Спор није готов, Цеца повриједила права девет аутора

Након што је Светлана Цеца Ражнатовић у емисији "Премијера - Викенд специјал" открила да је добила на суду некадашњег сарадника Александра Милића Милија, огласио се композиторов адвокат Милан Јакшић.

Магазин 06.02.2024 | 16:23
Спор није готов, Цеца повриједила права девет аутора

Подсетимо, Цеца и Мили су у спору због фонограма, Цеца тврди да се он уписао као власник 100 посто, а да је суд донео пресуду да се власништво дели 50-50 што и треба да буде.

Адвокат Јакшић каже да је та изјава Цеце Ражнатовић неистинита јер спор, како он тврди, и даље траје.

- Поводом неистинитих и неоснованих новинских натписа који су се појавили у вези судског спора између, мојих клијената, друштва Милиграм мусиц доо и Александра Милића са једне стране и друштва Цеца Мусиц доо са друге стране, желим да упознам јавност са реалним чињеничним стањем како јавност не би била доведена у заблуду.

Пре свега желим да обавестим јавност да судски спор око власништва на снимцима није завршен па исти нико није добио ни изгубио, како је то нетачно пласирано у појединим медијима. Да власник yоутубе канала Светлана Цеца Разнатовић није никада ништа платио за прављење тих снимака утврдио је и судски вештак у предметној парници - наводи адвокат Јаксшић у свом допису и наставља:

- Мој клијент је сам платио и организовао производњу тих снимака и био њихов већински аутор. Те песме постигле су велики успех, а онда је 2015. године друштво Цеца мусиц доо одлучило да те песме експлоатише на yоутубе каналу Светлана Цеца Разнатовић, без икакве дозволе аутора, власника снимака и издавача, а комплетан приход, од Yоутубе-а и дигиталних платформи, задржи за себе, што је у супротности са законом и пословном праксом у дискографији.У питању је шестоцифрена или седмоцифрена бројка у еврима. 

На yоутубе каналу Светлана Цеца Разнатовић налази се и експлоатише око 1.300 клипова од којих је око 1.000 нелегалних јер власник канала, друштво Цеца мусиц доо, није имало дозволу власника снимака и аутора за ту експлоатацију. 

Од тог броја за око 800 клипова власник канала није имао сагласност мојих клијената, Александра Милића, који је већински аутор (75% на 10 албума) и друштва Милиграм Мусиц доо, власника снимака. На покушаје мојих клијената да се изврши фер, на закону заснована, подела тих прихода, Цеца мусиц доо и Цеца лично не одговарају и не желе да се то подели.

Тиме су грубо повређена права не само мојих клијената већ и 8 других аутора који су створили ту каријеру као што су Доца Иванковић (4 албума), Љиљана Јорговановић и многи други.С обзиром да је у питању неовлашћено коришћење ауторских дела и снимака, постоји могућност да су тим радњама остварени елементи бића кривичних дела против интелектуалне својине, која прописује наш Кривични законик.

- Yоутубе канал Светлана Цеца Разнатовић и дигитална дистрибуција коју на дигиталним платформама врши друштво Цеца мусиц доо, вероватно представљају највећу нелегалну дистрибуцију музичких садржаја у историји наше дискографије, којом је остварена огромна противправна имовинска корист. Овакво поступање непојмљиво је у цивилизованом свету.

Моји клијенти, и други аутори, годинама покушавају да се договоре у најбољој намери како се не би укидао yоутубе канал Светлана Цеца Разнатовић и дигитална дистрибуција коју на дигиталним платформама врши друштво Цеца мусиц доо али без одговора и жеље за цивилизованим решењем. Нико ту није нерасположен према Цеци, сви само траже своја права прописана нашим законом.

- По договору који се помиње у медијима да се приход од издаваштва дели у проценту 50% : 50%, мој клијент је друштву Цеца мусиц доо у периоду 2004. – 2015. године исплатио скоро милион евра, за шта постоји уредна пословна документација, а Цеца мусиц мом клијенту од прихода оствареног од yоутубе канала Светлана Цеца Разнатовић и дигиталне дистрибуције мом клијенту, друштву Милиграм мусиц доо, није платила ни динара.

У том смислу, нетачно је да је мој клијент урадио нешто супротно договору, већ је договор између Цеце и Милија грубо прекршен са њене стране у више наврата, што је проузроковало овакву ситуацију и судске спорове.

(Курир) Фото: Дамир Дервишагић, Петар Алексић

Коментари / 0

Оставите коментар