Na krovu svijeta: Sjajni rezultati srpskih sportista

Kao i na kraju svake kalendarske godine, sumiraju se rezultati na svim poljima, pa tako i sportskom, a 2023. što se tiče sporta u Republici Srpskoj pamtićemo, prije svega, po teniskom turniru iz serije 250 Srpska open, koji je od 16. do 23. aprila održan u Banjaluci.

Sport 31.12.2023 | 12:54
Na krovu svijeta: Sjajni rezultati srpskih sportista

Na njemu je nastupao i prvi reket svijeta, Srbin Novak Đoković, ali je, na žalost brojnih navijača, zaustavljen u četvrtfinalu od zemljaka Dušana Lajovića, koji je odigrao nedjelju iz snova i osvojio pehar savladavši u finalu Rusa Andreja Rubljova sa 6:3, 4:6, 6:4. Osim pomenute trojke, nastupile su još brojne svjetske zvijezde poput Stena Vavrinke, Gaela Monfisa, Rišara Gaskea, ali i Srbi Filip Krajinović, Miomir Kecmanović, Laslo Đere, Hamad Međedović...

Fudbaleri Borca četvrtu godinu zaredom su igrali na evropskoj sceni. Ovog puta u prvom kolu kvalifikacija za Ligu konferencije Banjalučani su zaustavljeni od bečke Austrije. Poslije 0:1 na gostovanju na Gradskom stadionu još jedan minimalan poraz, 1:2. Međutim, to ih nije pokolebalo i uspjeli su da dominiraju u prvom dijelu šampionata, gdje su u seriji od 17 mečeva bez poraza.

Košarkaši Igokee ponovo su bili prvaci BiH savladavši u finalu plej-ofa banjalučki Borac, a nastup u Ligi šampiona završili su u grupnoj fazi sa šest poraza. Prvi put na evropsku scenu izašli su rukometaši trebinjskog Leotara i opravdali očekivanja. U prvom kolu Kupa EHF bili su slobodni, a u drugom su eliminisali letonski Dobele Tenaks poslije dvije pobjede (24:22 u Trebinju i 29:26 na gostovanju). Poklekli su u trećem kolu od češke Karvine. U Trebinju su poraženi sa 27:28, a potom su izgubili i u Češkoj sa 21:28.

Što se tiče sporta u Srbiji, ponovo je dominirao Novak Đoković koji je bio veoma blizu da osvoji kalendarski grend slem. Poslije Australijen opena, koji je osvojio po deseti put, bio je najbolji i na Rolan Garosu, gdje je treći put bio bez premca. Sjajan niz prekinuo je Španac Karlos Alkaraz, koji je ga je poslije pet dramatičnih setova savladao u finalu Vimbldona.

Međutim, Đoković se vratio na pobjednički kolosijek i slavio na US openu i tako stigao do 24. grend slem titule. Na kraju kalendarske godine Đoković je peti put u karijeri proglašen za najboljeg sportistu Evrope, sezonu je završio na prvom mjestu ATP liste, gdje provodi 405. sedmicu, od 1. januara i 406.

Sjajan uspjeh ostvarili su košarkaši Srbije koji su na Svjetskom prvenstvu, održanom na Filipinima, u Indoneziji i Japanu, poraženi u finalu od Njemačke sa 77:83 i tako su stigli do srebrnog odličja. Košarkašice Srbije na EP uz Ljubljani bile su pete, a basketaši Srbije po šesti put postali su prvaci svijeta.

Džudista iz Istočnog Sarajeva, koji nastupa za Srbiju, Nemanja Majdov osvojio je titulu evropskog šampiona u kategoriji do 90 kilograma u francuskom Monpeljeu. Atletičarka Ivana Španović je na Svjetskom prvenstvu osvojila zlatnu medalju u skoku udalj sa preskočenih 7,14 metara, odbojkašice su bile druge na evropskom prvenstvu nakon što su u briselskom finalu poražene od Turske u pet setova, dok su odbojkaši na EP zaustavljeni u četvrtfinalu od Turske. Vaterpolisti su bili četvrti na Svjetskom prvenstvu, a u borbama za medalju poraženi su prvo od Grčke, a potom i od Španije.

