БиХ, у склопу којег дјелује Одсјек за регулисање области производње оружја, није одговорило на упит РСЕ до закључења текста.

Но, Александар Радић, безбједносни аналитичар из Београда каже за Радио Слободна Европа (РСЕ) да у Републици Српској постоји правни основ да Србија преузме фабрике војне опреме у Српској и то захваљујући Закону о производњи наоружања и војне опреме.

Овај закон је усвојен крајем прошле године у Народној скупштини Републике Српске. Према закону, страно правно или физичко лице не може имати више од 50% удјела у предузећу које производи наоружање или војну опрему – осим ако Влада не одлучи другачије.

Ово у пракси значи да одлуку о продаји већинског удјела у власништву странцима, када се ради о намјенској индустрији, у свим случајевима доноси Влада. Закон о производњи наоружања и војне опреме БиХ из 2004. године, не помиње страно власништво у овој области.

Желимо ојачати сарадњу између Србије и намјенске индустрије Републике Српске преко ових фирми, а Србија је заинтересована, изјавио је за РСЕ Војин Митровић, министар привреде и предузетништва РС.

О евентуалној продаји ове индустрије Србији – Митровић је рекао да “у овом тренутку о томе не жели разговарати”. Истакао је да ће Министарство одбране Србије и представници компанија договарати како даље.

Он је додао да и Република Српска и Србија желе да се “сарадња подигне на виши ниво”.

‘Космосу’ потребна ‘стратешка партнерства’

Душан Вјештица, директор “Космоса” за РСЕ на питање шта мисли о могућој продаји компаније Србији, одговара да је тој фирми потребно стратешко партнерство.

– Постигли смо одређени ниво раста који можемо у одређеним околностима, али треба нам стратешки партнер, треба нам свјежег капитала и требају нам нове технологије. Требају нам партнерства са компанијама, које играју значајну тржишну утакмицу на свјетским тржиштима – оцијенио је Вјештица.

Истакао је да је највеће тржиште на које извозе Србија, али да извозе и на тржиште Европске уније. Са Министарством одбране БиХ, каже, не сарађују.

– Вјероватно се не планира, а у дијелу средстава ПВО, Оружане снаге посједују та средства. Ми годинама не добијамо упит, не добијамо зато што Министарство вјероватно не планира финансијска средства, средства ремонта – рекао је Вјештица.

Он наглашава да би жељели да им база буду Оружане снаге БиХ, јер би им посао био много лакши, због сложених царинских процедура приликом извоза.

Додаје да од 2017. године, када је завршено финансијско реструктурирање, “Космос” остварује константну добит.

Зашто се војна индустрија Републике Српске ослања на Србију?

Војни аналитичар из Србије и уредник портала Балканска безбедносна мрежа, Александар Радић, истиче за РСЕ да су и раније постојале идеје да се сва одбрамбена индустрија у Републици Српској која није приватна “стави под контролу неке од фирми из Србије”.

– Раније је чак и формирано једно врло необично јавно предузеће у Србији, Дирекција КС. То је било једно чудо од предузећа само с једним човјеком, једино јавно такво предузеће које је требало да обухвати под својом контролом дио фабрика из Републике Српске и то је негдје остало прошлост”, појашњава Радић.

Он додаје да “Орао” од раније ради ремонт мотора, јер Ратно ваздухопловство Србије и даље користи њихове моторе из предратног времена.

Према њему, до сада ништа конкретно није предузето по питању рјешавања питања власништва, али да са недавно усвојеним законом у Републици Српској постоји “правна подлога” за такво нешто.

Он каже да, у контексту тензија у региону, не би требало да буде драматичне атмосфере јер су ове фабрике, како наводи, “познате по специфичној производњи”.

– Не праве готове производе који су одмах употребљиви у оружаним снагама. Они су дио једног ланца, прије свега одржавање подршке борбеним системима које има Војска Србије – појашњава Радић.

Он каже да Србија има план модернизације авиона, и њихову употребу до 2040. године, у чему би могао да учествује “Орао”, док би паљанска фабрика могла помоћи модернизацију тенка М84.

Подсјећа да без препознавања потреба Војске Србије ове фабрике немају сврху, те да би без ослањања на њих тешко преживјели на свјетском тржишту – а да на бх. плану тржиште “не постоји”.

– У Оружаним снагама БиХ авијација која је имала Ролс Ројс Вајпер моторе је приземљена 2006. године. Орлови, Галеб 4 и Јастреб авиони су приземљени, без перспективе да ће било када више да полете – истакао је он.

