WхатсАпп и Фацебоок: Не дамо податке властима

Фацебоок и WхатсАпп су саопштили да више неће одговарати на захтјеве власти Хонгконга да им достављају информације о својим корисницима, због поштовања слободе изражавања.

Информационе технологије 06.07.2020 | 21:45
WхатсАпп и Фацебоок: Не дамо податке властима

"Обустављамо разматрање владиних захтјева за податке о корисницима из Хонгконга, док чекамо даљу процјену Закона о националној безбједности", рекао је један портпарол компаније Фацебоок.

То ће омогућити "ригорозну процјену и консултације са стручњацима за људска права" о ситуацији на острву.

"Мислимо да је слобода изражавања основно људско право и подржавамо право људи да се изразе без страха по своју безбједност и без страха од других посљедица", рекао је тај извор.

Фацебоок објашњава да постоји глобална процедура за одговарање на захтјеве влада, а разматрање сваког захтјева узима у обзир унутрашњу политику компаније, локалне законе и међународне стандарде по питању људских права.

Кина је усвојила контроверзни Закон о националној безбједности којим се кажњавају субверзивне активности, сецесија, тероризам и договарање са страним силама. Закон предвиђа да је кинеско правосуђе надлежно за "тешка" кршења безбједности, а за та дјела је предвиђена доживотна казна затвора.

WхатсАпп истиче да "људи имају право на приватан онлајн разговор" и подсјећа да свакодневно штити приватност порука више од двије милијарде људи у свијету.

"Повјерљивост никада није била тако важна као сада и остајемо одлучни да корисницима у Хонгконгу обезбедимо сервис приватних и безбједних порука", додао је неименовани портпарол.

(Телеграф.рс)

Коментари / 0

Оставите коментар