Нови детаљи о избору директора СИПЕ!

Мада је Независни одбор Парламентарне скупштине БиХ на синоћној сједници у Сарајеву, по слову закона, требало да осим интервјуа са четири кандидата за новог директора СИПА-е одлучује и о жалби петог кандидата Његоша Јовановића, главног полицијског инспектора из Бањалуке, чија је пријава претходно одбачена - то се није десило.

Босна и Херцеговина 23.10.2019 | 11:15
Нови детаљи о избору директора СИПЕ!
Истраживали смо због чега Независни одбор, иако су се његови чланови синоћ пред ТВ камерама јавно клели да "нема тога због чега би свјесно прекршили закон" у случају Јовановића није испоштовао основне законске процедуре.



Кренимо редом...

Јовановић се уредно пријавио на конкурс СИПА-е, а онда му је након извјесног времена стигло обавјештење од Независног одбора датирано на 23.9.2019. у којем се, између осталог, наводи да је "увидом у Јовановићеву пријаву констатовано да није приложио радну биографију са изјавом о националном опредјељењу у оригиналу или од надлежног органа овјерену копију документа", те да због наведеног одбацује његову пријаву.

Провјеравали смо шта је све од докумената било потребно да кандидати доставе Независном одбору на конкурс. Од тражених 10 докумената за Независни одбор је било чисто и прихватљиво Јовановићевих девет докумената, једино је, по њима, била спорна радна биографија (ЦВ са изјавом о националном опредјељењу, адреси и телефоном за контакт).

Међутим, наш портал је дошао у посјед тог спорног Јовановићевог документа у којем се јасно види да је у својој радној биографији навео да је по религијском опредјељењу православне вјероисповјести и српске националности. Такође, у том документу јасно је видљиво да је Јовановић навео и остале тражене податке, адреса и телефон за контакт, а навео је и своју емаил адресу.

Након тога креће Јовановићева борба за правду која траје и данас. Он ангажује адвоката, који у законски остављеном року улаже Независном одбору жалбу на Јовановићево избацивање из трке за избор за новог директора СИПА-е. У жалби је званично наведено "да се поменуто обавјештење Независног одбора као одлуку којом је одбачена пријава подносиоца жалбе Јовановића одбија због погрешно и непотпуно утврђеног чињеничног стања, битне повреде поступка и погрешне примјене материјалног права".



Јовановићев адвокат у жалби наводи да је Јовановић одбору уредно доставио своју радну биографију (ЦВ на двије странице) у којој се у складу са чланом ВИ. Потребна документација ставом 1. тачка 1. радна биографија (ЦВ са изјавом о националном опредјељењу, адреси и телефоном за контакт) и у поднаслову лични профил навео:

"Држављанство: Босне и Херцеговине и Србије, Религијско опредјељење: православне вјероисповијести, Националност: Српска", тако да није тачно да није доставио "радну биографију (ЦВ са изјавом о националном опредјељењу у оригиналу)".

У Јовановићевој жалби даље се наводи да у јавном конкурсу нигдје није наведено, нити у било којем материјалном пропису, да радна биографија (ЦВ са изјавом о националном опредјељењу) треба да изгледа другачије него што је доставио Јовановић.



Такође, Јовановић у жалби наводи и да Обавјештење Независног одбора о томе да је избачен из трке за директора СИПА-е није сачињено у складу са законом, јер не постоји преамбула (на основу којег прописа је донесено) и о каквој одлуци се ради.

У жалби се даље наводи да Закон као одлуку о неком праву, не познаје Обавјештење којим се нешто одлучује, него то мора бити Закључак или Рјешење, па је на овај начин учињена и битна повреда поступка и погрешно и непотпуно примјењен закон.

У побијеном Обавјештењу Независног одбора, наводи се даље у жалби, није наведена поука о правном лијеку.

- У складу са Уставом БиХ и Европском конвенцијом о заштити основних права и слобода и Законом о општем управном поступку свако има право на жалбу. Ниједан орган не може да донесе одлуку против које није дозвољен правни лијек. На тај начин је учињена битна повреда поступка и повријеђено основно право и слобода, право на правни лијек како би се омогућила заштита права и правних интереса Жалитеља као странке која се јавила на Јавни конкурс од 15.7.2019. године - наводи се у жалби и закључује:

- Ради свега изложеног Жалитељ предлаже да Надзорни одбор сам промјени своју одлуку и да се и Јовановић уврсти у листу пријављених кандидата и позове на интервју, однсоно да ову жалбу достави другостепеном органу на разматрање...