Како послују ове компаније?

Ваздухопловни завод “Орао” из Бијељине бави се ремонтом авионских мотора.

Према подацима Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ) која води евиденције предузећа у Републици Српској, “Орао” је преко 80% у власништву Републик Српске, док остатак држи неколико јавних ентитетских фондова.

Завод је са Министарством одбране Србије у фебруару 2021. године потписао уговор о ремонту мотора за Ратно ваздухопловство и противваздушну одбрану (ПВО), вриједан 3,7 милиона евра.

Бањалучки Ваздухопловни завод “Космос”, у 100-одстотном власништву Републике Српске, бави се ремонтом у области ПВО.

Директор ове компаније, некадашњег лидера у ремонту радарских и ракетних система, Душан Вјештица, каже за РСЕ да су са Србијом “прошле године одрадили послове вриједне неколико милиона евра”.

“Орао” и “Космос” послују позитивно, према финансијским извјештајима доступним на сајту АПИФ-а. За разлику од њих, паљанска Фабрика је од 2019. године у стечају.

Ипак, министар привреде и предузетништва Републике Српске, Војин Митровић, каже за РСЕ да она није тако далеко од поновног покретања производње.

– Опрема је тамо, простор је тамо, резервни дијелови и одређене сировине, када кажем сировине, то су сирови блокови мотора које треба обрадити, који би били спремни за уградњу у тенкове – казао је Митровић.

(РСЕ) Фото: РФЕ/РЛ

Коментари / 43

Оставите коментар
Name

Ето

10.02.2024 15:51

За Космос надјем Вјестица а за Орао долазис Страин Посављак. Гробари И улизице црвених. Фуј. Крај

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

10.02.2024 16:31

А за спедицију Бугојно?

Name

Мики

10.02.2024 16:40

Е само не знам коме це сад ови из Орла протестовати кад их продају приватнику у србији

Name

Рви

10.02.2024 16:49

Ко нас је клео, није дангубио.

Name

за ето

10.02.2024 16:54

Де појасни свега ти!

Name

Горан

10.02.2024 16:56

Немој тако. Вјештица је промијенио странку, бар формално. Иначе велики заводник. И људска громада, само то успјешно крије.

Name

РЕ МИКИ

10.02.2024 17:56

Па неће ни протестовати, људи само бране своју фирму од лопова који хоће да "унаприједе"производњу . Шта је тебе брига за ОРАО.

Name

Зворним

10.02.2024 15:53

Сву имовину и треба пренијети на Србију, поготово војну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.02.2024 19:06

Па шта ће остати овом јадном народу овдје? Све продаше, пренесоше, поклонише, покрадоше.

Name

Ре

10.02.2024 19:10

Све намјенске индустрије треба ставити под министарство одбране БиХ и да раде за потребе ОСБиХ. Милиони би остали код насе привреде

Name

Ипе

10.02.2024 19:15

А онда за Србију,са гаћама на штапу.

Name

За пар година

10.02.2024 19:50

Влада Републике Српске расписује лицитацију у којој се нуди на продају шврачије гнездо скупа са јајима без Швраке у селу Пустићи. Заинтересовани не морају знати ништа о швракама и јајима, једини услов да мора имати чланску књижицу.

Name

Хх

10.02.2024 20:20

Само ви продајете ако можете и зрак дабогда вам мало земље на гробу било да лисице разносе кости.

Name

Ненад

11.02.2024 05:56

Е мој Звонимире, радио сам ја у Србијанској фирми доста година, имам велико искуство, али то ти никад нећеш имати, мажда али касно.

Name

Хм

10.02.2024 15:59

Ускоро ће нам и дјецу продавати, кад распродају имовину, зато и јесте сва ова помпа око имовине.... Све више мислим да је Смитх у праву, једини начин да се имовина не распрода а појединци безобразно обогате, све остало је само представа за народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.02.2024 18:24

Има да буде бубрега и јетри на распродаји! Два за један! Само немој мили-техерану да зафали.

Name

Игипоп

10.02.2024 16:15

Кад би из ФБиХ сарађивали на овај начин са арапским земљама онда би ми то гледали да се тиме подрива БиХ и да је српски интерес нарушен 🪂

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

10.02.2024 17:56

Јеси глуп, јел ми живимо са арапима?

