Француска данас у блокади због највећег штрајка

Француска се припрема за највећи штрајк у посљедњих неколико деценија, а многи прогнозирају да ће се читава земља од данас наћи у блокади због обуставе рада у свим системима јавног превоза.

Свијет 05.12.2019 | 10:10
Француска данас у блокади због највећег штрајка
Могуће је да ће штрајк потрајати све до католичког Божића, пренио је АФП.

Поласци многих возова већ су отказани, а остали су драстично умањили обим рада. У обуставу рада укључиће се и запослени у образовању, полицији, судовима, болницама и на аеродромима.

Посљедњи пут је штрајк ове потенцијалне величине одржан 1995. године, када је земља стала на три седмице.

Проблеми се очекују и у међународном саобраћају. Сви возови “Евростара” отказани су у периоду од 5. до 9. децембра. Током дана неће бити обављена петина авионских летова из Француске и у ову земљу. 

У центру спора је контроверзна реформа државног пензионог система, коју је предсједник Емануел Макрон најавио у кампањи пред изборе 2017. године.

Он жели да поједностави систем одласка у пензију, у којем сада постоје 42 различита модела, и да их сведе на један. Ова промјена имала би значајан утицај на јавни сектор, који је до сада имао специјалан третман и могућност исплате компензација за теже радне услове.

Према новом систему, било би уведено бодовање, што би се одразило на старосну границу за одлазак у пензију и на финансијску компензацију у тренутку пензионисања.

На мети реформе посебно су се нашли запослени у жељезници, а њихов одговор је јединствен и они се сада боре за задржавање пензионих права.

(Срна)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Xx

05.12.2019 10:40

Тако се ради и они це изгањат своја права

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

05.12.2019 12:37

мислиш тако раде прави грађани