Поставио високе циљеве, чекају се резултати

Политички, економски и безбједносни аналитичари сматрају да Зорана Тегелтију, новоименованог предсједавајућег Савјетаминистара БиХ, чека тежак посао у свакој области, а највише у вези с питањима финансијске политике, миграција и азила.

Босна и Херцеговина 07.12.2019 | 08:44
Поставио високе циљеве, чекају се резултати
Нису били превише оптимистични када је у питању његов експозе који је у четвртак представио на хитној сједници Представничког дома БиХ, на којој је са 28 посланичких руку именован на поменуту функцију. Тегелтија је у експозеу навео да ће у потпуности бити привржен принципу владавине права, поштовању Дејтонског споразума, Устава, уставне структуре и надлежности свих нивоа власти у БиХ.

Као стратешки циљ је навео приступање ЕУ те најавио сарадњу са НАТО-ом у складу са вољом конститутивних народа те рекао да ће му императив у раду бити развој енергетског потенцијала и саобраћајне инфраструктуре. Рекао је да ће у врху приоритета новог сазива Вијећа министара бити пољопривреда, те најавио јачање источних граница БиХ и помоћ Граничној полицији БиХ због мигрантске кризе.

Упозорио је на безбједносну позицију и опасност од тероризма и најавио потребу повећања конкурентности и растерећење бх. привреде.

Тања Топић, политичка аналитичарка из Бањалуке, истиче да досадашње искуство показује да се врло мало ствари из експозеа, не само садашњег предсједавајућег Савјета министара, већ и других прије њега, спроведе у дјело.

"Можда смо се сви на неки начин погрешно 'залијепили', да тако кажем, за личност Зорана Тегелтије, јер мислим да он на том мјесту, заправо, има врло мало маневарског простора да може било шта урадити, из простог разлога што знамо да читав политички живот у БиХ диктирају лидери политичких партија које су на власти. Односно, рекла бих три највеће етно-националне политичке партије СДА, ХДЗ и СНСД", каже Топићева за "Независне".

Тврди да, са друге стране, Тегелтија приликом излагања експозеа, а што је врло занимљиво и упечатљиво, није дао директан одговор на поједина тешка питања која су дошла из редова опозиционих парламентараца.

"Оставио је простор за консултације, односно оставио је простор за разговоре које би водио с онима који заправо о томе одлучују", објашњава Топићева. Наглашава да она не оцјењује људе у овим ситуацијама, јер јој је бесмислено да даје било коју врсту оцјене зато што оцјена заслужује резултате.

"Ово је сада, рекла бих, обећање, скуп лијепих жеља и идеја, а мислим да ће се оцјењивати тек кад прође извјесно вријеме на основу резултата рада", казала је Топићева.

Мирсад Исаковић, финансијски стручњак и професор на Економском факултету у Зеници, истиче да би финансијски програм на бази обећања повећања прихода и искључиво на бази повећања ПДВ-а, што не подразумијева диференцирану стопу, него подразумијева, како је он схватио, повећање ПДВ-а, био нож у леђа најсиромашнијима и корак уназад.

"Дошли би у још већу кризу, јер платежна моћ највећег броја становништва је на доњој разини сиромаштва. Према томе, свако повећање и поигравање уопште са повећањем цијена, како ПДВ-а, тако и енергената, носи са собом ризик великих грађанских протеста и грађанске непослушности", казао је Исаковић и истакао да Тегелтијин експозе у ораторском смислу изгледа врло прихватљиво.

"Најкраће речено, теоретски је добро, али практично, сумњам у изводљивост експозеа", каже Исаковић за "Независне". Наглашава да је и раније било експозеа бивших предсједавајући Вијећа министара који су били докторске дисертације, попут Звиздићевог, али да није реализовано ништа.

Мирза Смајић, професор на Факултету политичких наука у Сарајеву и шеф Одсјека сигурносних и мировних студија, истиче да ће нови сазив Вијећа министара и предсједавајући морати у наредних шест мјесеци посветити велику пажњу миграцијама и Закону о азилу.

"Чињеница је да предсједавајућег и цијели сазив Вијећа министара чека велики посао. Миграције и азил морају бити приоритетни и због тога што ЕУ захтијева од БиХ да ријеши питање људи који су у транзиту и омогући им боље услове", истиче Смајић за "Независне".

(Независне)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Мирослав

07.12.2019 07:58

Док год не буде одговорности за све пропасти под овом власти неће нам бити боље и трајаће док траје а да су секта јесу , јер су се толико удружили и бране једни друге и нису искрени и немају своје мишљење и размишљају само у интресу странке нема везе што није истина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

07.12.2019 09:42

Нема од тог ниста сви су они обецавали и на том је остајало.Спасавај се ко мозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

50

07.12.2019 12:35

МРКОЊИЋКА БЈЕДО И ПОСЛУШНИЧЕ АНТЕ ЈЕЛАВИЋА И ВЛАДЕ РХ У КАЛДЕРИ.

Name

боки

07.12.2019 17:29

Његови високи циљеви, а по мишљење мора код додика , а богами од сада и код цовица. Јадни његови циљеви.

ОДГОВОРИТЕ