НСРС усвојила Консолидовани извјештај о буџету

Посланици Народне скупштине Републике Српске усвојили су вечерас Консолидовани извјештај о извршењу буџета за првих шест мјесеци, три нацрта закона, те више стратегија и извјештаја.

Република Српска 31.10.2019 | 19:16
НСРС усвојила Консолидовани извјештај о буџету
Прихваћени су нацрти закона о лијечењу неплодности поступцима биомедицински потпомогнуте оплодње; измјенама и допунама Закона о дјечијој заштити и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о добровољним пензијским фондовима и пензијским плановима.

Одредбама Нацрта закона о измјенама и допунама Закона о дјечјој заштити предвиђа се смањење трошкова породиљског одсуства за све послодавце.

Такође, биће измијењен услов за остваривање права на матерински додатак за све незапослене породиље без обзира на ранији радни статус.

Ако је у вријеме порода, породиља незапослена и има пребивалиште у Републици Српској најмање једну годину прије рођења дјетета, може остварити право на матерински додатак.

Разлози за доношење Нацрта закона о измјенама и допунама Закона о добровољним пензијским фондовима и пензијским плановима садржани су у потреби да се поред постојеће законске могућности појединачног учлањења запослених особа у добровољни пензијски фонд, створе правне претпоставке за њихово колективно укључивање.

Посланици су примили к знању и Годишњи извјештај Високог судског и тужилачког савјета Босне и Херцеговине за 2018. те усвојили неколико стратегија, између осталог, и о развоју менталног здравља за период 2019.-2029. године.

Након гласања о апсолвираним тачкама окончана је редовна сједница парламента.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ах та демократија

01.11.2019 06:32

Апропо гласања неизвјесно и напето до самога краја. На граници инцидента чак. Чудо је та демократија. Да не би папака, папкара и папкарства искочила би из штранги и бога питај гдје завршила. У живици, у граби поред трновитог пута, на првој кривини излетјела, сасула се у прах и пепео, у тифтике.

ОДГОВОРИТЕ