Od događaja na evropskom i svjetskom nivou potrebno je istaći da su košarkaši Denvera predvođeni sjajnim Srbinom Nikolom Jokićem osvojili prvu klupsku titulu u NBA savladavši u velikom finalu plej-ofa Majami sa 4:1.

Fudbaleri Mančester sitija dominirali su Engleskom i Ligom šampiona u 2023. godini pošto su osvojili triplu krunu. Ekipa Pepa Gvardiole odbranila je šampionsku titulu u Premijer ligi, osvojila FA kup i trijumfovala je u Ligi šampiona, a krajem godine osvojila je Svjetsko klupsko prvenstvo.

Do prve titule evropskog prvaka Mančester siti došao je ubjedljivo, bez poraza u grupi i nokaut fazi i pobjedom u finalu u Istanbulu protiv Intera 1:0, golom Rodrija. Ekipu je sa 52 gola predvodio napadač Erling Haland, Gvardiola je osvojio treću titulu šampiona Evrope, poslije dvije sa Barselonom i postao prvi trener koji je osvojio dvije triple krune - sa Barselonom i Mančester sitijem.

Holandski vozač Maks Ferstapen dominantno je osvojio treću uzastopnu titulu nakon što je u 22 trke ostvario 19 pobjeda u sezoni, od kojih deset uzastopnih, čime je postavio rekord “formule 1”.

Takođe, imao je i 12 pol pozicija. Ferstapen je sezonu završio sa 575 bodova, 290 više od Meksikanca Serhija Pereza, što je najveća razlika između šampiona i vicešampiona u istoriji “F1”. Ekipa Red Bul postavila je novi rekord po broju uzastopnih pobjeda u šampionatu - 15 i popravila rezultat koji je Meklaren postavio 1988. godine.

Uspjeh Srbije

Fudbalska reprezentacija Srbije poslije 24 godine izborila je plasman na Evropsko prvenstvo, koje će narednog ljeta biti igrano u Njemačkoj. Međutim, razočarali su srpski klubovi, koji su na 28 nastupa na evropskoj sceni ostvarili jednu pobjedu, dva remija i 25 poraza. Crvena zvezda je osvojila samo bod u grupnoj fazi Lige šampiona, isto je učinio i TSC u grupnoj fazi Lige Evrope, a jedinu pobjedu ostvario je Partizan u kvalifikacijama za Ligu konferencije.

Pudar i Zrinjski

Što se tiče sporta u BiH, godinu je obilježila mostarska plivačica Lana Pudar, koja je po izboru Olimpijskog komiteta BiH, ali i na 23. Izboru najboljeg sportiste BiH u organizaciji “Nezavisnih novina” i BHRT-a, proglašena najboljom sportistkinjom. Ona je u 2023. godini osvojila devet medalja (pet zlatnih, dvije srebrne) te isplivala norme za Olimpijske igre u Parizu.

Ostaće zabilježeno i da su fudbaleri aktuelnog šampiona BiH Zrinjskog postali prvi klub iz BiH koji se plasirao u grupnu fazu nekog evropskog takmičenja. Igrali su u grupi Lige konferencije i takmičenje okončali sa jednom pobjedom, jednim remijem i četiri poraza.

(Glas Srpske)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Mirko

31.12.2023 14:22

Blago majkama koje su vas naše junake rodile sebi i NAMA KOJIMA PUNO ZNAČITE! ŽIVI I ZDRAVI BILI!

ODGOVORITE
Name

Neco

31.12.2023 14:47

Bravo za ove momke!A kad ćemo biti na krovu svijeta u ekonomoji i privredi?Ili da se makar odlijepimo sa dna?

ODGOVORITE
Name

Maki

31.12.2023 15:02

Glas treba da piše prije svega o sportu RS koji se polako uzdiše i u svakom slučaju dominira u BiH. Od fudbalera Borca očekujemo da prvi pronesu slavu Republike i mnogo šire od lokalnih okvira.

ODGOVORITE
Name

Macak

31.12.2023 16:39

Na limenom krovu.

ODGOVORITE