Чему служе извјештаји експерата?

Недавни извјештај стручњака о владавини права у БиХ, који је у Бриселу представио виши независни правни експерт Европске уније Рајнхард Прибе, а у којем се, између осталог, наводи да је ВСТС постао дио правосудног проблема, у суштини није донио ништа ново што већ није познато јавности и властима у овој држави.

Босна и Херцеговина 10.12.2019 | 20:20
Чему служе извјештаји експерата?
Аналитичари оцјењују да је Прибе овим извјештајем само потврдио оно на шта се већ годинама упозорава, а то је да је реформа правосуђа неопходна, јер је очито да оно не функционише како треба.

Да је стање у правосуђу лоше одавно је познато, па и чињеница да ВСТС, како се наводи у Прибеовом извештају, „није испунио оно што се од њега очекивало“.

На лоше стање у правосуђу прије пар мјесеци је упозорила и Мисија ОЕБС, која је у свом извјештају навела да је стопа осуђујућих пресуда опада алармантном брзином, те се због тога доводи у питање квалитет истрага и оптужница које подиже Тужилаштво БиХ.

И у извјештају ОЕБС, као и у оном што је Прибе прочитао прије пар дана, наведено је низ препорука властима у БиХ на уклањању уочених недостатака. Оно што је проблем јесте чињеница да мало ко вјерује да ће иједна од тих препорука из извјештаја бити узета у разматрање.

На то упућује чињеница да смо у прошлости имали прилику да видимо бројне извјештаје разних експерата који су указивали на корупцију, криминал, лоше стање у правосуђу, економији, питањима заштите животне средине, људских права и слично.

Осим што су у тим извјештајима навођене чињенице које су биле јако добро познате како јавности, тако и властима у БиХ, у њима су навођене и препоруке шта би требало да се уради како би се стање поправило. Међутим, о тим препорукама би се расправљало пар дана у јавности након чега би оне биле заборављене, тако да ништа од траженог на крају није учињено или је учињено јако мало.

Па, чему онда уопште служе извјештаји и препоруке експертских група ако их нико не спроводи или се из њих узима само онај дио који у том моменту одговара онима који су дужни да их спроведу?

Вехид Шехић из Коалиције за слободне и поштене изборе “Под лупом” истиче да се у БиХ не поштују ни одлуке судова, па како онда очекивати да се поштују препоруке експертских група и разних других домаћих и међународних институција.

(Српскаинфо)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Код нас

10.12.2019 19:45

Бас ницему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

11.12.2019 06:22

Земља у стању распадања..

Name

Нострадамус

11.12.2019 21:11

Тај извјестај је као и Додикови референдуми.

Name

Јаффа

11.12.2019 06:01

Разводни проблем до заборава...тактика. Чувају своје пулене, који уништише и државу и народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Очекивано

11.12.2019 06:57

Па циљ је постигнут. И ово је била сцена за наивни босанско-херцеговацки народ: да несто казе "еxперт", а да то не послузи ницему! Осим, сто је "еxперт" узео новац. То ми лици на стару изреку:ако хоћеш да се нешто не уради, формирај комисију-само што у овом случају комисију чини један "експерт". Рекло би се: експерт мозе заменити више чланова. Дакле, пуцањ у празно што се народа тиче, а неправди су и даље у БиХ ШИРОМ ОТВОРЕНА ВРАТА!

ОДГОВОРИТЕ