Name

Ре

10.02.2024 18:18

Тако је, осим ако иде за техеран, стратеског партнера.

Name

Борац

10.02.2024 16:18

Балван само зна продати и да нас задузује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борцу

10.02.2024 17:49

Боље продати Србији нзго неком странцу.

Name

Корослав

10.02.2024 16:23

Што рече . Силна посла одрадила послове вредне неколико милиона €.Шта ћеш с тим не мош купити ни пола тенка😃.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Од извора два путића

10.02.2024 16:32

Увијек су проклете гњиде имале већинску и прећутну подршку глупих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

10.02.2024 17:13

да неспособни кретени то нису уништили, читава рс је могла да добро живи од те фирме, у овим временима кад је војна идусртија сухо злато...ал шта чобани и коњокрадице знају друго него да чувају овце и да краду..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре,бл

10.02.2024 20:08

Ваша огорченост,овом влашћу је потпуно оправдана,али,морамо још више бити огорчени на гмизавце који се сматрају људском расом,што су дозволили да се овако арчи Република Српска...

Name

Јарић Живадин

10.02.2024 17:23

Мора продати зато што Србија финансира Српску, а коју Милокрад пљачка..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ристе

10.02.2024 17:32

Па наравно! Хоћемо ми са коментарима о гоцију да их спријечимо???

ОДГОВОРИТЕ
Name

ШПИЈУНИ СУ МЕДЈУ НАМА

10.02.2024 17:49

Значи...пут Источно Сарајево преко Рогоја до Фоче је веома веома опасан ,други тунел од Доброг поља Високи ризик,одрони,имали ико да помогне неко ће опет настрадати????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радујко

10.02.2024 18:01

А Претис који је био највеца намјенска бивше yу, опљачкаше Мрда и Мотика. Ни трага од фирме у мокром. Машине распродали и то нико не спомиње. Хоће ли их стићи рука правде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васо

10.02.2024 18:16

И треба српска да прода или преда како год хоћете да назове те имовину војну на кориштење Србији без икакве накнаде. Гурати идеју да се уједине,кад могу Шиптари што не би могли и ми Срби!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

10.02.2024 19:29

Ово је крај РС. Док федерација производи и ради наши несретници све распродаше. Све је криво Сарајево јер нас мрзи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако Је

10.02.2024 19:32

Шта ће нам војна индустрија , Миле је увјек био пацифиста, против рата, то је и доказао ! Ако нас сутра неко нападне, довољно је да употребимо "Гандијевске методе борбе" и непријатељ ће се сам предати ! Миле је генијалац !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мна

10.02.2024 20:06

Ови све продадосе,дајте сто прије изборе да то зауставимо.Ако фабрике ваљају другим а сто не ваљају нама.Они це да купе и остварују профит,а ми не купујемо треба само да остваримо профит, а не знамо ваљда.А толики наси струцњаци ,на следецим изборима ако бог да ,владаце струцњаци,јер цемо их ми изабрати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Људска поквареност

10.02.2024 20:10

Од постања записано у бозјим књигама и листовима, све распродајте и мајку и децу, да не говорим гадости које људи цине

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да неце

10.02.2024 20:30

Њемацкој итд...?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

М

10.02.2024 21:32

Срби све подрзавају само нек се србује... Е мој народе, освести се висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

11.02.2024 07:11

Иако је у већинском власништву Србије "Зрак" Теслић још НЕ РАДИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славен

11.02.2024 09:06

Под причом спајање РС-а са Србијом ...да се ми не бих досјетили..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баки

11.02.2024 09:52

Све је још увјек ок док продају државну имовину...Када проћердају и покраду и то што је остало онда долази наша приватна имовина која ће се маxимално порезивати,одузимати итд...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боби

11.02.2024 10:04

Све под управу дрзаве, ОСБиХ осназит и у намјенској индустрији сарадјиват са Србијом и Црном Гором... али сви знамо да се србује да би пљацкало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзомба

11.02.2024 10:11

Долази крај,,нема висе кредита од ЕУ.Оде све на добос.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Римту ти туки за бао хау

11.02.2024 10:11

Пола Фоце и Цајница раде у војној индустрији.. али у Горазду, у Федерацији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нн

11.02.2024 10:49

Обире се имовина која се може продати. Управу су када кажу да је државна имовина на нивоу Бих овако их то мало коћи. Да је ентитетском нивоу све би распродали за мале паре за 24х

ОДГОВОРИТЕ