Koji su simptomi velikog kašlja koji hara regionom?

Samo tokom jučerašnjeg dana u Hrvatskoj je zabilježeno više od 1.400 novih slučajeva hripavca, odnosno velikog kašlja. Nekoliko slučajeva je dosad zabilježeno i u Bosni i Hercegovini, a ljekari se pribojavaju njegovog širenja. Kako ga možemo prepoznati?

Republika Srpska 02.12.2023 | 17:25
Koji su simptomi velikog kašlja koji hara regionom?

Veliki kašalj je respiratorno oboljenje koje je praćeno intenzivnim kašljem, kijanjem, otežanim disanjem i iznenadnim disanjem nalik na podrigivanje. Uzrokuje ga bakterija Bordetella pertussis.

Uglavnom je karakteristično za djecu – njihove epizode kašlja traju od četiri do osam sedmica – ali i odrasli mogu dobiti ovu bolest. Period inkubacije obično traje od pet do 21 dan, u prosjeku od sedam do deset dana.

Prema podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje u Sloveniji (NIJZ), veliki kašalj se prenosi sa osobe na osobu kašljanjem, kijanjem i preko zaraženih predmeta.

Koji su simptomi velikog kašlja?

U početku su simptomi slični prehladi. Kod pacijenata se javlja iscjedak iz nosa i očiju, česta je blago povišena tjelesna temperatura, kao i blagi kašalj. Ovo se povećava kako bolest napreduje.

Pojavljuju se karakteristični napadi kašlja, praćeni iznenadnim dubokim dahom, praćeni zvukom nalik na podrigivanje. Zbog nedostatka kiseonika prilikom kašljanja, pacijenti mogu poplaviti. Napadi kašlja su najčešći noću, a mogu uslijediti i povraćanje i umor.

Veliki kašalj se liječi antibioticima. Kako bi se spriječila dehidracija, važno je da pacijenti tokom liječenja konzumiraju dovoljnu količinu tekućine.

Prema podacima NIJZ-a, najefikasniji način za ograničavanje prenošenja bolesti je održavanje visokog udjela vakcinacija. Bolest je najopasnija za bebe i malu djecu, pa medicinska struka posebno preporučuje vakcinaciju najmlađe djece i trudnica što prije nakon 24. sedmice trudnoće,

(N1)  FOTO: DepositPhotos

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Sretni Prst

02.12.2023 18:05

Prema podacima NIJZ-a, najefikasniji način za ograničavanje prenošenja bolesti je održavanje visokog udjela vakcinacija ...ili sto bi se reklo zdravlje na iglu ulazi..

ODGOVORITE
Name

Lija

02.12.2023 18:17

Samo vakcina spašava kao i u vrijeme kovida.😀🤣

ODGOVORITE
Name

Nikola

02.12.2023 21:18

Novo trovanje u toku

Name

???

03.12.2023 08:35

Svi vi koji se smijete, vakcinisani ste protiv velikog kaslja kada ste bili bebe... koliko smo retardirani i glupi, uspjeli smo da vratimo nasoj djeci bolest koja je bila iskorijenjena zahvaljujuci vakcinama. Dok smo jos imali mozga i normalnu drzavu, nekada davno, vakcinacija je bila obavezna. Mozete da zahvalite toj cinjenici sto ste danas ovdje i imate luksuz da se kao budale smijete nauci koja vam je pomogla.

Name

re ???

06.12.2023 09:31

Nemoj tako, nije kulturno. Jednostavno ima onih koji nisu bas naklonjeni trenutnoj nauci. To je njihovo misljenje,njihov izbor.Nece se predomisliti ako ih nazoves onako kako si ih nazvao.

Name

Robin Hood

02.12.2023 22:03

Stoka sad navalila na djecu da ih otruju.

ODGOVORITE
Name

Big

03.12.2023 00:14

Ne mogu da ne napisem uz duzno postovanje ko cita. Ja mislim da nije veliki kasalj vec veliki k...c kao i korona i sve buduce i prosle prevare!

ODGOVORITE