Који су симптоми великог кашља који хара регионом?

Само током јучерашњег дана у Хрватској је забиљежено више од 1.400 нових случајева хрипавца, односно великог кашља. Неколико случајева је досад забиљежено и у Босни и Херцеговини, а љекари се прибојавају његовог ширења. Како га можемо препознати?

Република Српска 02.12.2023 | 17:25
Који су симптоми великог кашља који хара регионом?

Велики кашаљ је респираторно обољење које је праћено интензивним кашљем, кијањем, отежаним дисањем и изненадним дисањем налик на подригивање. Узрокује га бактерија Бордетелла пертуссис.

Углавном је карактеристично за дјецу – њихове епизоде кашља трају од четири до осам седмица – али и одрасли могу добити ову болест. Период инкубације обично траје од пет до 21 дан, у просјеку од седам до десет дана.

Према подацима Националног института за јавно здравље у Словенији (НИЈЗ), велики кашаљ се преноси са особе на особу кашљањем, кијањем и преко заражених предмета.

Који су симптоми великог кашља?

У почетку су симптоми слични прехлади. Код пацијената се јавља исцједак из носа и очију, честа је благо повишена тјелесна температура, као и благи кашаљ. Ово се повећава како болест напредује.

Појављују се карактеристични напади кашља, праћени изненадним дубоким дахом, праћени звуком налик на подригивање. Због недостатка кисеоника приликом кашљања, пацијенти могу поплавити. Напади кашља су најчешћи ноћу, а могу услиједити и повраћање и умор.

Велики кашаљ се лијечи антибиотицима. Како би се спријечила дехидрација, важно је да пацијенти током лијечења конзумирају довољну количину текућине.

Према подацима НИЈЗ-а, најефикаснији начин за ограничавање преношења болести је одржавање високог удјела вакцинација. Болест је најопаснија за бебе и малу дјецу, па медицинска струка посебно препоручује вакцинацију најмлађе дјеце и трудница што прије након 24. седмице трудноће,

(Н1)  ФОТО: ДепоситПхотос

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Сретни Прст

02.12.2023 18:05

Према подацима НИЈЗ-а, најефикаснији начин за ограничавање преношења болести је одржавање високог удјела вакцинација ...или сто би се рекло здравље на иглу улази..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

02.12.2023 18:17

Само вакцина спашава као и у вријеме ковида.😀🤣

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

02.12.2023 21:18

Ново тровање у току

Name

???

03.12.2023 08:35

Сви ви који се смијете, вакцинисани сте против великог касља када сте били бебе... колико смо ретардирани и глупи, успјели смо да вратимо насој дјеци болест која је била искоријењена захваљујуци вакцинама. Док смо јос имали мозга и нормалну дрзаву, некада давно, вакцинација је била обавезна. Мозете да захвалите тој цињеници сто сте данас овдје и имате луксуз да се као будале смијете науци која вам је помогла.

Name

ре ???

06.12.2023 09:31

Немој тако, није културно. Једноставно има оних који нису бас наклоњени тренутној науци. То је њихово мисљење,њихов избор.Неце се предомислити ако их назовес онако како си их назвао.

Name

Робин Хоод

02.12.2023 22:03

Стока сад навалила на дјецу да их отрују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биг

03.12.2023 00:14

Не могу да не написем уз дузно постовање ко цита. Ја мислим да није велики касаљ вец велики к...ц као и корона и све будуце и просле преваре!

ОДГОВОРИТЕ