Republika Srpska rasprodaje i vojnu industriju?

Prodaje li Republika Srpsku vojnu industriju Srbiji? Ovo pitanje se nametnulo nakon što je predsjednik Vlade Radovan Višković 7. februara izjavio da “Kosmos” iz Banjaluke, “Orao” iz Bijeljine i Fabrika motora specijalne namjene na Palama, koja je trenutno u stečaju, u budućnosti “ne mogu poslovati, a da nisu naslonjene na Srbiju”.

Republika Srpska 10.02.2024 | 15:47
Republika Srpska rasprodaje i vojnu industriju?

“Kosmos” i “Orao”, fabrike namjenske industrije osnovane u bivšoj Jugoslaviji, već blisko sarađuju sa Ministarstvom odbrane Srbije. Još jedna predratna kompanija iz ove oblasti koja se nalazi u Republici Srpskoj, “Zrak” iz Teslića u centralnoj BiH, od restrukturisanja 2016. godine je u većinskom vlasništvu Srbije.

Radio Slobodna Evropa (RSE) nije dobio odgovor iz Ministarstva odbrane Srbije na upit o ovoj saradnji.

Iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine za RSE je rečeno da “namjenska industrija nije u nadležnosti” tog resora, dok Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u sklopu kojeg djeluje Odsjek za regulisanje oblasti proizvodnje oružja, nije odgovorilo na upit RSE do zaključenja teksta.

No, Aleksandar Radić, bezbjednosni analitičar iz Beograda kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) da u Republici Srpskoj postoji pravni osnov da Srbija preuzme fabrike vojne opreme u Srpskoj i to zahvaljujući Zakonu o proizvodnji naoružanja i vojne opreme.

Ovaj zakon je usvojen krajem prošle godine u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Prema zakonu, strano pravno ili fizičko lice ne može imati više od 50% udjela u preduzeću koje proizvodi naoružanje ili vojnu opremu – osim ako Vlada ne odluči drugačije.

Ovo u praksi znači da odluku o prodaji većinskog udjela u vlasništvu strancima, kada se radi o namjenskoj industriji, u svim slučajevima donosi Vlada. Zakon o proizvodnji naoružanja i vojne opreme BiH iz 2004. godine, ne pominje strano vlasništvo u ovoj oblasti.

Želimo ojačati saradnju između Srbije i namjenske industrije Republike Srpske preko ovih firmi, a Srbija je zainteresovana, izjavio je za RSE Vojin Mitrović, ministar privrede i preduzetništva RS.

O eventualnoj prodaji ove industrije Srbiji – Mitrović je rekao da “u ovom trenutku o tome ne želi razgovarati”. Istakao je da će Ministarstvo odbrane Srbije i predstavnici kompanija dogovarati kako dalje.

On je dodao da i Republika Srpska i Srbija žele da se “saradnja podigne na viši nivo”.

‘Kosmosu’ potrebna ‘strateška partnerstva’

Dušan Vještica, direktor “Kosmosa” za RSE na pitanje šta misli o mogućoj prodaji kompanije Srbiji, odgovara da je toj firmi potrebno strateško partnerstvo.

– Postigli smo određeni nivo rasta koji možemo u određenim okolnostima, ali treba nam strateški partner, treba nam svježeg kapitala i trebaju nam nove tehnologije. Trebaju nam partnerstva sa kompanijama, koje igraju značajnu tržišnu utakmicu na svjetskim tržištima – ocijenio je Vještica.

Istakao je da je najveće tržište na koje izvoze Srbija, ali da izvoze i na tržište Evropske unije. Sa Ministarstvom odbrane BiH, kaže, ne sarađuju.

– Vjerovatno se ne planira, a u dijelu sredstava PVO, Oružane snage posjeduju ta sredstva. Mi godinama ne dobijamo upit, ne dobijamo zato što Ministarstvo vjerovatno ne planira finansijska sredstva, sredstva remonta – rekao je Vještica.

On naglašava da bi željeli da im baza budu Oružane snage BiH, jer bi im posao bio mnogo lakši, zbog složenih carinskih procedura prilikom izvoza.

Dodaje da od 2017. godine, kada je završeno finansijsko restrukturiranje, “Kosmos” ostvaruje konstantnu dobit.

