Ови најпопуларнији српски глумци ће ускоро у пензију

Генерација којој припадају неки од најпопуларнијих и најуспешнијих глумаца на нашим просторима дочекала је пензију.

Магазин 06.02.2024 | 20:05
Ови најпопуларнији српски глумци ће ускоро у пензију

Глумац Зоран Цвијановић је 25. јануара, на свој 66. рођендан, одиграо последњу позоришну представу „Пигмалион“ у сталном радном односу, након чега је отишао у заслужену пензију.

Цвијановић је у своје матично позориште „Бошко Буха“ дошао својевремено на позив кума, прослављеног глумца Милорада Мандића Манде.

„Добили смо нову управницу Машу Михаиловић. Верујем да ће искористити прилику да заврши посао који је Милорад Мандић Манда започео. Она мора да стави тачку на ту драму, која предуго траје. Дошло је време да се једна велика породица врати у свој дом. Наш колектив је формирао управо Манда, наш кум, друг, брат и пријатељ. Држимо се зато као породица и онда можете да мислите с каквим нестрпљењем то ишчекујемо“, рекао је Цвијановић својевремено за Курир.

Популарни глумац је прву улогу одиграо у филму „Сутјеска“, где је глумио курира. Током студирања на класи је био, између осталих, са Соњом Савић и Жарком Лаушевићем. Мало ко зна да је пре глуме кратко студирао стоматологију, али је ипак превагнула љубав према седмој уметности.

За себе воли да каже да је глумац епизодних улога, а међу најпопуларнијим су у серијама „Сиви дом“, „Отворена врата“, „Миле против транзиције“, „Полицајац с Петловог брда“, као и у филмовима „Ми нисмо анђели“ и „Лепа села лепо горе“.

„Људи ме више памте по епизодама. И сам сам се трудио да будем епизодиста. Играо сам и велике улоге, али некако сам више волео те мале које сам осећао као свој терен. Велика је обавеза носити целу причу. Кад си епизода, то је неки простор који можеш да контролишеш. С друге стране, опет можеш да помогнеш филму и серији. Епизодисти су најбољи играчи у тиму, јер играју добро одбрану. Они никад нису популарни, ни у првом плану, али врло корисни. Мени се то увек некако више свиђало“, говорио је за Курир глумац.

Недавно су у пензију отишли и Љиљана Благојевић, Радмила Живковић, Светозар Цветковић и Дара Џокић.

Њих шесторо глумаца из Народног позоришта само током фебруара мења свој статус из сталног запослења у пензионерски, а међу њима су Лепомир Ивковић и Сузана Петричевић.

У августу ће на заслужену пензију отићо Олга Одановић, а на јесен Стела Цветковић, Драган Николић Гиџа и Бане Видаковић.

„Желим да моје место ослободим за неком младог, мада нећу престати да се бавим својим послом“, изјавила је Олга, пише поменути медиј, која тренутно глуми у комедији „Радио Милева“.

Олга Одановић Фото: Иван Динић/Нова С

Глумци су вредни и у пензији, па су најчешће и даље посвећени овој уметности. Откако су пензионери, неуморни су и највише раде Горица Поповић, Светлана Цеца Бојковић, Тања Бошковић и Раде Марјановић, управник Позоришта на Теразијама.

Глумци, као и остали запослени у државном сектору, од Нове године су добили повишице плата, тако да за прваке позоришта износе око 100.000 динара. Пензије се, како сазнаје Курир, за драмске уметнике крећу од 50.000 до 70.000 динара. На њихову висину утиче и то да ли су били у позоришту или су радили као слободни уметници.

(нова.рс)

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

06.02.2024 20:18

Мој комсија иде у пензију са 414 марака па ником ниста ни слике ни објасњења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Имају

06.02.2024 21:03

срамне пензије чуо сам.

ОДГОВОРИТЕ