Жалбу оваквог садржаја Јовановић 26.9.2019. године шаље на адресу Независног одбора. Међутим, пролази и законски рок за одговор на жалбу, али од Независног одбора нема одговора.

Да би у потпуности испоштовао законску процедуру Јовановић на адресу Независног одбора шаље ургенцију, такозвану Пожурницу, у којој између осталог наводи да је Независном одбору уложио жалбу која му је уручена 1.10.2019. путем препоручене пошиљке "Пошта Српске" и дана 28.9.2019. путем брзе поште "Пошта Српске".
Пожурница је послана Независном одбору 14.10.2019. године. Независни одбор је по закону дужан да у року од седам дана од њеног пријема пошаље одговор. Међутим, одговора још нема ни на видику.


Ни на синоћној званичној сједници ни слова о Јовановићевој жалби и пожурници.

Сједница Независног одбора је прекинута и до даљњег је непозната ранг листа кандидата за директора СИПА-е.
Независни одбор је синоћ констатовао да је запримио информацију у којој се наводно каже да је Независни одбор спреман свјесно кршити законе БиХ јер неко од кандидата има услове за пензију.

"Ми ћемо провјерити све односно пријаву да наводно неки кандидати испуњавају услове за пензију. Након тога ћемо формирати ранг листу. Ово је суптилно питање. Кандидати су доставили све тражено, али у петак смо добили информацију да су неки кандидат истекли услове за пензију, а да је то Независни одбор занемарио", рекао је први замјеник предсједавајућег Независног одбора ПСБиХ Енес Обралија.

Обралија није желио одговорити на питање да ли се ради о једном или више кандидата. "Нема тога због чега бих ја свјесно прекршио закон. Већ сутра ћу потписати дописе и послати их на одређене адресе. Чим добијемо одговоре ми ћемо одржати наставак сједнице и у складу с тим формирати ранг листу", додао је Обралија.



Иначе, осим Јовановића пријаву за директора СИПА-е предали су и четири кандидата са којима је Независни одбор синоћ обавио интервјуе. То су Перица Станић, Горан Зубац, Дарко Ћулум и Жарко Лакета.

Ко је од њих стекао услове за пензију, а кандидовао се за директора СИПА-е, да ли ће жалба Јовановића, који је са 44 године најмлађи кандидат, добити одговор, или Независни одбор о њој намјерно ћути, знаћемо у наредним данима.

(Инсајдер)

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Јој, јој, јој...

23.10.2019 09:30

Па ово ми све личи на "добро" изрежирану "лошу" представу из БЛ! Треба само провјерити, а и вријеме ће показати, у чијем интересу се пријавио овај лик (има само 44 године а хтио би да управља СИПОМ?!?!)? Па ваљда зна боље да не треба са "надређеним" да се качи! Али овако ће да добију на времену, мало халабука да се подигне, мало више маневарског простора да се отвори за разне малверзације... Тресла се гора, родио се миш! П.С. Претпостављам да ће млађани јовановић у наредном периоду да узнапредује до савјетника или замјеника....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре јоој

23.10.2019 10:18

Колико треба да има година?! Вјероватно да засједне на фотељу па да га за пар мјесеци пошаљу у пензију и ставе неког ко не би прошао у редовној процедури

Name

Ма хајде

23.10.2019 10:22

А чији су остали по теби "подобни" кандидати?!

Name

Ре Јој, Јој

23.10.2019 10:23

Коме сметају млади, образовани људи, који са 44 године имају 20 година радног искуства са ВСС-ом? Такве људе треба ово друштво, да нам можда напокон сване!

Name

Ре

23.10.2019 10:27

Дечко је поприлично сиров и нема оперативног искуства, није ни неки радохоличар, али у суштини је фин, културан, поздравн, постен, те сигурно је дисквалификован без основа. Такодје, медији су константно пласирали информацију да је "полицајац" а цовјек је главни инспектор, те и на тај начин је потискиван у страну у односу на друге.