Zašto se vojna industrija Republike Srpske oslanja na Srbiju?

Vojni analitičar iz Srbije i urednik portala Balkanska bezbednosna mreža, Aleksandar Radić, ističe za RSE da su i ranije postojale ideje da se sva odbrambena industrija u Republici Srpskoj koja nije privatna “stavi pod kontrolu neke od firmi iz Srbije”.

– Ranije je čak i formirano jedno vrlo neobično javno preduzeće u Srbiji, Direkcija KS. To je bilo jedno čudo od preduzeća samo s jednim čovjekom, jedino javno takvo preduzeće koje je trebalo da obuhvati pod svojom kontrolom dio fabrika iz Republike Srpske i to je negdje ostalo prošlost”, pojašnjava Radić.

On dodaje da “Orao” od ranije radi remont motora, jer Ratno vazduhoplovstvo Srbije i dalje koristi njihove motore iz predratnog vremena.

Prema njemu, do sada ništa konkretno nije preduzeto po pitanju rješavanja pitanja vlasništva, ali da sa nedavno usvojenim zakonom u Republici Srpskoj postoji “pravna podloga” za takvo nešto.

On kaže da, u kontekstu tenzija u regionu, ne bi trebalo da bude dramatične atmosfere jer su ove fabrike, kako navodi, “poznate po specifičnoj proizvodnji”.

– Ne prave gotove proizvode koji su odmah upotrebljivi u oružanim snagama. Oni su dio jednog lanca, prije svega održavanje podrške borbenim sistemima koje ima Vojska Srbije – pojašnjava Radić.

On kaže da Srbija ima plan modernizacije aviona, i njihovu upotrebu do 2040. godine, u čemu bi mogao da učestvuje “Orao”, dok bi paljanska fabrika mogla pomoći modernizaciju tenka M84.

Podsjeća da bez prepoznavanja potreba Vojske Srbije ove fabrike nemaju svrhu, te da bi bez oslanjanja na njih teško preživjeli na svjetskom tržištu – a da na bh. planu tržište “ne postoji”.

– U Oružanim snagama BiH avijacija koja je imala Rols Rojs Vajper motore je prizemljena 2006. godine. Orlovi, Galeb 4 i Jastreb avioni su prizemljeni, bez perspektive da će bilo kada više da polete – istakao je on.

Kako posluju ove kompanije?

Vazduhoplovni zavod “Orao” iz Bijeljine bavi se remontom avionskih motora.

Prema podacima Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) koja vodi evidencije preduzeća u Republici Srpskoj, “Orao” je preko 80% u vlasništvu Republik Srpske, dok ostatak drži nekoliko javnih entitetskih fondova.

Zavod je sa Ministarstvom odbrane Srbije u februaru 2021. godine potpisao ugovor o remontu motora za Ratno vazduhoplovstvo i protivvazdušnu odbranu (PVO), vrijedan 3,7 miliona evra.

Banjalučki Vazduhoplovni zavod “Kosmos”, u 100-odstotnom vlasništvu Republike Srpske, bavi se remontom u oblasti PVO.

Direktor ove kompanije, nekadašnjeg lidera u remontu radarskih i raketnih sistema, Dušan Vještica, kaže za RSE da su sa Srbijom “prošle godine odradili poslove vrijedne nekoliko miliona evra”.

“Orao” i “Kosmos” posluju pozitivno, prema finansijskim izvještajima dostupnim na sajtu APIF-a. Za razliku od njih, paljanska Fabrika je od 2019. godine u stečaju.

Ipak, ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske, Vojin Mitrović, kaže za RSE da ona nije tako daleko od ponovnog pokretanja proizvodnje.

– Oprema je tamo, prostor je tamo, rezervni dijelovi i određene sirovine, kada kažem sirovine, to su sirovi blokovi motora koje treba obraditi, koji bi bili spremni za ugradnju u tenkove – kazao je Mitrović.

(RSE) Foto: RFE/RL

Komentari / 43

Ostavite komentar
Name

Eto

10.02.2024 15:51

Za Kosmos nadjem Vjestica a za Orao dolazis Strain Posavljak. Grobari I ulizice crvenih. Fuj. Kraj

ODGOVORITE
Name

re

10.02.2024 16:31

A za spediciju Bugojno?

