На крову свијета: Сјајни резултати српских спортиста

Као и на крају сваке календарске године, сумирају се резултати на свим пољима, па тако и спортском, а 2023. што се тиче спорта у Републици Српској памтићемо, прије свега, по тениском турниру из серије 250 Српска опен, који је од 16. до 23. априла одржан у Бањалуци.

Спорт 31.12.2023 | 12:54
На крову свијета: Сјајни резултати српских спортиста

На њему је наступао и први рекет свијета, Србин Новак Ђоковић, али је, на жалост бројних навијача, заустављен у четвртфиналу од земљака Душана Лајовића, који је одиграо недјељу из снова и освојио пехар савладавши у финалу Руса Андреја Рубљова са 6:3, 4:6, 6:4. Осим поменуте тројке, наступиле су још бројне свјетске звијезде попут Стена Вавринке, Гаела Монфиса, Ришара Гаскеа, али и Срби Филип Крајиновић, Миомир Кецмановић, Ласло Ђере, Хамад Међедовић...

Фудбалери Борца четврту годину заредом су играли на европској сцени. Овог пута у првом колу квалификација за Лигу конференције Бањалучани су заустављени од бечке Аустрије. Послије 0:1 на гостовању на Градском стадиону још један минималан пораз, 1:2. Међутим, то их није поколебало и успјели су да доминирају у првом дијелу шампионата, гдје су у серији од 17 мечева без пораза.

Кошаркаши Игокее поново су били прваци БиХ савладавши у финалу плеј-офа бањалучки Борац, а наступ у Лиги шампиона завршили су у групној фази са шест пораза. Први пут на европску сцену изашли су рукометаши требињског Леотара и оправдали очекивања. У првом колу Купа ЕХФ били су слободни, а у другом су елиминисали летонски Добеле Тенакс послије двије побједе (24:22 у Требињу и 29:26 на гостовању). Поклекли су у трећем колу од чешке Карвине. У Требињу су поражени са 27:28, а потом су изгубили и у Чешкој са 21:28.

Што се тиче спорта у Србији, поново је доминирао Новак Ђоковић који је био веома близу да освоји календарски гренд слем. Послије Аустралијен опена, који је освојио по десети пут, био је најбољи и на Ролан Гаросу, гдје је трећи пут био без премца. Сјајан низ прекинуо је Шпанац Карлос Алкараз, који је га је послије пет драматичних сетова савладао у финалу Вимблдона.

Међутим, Ђоковић се вратио на побједнички колосијек и славио на УС опену и тако стигао до 24. гренд слем титуле. На крају календарске године Ђоковић је пети пут у каријери проглашен за најбољег спортисту Европе, сезону је завршио на првом мјесту АТП листе, гдје проводи 405. седмицу, од 1. јануара и 406.

Сјајан успјех остварили су кошаркаши Србије који су на Свјетском првенству, одржаном на Филипинима, у Индонезији и Јапану, поражени у финалу од Њемачке са 77:83 и тако су стигли до сребрног одличја. Кошаркашице Србије на ЕП уз Љубљани биле су пете, а баскеташи Србије по шести пут постали су прваци свијета.

Џудиста из Источног Сарајева, који наступа за Србију, Немања Мајдов освојио је титулу европског шампиона у категорији до 90 килограма у француском Монпељеу. Атлетичарка Ивана Шпановић је на Свјетском првенству освојила златну медаљу у скоку удаљ са прескочених 7,14 метара, одбојкашице су биле друге на европском првенству након што су у бриселском финалу поражене од Турске у пет сетова, док су одбојкаши на ЕП заустављени у четвртфиналу од Турске. Ватерполисти су били четврти на Свјетском првенству, а у борбама за медаљу поражени су прво од Грчке, а потом и од Шпаније.

Од догађаја на европском и свјетском нивоу потребно је истаћи да су кошаркаши Денвера предвођени сјајним Србином Николом Јокићем освојили прву клупску титулу у НБА савладавши у великом финалу плеј-офа Мајами са 4:1.

Фудбалери Манчестер ситија доминирали су Енглеском и Лигом шампиона у 2023. години пошто су освојили триплу круну. Екипа Пепа Гвардиоле одбранила је шампионску титулу у Премијер лиги, освојила ФА куп и тријумфовала је у Лиги шампиона, а крајем године освојила је Свјетско клупско првенство.

До прве титуле европског првака Манчестер сити дошао је убједљиво, без пораза у групи и нокаут фази и побједом у финалу у Истанбулу против Интера 1:0, голом Родрија. Екипу је са 52 гола предводио нападач Ерлинг Халанд, Гвардиола је освојио трећу титулу шампиона Европе, послије двије са Барселоном и постао први тренер који је освојио двије трипле круне - са Барселоном и Манчестер ситијем.

Холандски возач Макс Ферстапен доминантно је освојио трећу узастопну титулу након што је у 22 трке остварио 19 побједа у сезони, од којих десет узастопних, чиме је поставио рекорд “формуле 1”.

Такође, имао је и 12 пол позиција. Ферстапен је сезону завршио са 575 бодова, 290 више од Мексиканца Серхија Переза, што је највећа разлика између шампиона и вицешампиона у историји “Ф1”. Екипа Ред Бул поставила је нови рекорд по броју узастопних побједа у шампионату - 15 и поправила резултат који је Мекларен поставио 1988. године.

Успјех Србије

Фудбалска репрезентација Србије послије 24 године изборила је пласман на Европско првенство, које ће наредног љета бити играно у Њемачкој. Међутим, разочарали су српски клубови, који су на 28 наступа на европској сцени остварили једну побједу, два ремија и 25 пораза. Црвена звезда је освојила само бод у групној фази Лиге шампиона, исто је учинио и ТСЦ у групној фази Лиге Европе, а једину побједу остварио је Партизан у квалификацијама за Лигу конференције.

Пудар и Зрињски

Што се тиче спорта у БиХ, годину је обиљежила мостарска пливачица Лана Пудар, која је по избору Олимпијског комитета БиХ, али и на 23. Избору најбољег спортисте БиХ у организацији “Независних новина” и БХРТ-а, проглашена најбољом спортисткињом. Она је у 2023. години освојила девет медаља (пет златних, двије сребрне) те испливала норме за Олимпијске игре у Паризу.

Остаће забиљежено и да су фудбалери актуелног шампиона БиХ Зрињског постали први клуб из БиХ који се пласирао у групну фазу неког европског такмичења. Играли су у групи Лиге конференције и такмичење окончали са једном побједом, једним ремијем и четири пораза.

(Глас Српске)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Мирко

31.12.2023 14:22

Благо мајкама које су вас наше јунаке родиле себи и НАМА КОЈИМА ПУНО ЗНАЧИТЕ! ЖИВИ И ЗДРАВИ БИЛИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нецо

31.12.2023 14:47

Браво за ове момке!А кад ћемо бити на крову свијета у економоји и привреди?Или да се макар одлијепимо са дна?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маки

31.12.2023 15:02

Глас треба да пише прије свега о спорту РС који се полако уздише и у сваком случају доминира у БиХ. Од фудбалера Борца очекујемо да први пронесу славу Републике и много шире од локалних оквира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мацак

31.12.2023 16:39

На лименом крову.

ОДГОВОРИТЕ