Name

НИСТА НОВО

23.10.2019 11:32

Док је овакве полиције нецес наци србина полицајца без ораха у дзепу Да је реда без директора СИПЕ, док се не роди истински некорумпирана особа било којег пола из реда српског народа даце бог

Name

Брат

23.10.2019 09:48

Његош Јовановић је апсолутни побједник на овом конкурсу, и када га врате у избор након чега ће и побједити остаје му само да прво похапси све ове који су учествовали у махинацијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре брат

23.10.2019 10:20

Слажем се у потпуности. Само он не одговара актуелној власти јер вјероватно није "марионета" ничија

Name

СУДНИЦА

23.10.2019 10:25

За Јовановица је договорено да испадне из игре цим је поднио пријаву на конкурс, а свему су кумовали Сотра, Селак, Јурисиц у Цаффе Бар-у Судница. По цијем налогу и који цар је потковао цијелу прицу моземо сами да закљуцимо.

Name

ВРИЈЕМЕ ЈЕ

23.10.2019 10:30

Вријеме је за промјене. Вријеме је да нови, стручни, људи коначно узму правду у своје руке.

Name

синиса

23.10.2019 10:37

За овог Његоша сви знају колко је поштен и стручан да је неке правде и закона и морала одмах би га изабрали а не ове потрошене ликове

Name

ре

23.10.2019 10:54

Њего цувај се селака и компаније

Name

Ђуро

28.10.2019 21:07

Слажем се Лажирање избора и манипулација је кривично дјело! А то је овде очигледно. Једини који испуњава услове је одбачен као кандидат.

Name

Момчило

23.10.2019 10:12

Можда човјека хоће намјерно да елиминишу јер једини он не иде у пензију. Провјерите ви из Независног одбора и утврдићете да у распону од 3 до 9 мјесеци у пензију иду сви Јовановићеви противкандидати а то значи и Станић и Зубац и Ћулум и Лакета. Можда у том грму лежи зец.

ОДГОВОРИТЕ
Name

политика је кува

23.10.2019 10:20

Склањају човјека јер нема ледја у политици

ОДГОВОРИТЕ
Name

КРАЈ

23.10.2019 10:49

Тако је, а све се укивало неку ноц на Јахорини јер је Миле ангазовао људе из одбора и наредио да слуцајно нити по коју цијену не смије да додје неко ко њега не слуса, а масно је плацено да се излобира да на то мјесто додје кадар погодан СНСД-у из цега се мозе закљуцити да је Јовановиц искљуцен у самом старту јер им не одговара као кандидат за оне намјене које они планирају.

Name

ИЗДАЈА

23.10.2019 10:58

Перица је недавно договорио са Додиком план везан за СИПУ, измедју осталог и његов наставак каријере у МУП-у Р.С. остали дио посла раде људи у одбору који лобирају кандидата погодног за резим тј. који це да стити појединце од правде. Овдје је неопходно да се укљуце озбиљне институције па цак и странци, јер ово ако продје онда ова дрзава губи сваки облик владавине права и моралних нацела.

Name

БЛ

23.10.2019 10:33

Изаберите неког ко ће похапсити ове криминалце на власти РС гдје је живот преостали у РС лошим животом дошао до краја зида и више нема куд осим свих боја криминалаца у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станислав

23.10.2019 10:35

Јовановиц је по мени цовјек коме је професија и цаст изнад свега средње доби таман да има врхунац каријере као директор сипа јер је цовјек главни полицијски инспектор има највеци цин. Треба му дати сансу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Очигледно је

23.10.2019 10:37

да је у овој конкурсној процедури све мутно. Могао би овај Јовановиц да "избистри мутну воду"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крупни

23.10.2019 10:40

Са његом јовановићем сам радио. Одличан је полицијски инспектор. Цастан официр Поштено радио то што сам могао да пратим његов рад. Права особа за ово мјесто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ум

23.10.2019 11:54

Његош Јовановић дефинитивно заслужује да буде на челу СИПЕ, јер само његовим именовањем на ту функцију једна оваква организација ће добити смисао и оправдати своје постојање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

23.10.2019 13:50

Његош Јовановић је човјек ,који треба да буде именован за вршење функције директора Сипа-е , јер бити са 22 године најмладји командир у РС-у и обучити своје приправнике за даншње начелничке позиције није било једноставно...али није ни једног тренутка штедио своје знање и професионализам...Правда је спора,али достижна ....

Name

Иди бре..

23.10.2019 20:35

Командир са 22-е..??!! Мора да је неко погурао. Добра залеђина. Политичка, кумовска или тајкунска. Или новац. Непотизам. У Мупу иначе кадровање већином иде попријеко и преко реда, врло ријетко по правди и истини, знању и образовању.

Name

Истина

23.10.2019 19:15

Нема вам ништа од тога....Ја знам ко ће да буде нови директор СИПЕ.

ОДГОВОРИТЕ