Name

Miki

10.02.2024 16:40

E samo ne znam kome ce sad ovi iz Orla protestovati kad ih prodaju privatniku u srbiji

Name

Rvi

10.02.2024 16:49

Ko nas je kleo, nije dangubio.

Name

za eto

10.02.2024 16:54

De pojasni svega ti!

Name

Goran

10.02.2024 16:56

Nemoj tako. Vještica je promijenio stranku, bar formalno. Inače veliki zavodnik. I ljudska gromada, samo to uspješno krije.

Name

RE MIKI

10.02.2024 17:56

Pa neće ni protestovati, ljudi samo brane svoju firmu od lopova koji hoće da "unaprijede"proizvodnju . Šta je tebe briga za ORAO.

Name

Zvornim

10.02.2024 15:53

Svu imovinu i treba prenijeti na Srbiju, pogotovo vojnu.

ODGOVORITE
Name

Re

10.02.2024 19:06

Pa šta će ostati ovom jadnom narodu ovdje? Sve prodaše, prenesoše, pokloniše, pokradoše.

Name

Re

10.02.2024 19:10

Sve namjenske industrije treba staviti pod ministarstvo odbrane BiH i da rade za potrebe OSBiH. Milioni bi ostali kod nase privrede

Name

Ipe

10.02.2024 19:15

A onda za Srbiju,sa gaćama na štapu.

Name

Za par godina

10.02.2024 19:50

Vlada Republike Srpske raspisuje licitaciju u kojoj se nudi na prodaju švračije gnezdo skupa sa jajima bez Švrake u selu Pustići. Zainteresovani ne moraju znati ništa o švrakama i jajima, jedini uslov da mora imati člansku knjižicu.

Name

Хх

10.02.2024 20:20

Само ви продајете ако можете и зрак дабогда вам мало земље на гробу било да лисице разносе кости.

Name

Nenad

11.02.2024 05:56

E moj Zvonimire, radio sam ja u Srbijanskoj firmi dosta godina, imam veliko iskustvo, ali to ti nikad nećeš imati, mažda ali kasno.

Name

Hm

10.02.2024 15:59

Uskoro će nam i djecu prodavati, kad rasprodaju imovinu, zato i jeste sva ova pompa oko imovine.... Sve više mislim da je Smith u pravu, jedini način da se imovina ne rasproda a pojedinci bezobrazno obogate, sve ostalo je samo predstava za narod

ODGOVORITE
Name

Re

10.02.2024 18:24

Ima da bude bubrega i jetri na rasprodaji! Dva za jedan! Samo nemoj mili-teheranu da zafali.

Name

Igipop

10.02.2024 16:15

Kad bi iz FBiH sarađivali na ovaj način sa arapskim zemljama onda bi mi to gledali da se time podriva BiH i da je srpski interes narušen 🪂

ODGOVORITE
Name

Bl

10.02.2024 17:56

Jesi glup, jel mi živimo sa arapima?

Name

Re

10.02.2024 18:18

Tako je, osim ako ide za teheran, strateskog partnera.

Name

Borac

10.02.2024 16:18

Balvan samo zna prodati i da nas zaduzuje.

ODGOVORITE
Name

Борцу

10.02.2024 17:49

Боље продати Србији нзго неком странцу.

Name

Koroslav

10.02.2024 16:23

Što reče . Silna posla odradila poslove vredne nekoliko miliona €.Šta ćeš s tim ne moš kupiti ni pola tenka😃.

ODGOVORITE
Name

Od izvora dva putića

10.02.2024 16:32

Uvijek su proklete gnjide imale većinsku i prećutnu podršku glupih.

ODGOVORITE
Name

bl

10.02.2024 17:13

da nesposobni kreteni to nisu uništili, čitava rs je mogla da dobro živi od te firme, u ovim vremenima kad je vojna idusrtija suho zlato...al šta čobani i konjokradice znaju drugo nego da čuvaju ovce i da kradu..

ODGOVORITE
Name

Re,bl

10.02.2024 20:08

Vaša ogorčenost,ovom vlašću je potpuno opravdana,ali,moramo još više biti ogorčeni na gmizavce koji se smatraju ljudskom rasom,što su dozvolili da se ovako arči Republika Srpska...

