Инцко: Постигли смо пуно, али потребно је више

Високи представник међународне заједнице у Босни и Херцеговини Валентин Инцко огласио се данас изјавом у име Европске уније (ЕУ), а поводом Међународног дана људских права – 10. децембра, истакнувши значај преданости потпуном остваривању људских права у складу с међународним инструментима и механизмима.

Босна и Херцеговина 10.12.2019 | 20:24
Инцко: Постигли смо пуно, али потребно је више
– Ове године обиљежавамо 10. годишњицу Повеље о темељним правима и 30. годишњицу Конвенције УН о правима дјетета. Међутим, та се права и даље доводе у питање широм свијета. Посебно су дјеца и млади и даље главне жртве кршења људских права. Присиљени су тражити уточиште, регрутују се као војници, присиљени су на дјечји рад или су одвојени од породице против своје воље – наводи Инцко у изјави поводом Међународног дана људских права.

Истовремено, подсјећа како се у многим мјестима широм свијета грађани активирају ради подршке људским правима, те да борци за људска права излазе на улице како би затражили да се поштују њихова права, било да је ријеч о цивилним, политичким, економским, социјалним или културним правима.

– Посебно су млади све активнији у заговарању својих права и заузимању за своју будућност – истиче Инцко.

Потцртава како је у промјењивом глобалном окружју Европска унија и даље највећи поборник мултилатералног система, те да представља стуб промоције и заштите људских права.

– Европска унија појачат ће своју дуготрајну преданост, с нагласком на новим питањима као што су умјетна интелигенција или климатске промјене. ЕУ поновно потврђује своју снажну преданост потпуном остваривању људских права свих жена и дјевојчица. Појачан ангажман Европске уније као глобалног актера резултирао је 2019. важним постигнућима у оквиру Савјета за људска права и Генералне скупштине УН – наводи Инцко. 

Како надаље наводи, Европска унија је допринијела напретку у подручју права дјетета и слободе вјероисповијести или увјерења, те створила консензус у вези с проблематичним стањем људских права у Демократској Народној Републици Кореји, Мјанмару и Сирији.

Високи представник наглашава како Европска унија наставља сарадњу с цивилним друштвом, борцима за људска права, академском заједницом, приватним сектором и многим другима како би се остварио напредак у погледу људских права.

– Форум ЕУ и невладиних организација, који се састао у Бриселу 3. и 4. децембра, уз учешће око 200 активиста цивилног друштва и бораца за људска права, испитао је улогу ЕУ у промовисању праведне будућности околиша и дао препоруке о могућим циљаним дјеловањима. Управљање земљиштем и природним ресурсима један је од највећих изазова с којима се свијет данас суочава. ЕУ препознаје важност рада бораца за људска права, који се често суочавају с врло опасним околностима и дјелују уз велику личну жртву. ЕУ позива све партнере да борцима за људска права омогуће рад у сигурном и потицајном окружју, без ометања и несигурности – наводи се у изјави.

Инцко, надаље, истиче како ће ЕУ наставити штитити, промовисати и испуњавати људска права заједно са свим земљама, организацијама и појединцима који су укључени у пружање дјелотворних и иновативних одговора на постојеће и нове изазове.

– Постигли смо пуно, али потребно је учинити још много више – поручио је високи представник, саопштено је из ОХР.

(Фена)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Мартин

10.12.2019 19:43

Слазе и оста зив.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

11.12.2019 09:24

Окупатор.

Name

Кум

10.12.2019 19:47

Ма ста сте постигли...Туга,цемер и јад. Ти исти ко и Додик,Бакир...постигли смо пуно:) Ста сте постигли несрећници?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брале

10.12.2019 20:44

Инцко се само сали

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста

10.12.2019 22:34

си постиго по заврсетку рата је било све много боље него сад! А сада је крај нема даље!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОКТОР

11.12.2019 05:29

Право си постигао, нема даље!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

11.12.2019 14:33

јеси постигаооооо!види ти се!!само ти се говори!!само се окрени иза себе!!и и резултати су видљиви бас!!!за наук будуцим генерацијама!!