Name

Jarić Živadin

10.02.2024 17:23

Mora prodati zato što Srbija finansira Srpsku, a koju Milokrad pljačka..

ODGOVORITE
Name

Riste

10.02.2024 17:32

Pa naravno! Hoćemo mi sa komentarima o gociju da ih spriječimo???

ODGOVORITE
Name

ŠPIJUNI SU MEDJU NAMA

10.02.2024 17:49

Znači...put Istočno Sarajevo preko Rogoja do Foče je veoma veoma opasan ,drugi tunel od Dobrog polja Visoki rizik,odroni,imali iko da pomogne neko će opet nastradati????

ODGOVORITE
Name

Radujko

10.02.2024 18:01

A Pretis koji je bio najveca namjenska bivše yu, opljačkaše Mrda i Motika. Ni traga od firme u mokrom. Mašine rasprodali i to niko ne spominje. Hoće li ih stići ruka pravde.

ODGOVORITE
Name

Vaso

10.02.2024 18:16

I treba srpska da proda ili preda kako god hoćete da nazove te imovinu vojnu na korištenje Srbiji bez ikakve naknade. Gurati ideju da se ujedine,kad mogu Šiptari što ne bi mogli i mi Srbi!

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

10.02.2024 19:29

Ovo je kraj RS. Dok federacija proizvodi i radi naši nesretnici sve rasprodaše. Sve je krivo Sarajevo jer nas mrzi.

ODGOVORITE
Name

Tako Je

10.02.2024 19:32

Šta će nam vojna industrija , Mile je uvjek bio pacifista, protiv rata, to je i dokazao ! Ako nas sutra neko napadne, dovoljno je da upotrebimo "Gandijevske metode borbe" i neprijatelj će se sam predati ! Mile je genijalac !

ODGOVORITE
Name

Mna

10.02.2024 20:06

Ovi sve prodadose,dajte sto prije izbore da to zaustavimo.Ako fabrike valjaju drugim a sto ne valjaju nama.Oni ce da kupe i ostvaruju profit,a mi ne kupujemo treba samo da ostvarimo profit, a ne znamo valjda.A toliki nasi strucnjaci ,na sledecim izborima ako bog da ,vladace strucnjaci,jer cemo ih mi izabrati

ODGOVORITE
Name

Ljudska pokvarenost

10.02.2024 20:10

Od postanja zapisano u bozjim knjigama i listovima, sve rasprodajte i majku i decu, da ne govorim gadosti koje ljudi cine

ODGOVORITE
Name

Da nece

10.02.2024 20:30

Njemackoj itd...?!

ODGOVORITE
Name

M

10.02.2024 21:32

Srbi sve podrzavaju samo nek se srbuje... E moj narode, osvesti se vise.

ODGOVORITE
Name

Xxx

11.02.2024 07:11

Iako je u većinskom vlasništvu Srbije "Zrak" Teslić još NE RADI.

ODGOVORITE
Name

Slaven

11.02.2024 09:06

Pod pričom spajanje RS-a sa Srbijom ...da se mi ne bih dosjetili..

ODGOVORITE
Name

Baki

11.02.2024 09:52

Sve je još uvjek ok dok prodaju državnu imovinu...Kada proćerdaju i pokradu i to što je ostalo onda dolazi naša privatna imovina koja će se maximalno porezivati,oduzimati itd...

ODGOVORITE
Name

Bobi

11.02.2024 10:04

Sve pod upravu drzave, OSBiH osnazit i u namjenskoj industriji saradjivat sa Srbijom i Crnom Gorom... ali svi znamo da se srbuje da bi pljackalo.

ODGOVORITE
Name

Dzomba

11.02.2024 10:11

Dolazi kraj,,nema vise kredita od EU.Ode sve na dobos.

ODGOVORITE
Name

Rimtu ti tuki za bao hau

11.02.2024 10:11

Pola Foce i Cajnica rade u vojnoj industriji.. ali u Gorazdu, u Federaciji.

ODGOVORITE
Name

Nn

11.02.2024 10:49

Obire se imovina koja se može prodati. Upravu su kada kažu da je državna imovina na nivou Bih ovako ih to malo koći. Da je entitetskom nivou sve bi rasprodali za male pare za 24h

ODGOVORITE