Драгосављевићи и даље газе буџетским путем

Проко Драгосављевић, бивши министар породице, омладине и спорта у Влади РС, који је познат по томе што су ревизори утврдили да је његово министарство 2010. године пробило буџет за око 2,6 милиона марака, већ неколико година је у пензији. Ипак, млађи Драгосављевићи настављају "газити" његовим, буџетским путем.

Република Српска 21.10.2019 | 09:38
Драгосављевићи и даље газе буџетским путем
Проко Драгосављевић, некадашњи министар породице, омладине и спорта у Влади Републике Српске, који већ неколико година ужива у пензионерским данима, не треба бринути о насљедницима.

У политичке воде „запливао“ је његов синовац Славко Драгосављевић. Како тврди Журналов извор, ријеч је о сину Прокиног брата Драге Драгосављевића. Био је 2014. године кандидат СНСД-а за Народну скупштину Републике Српске, али није освојио довољан број гласова.

Ипак, Славко убрзо добија другу функцију – 2017. године именован је за директора Основне школе „Јован Јовановић Змај“ у Српцу. С друге стране, његов брат Дражен Драгосављевић је наставник физичког васпитања у Центру средњих школа „Петар Кочић“, такођер у Српцу.

СПОРТСКА ПОРОДИЦА

Но, није то једини извор прихода за породицу Драгосављевић. Осим што је директор школе, Славко Драгосављевић има и свој тениски клуб, док Дражен води школу фудбала.

Тениски клуб „Србац“ је, како се наводи у Службеном гласнику Општине Србац, „основан 1995. године, а под новим руководством, младим и амбициозним људима, дјелује од 28.12.2006. године.“

Случајно или не, то ново руководство појављује се након што је Проко Драгосављевић у октобру 2006. године именован за министра породице, омладине и спорта у Влади Републике Српске. Убрзо ово министарство шаље помоћ у Србац.

„Током посматраног периода, у рекордном року су изграђена два тениска терена уз велику помоћ Министарства породице, омладине и спорта и Административне службе Општине Србац. Осим тога, изграђен је и приступни пут у дужини од 90 метара, паркинг простор, трибине те постављена трава око терена“, наводи се у Службеном гласнику.

Тако Тениски клуб „Србац“ добија квалитетне тениске терене за тренирање. Како је у телефонском разговору за магазин Журнал казао Славко Драгосављевић, терени су општински: „Ми плаћамо струју и воду редовно, такав је уговор потписан. Не постоји никаква друга накнада.“

Осим што је наведени тениски клуб на кориштење добио тениске терене, редовно се добија и буџетски новац. Овај спортски колектив сврстава се у прву категорију спортских организација, па је тако, према подацима објављеним у Службеном гласнику Општине Србац, 2009. године добио 10.000 марака општинског новца, а 2010, 2011. и 2012. године по 8.000 марака.

2012. године СНСД губи власт у Српцу, а нови начелник био је Драго Ћирић из Коалиције „Звоно“. Осјетио је то и Славко Драгосављевић, јер је већ 2013. године добио значајно мање новца из буџета – 2.000 марака. Наредне године још мање, „само“ 947,95 марака.

НА ЧЕЛУ ОПШТИНЕ - ДРАГОСАВЉЕВИЋ

Ипак, СНСД се враћа на власт у Српцу 2016. године. Нови и актуелни начелник постао је Млађан Драгосављевић, рођак браће Драгосављевић, што је и сам Славко потврдио за магазин Журнал. Како вријеме одмиче, тако и Тениски клуб „Србац“ добија све више буџетског новца. 2017. године је добио 3.000, 2018. године 4.000, а 2019. године 4.400 марака. 

Новац је стизао и из Министарства породице, омладине и спорта РС – по неколико хиљада марака годишње за организације разних спортских манифестација.

Поред овога, овај тениски клуб се финансира и на други начин. На фацебоок страници на којој, истина, ништа није објављено још од 2016. године, пише да „чланови клуба могу бесплатно користити тениске терене, док остали по сату плаћају 5 КМ. Тренинзи се по мјесецу плаћају 30 КМ, а буду два пута у седмици по сат времена“. 

Кад је ријеч о Драженовој Школи фудбала „Дреам теам“, ријеч је о знатно мањим буџетским износима – до 1.500 марака годишње.

Међутим, то није све. Доласком Млађана Драгосављевића на мјесто начелника, Скупштина Општине Србац доноси Рјешење о избору Савјета за спорт, а из реда стручних лица за ову област именује се управо СНСД-ов Славко Драгосављевић. 



Славко Драгосављевић није могао тачно рећи колико износи мјесечна накнада за рад у овом савјету: „Мислим да је 30 или 35 марака, слагат ћу ти сад...“

СНИЖЕНЕ ЦИЈЕНЕ ТЕРМИНА У ШКОЛСКОЈ САЛИ

Као што је већ споменуто, Славко Драгосављевић је 2017. године именован за директора Основне школе „Јован Јовановић Змај“ у Српцу.

Како наводи Журналов извор, једна од првих одлука коју је донио Школски одбор било је смањивање накнаде спортским клубовима за изнајмљивање школске сале. 

„Разлог снижавања цијене био је да више омладине користи спортску дворану у времену кад се не користи за потребе школе“, каже Славко Драгосављевић, те потврђује да и његов тениски клуб користи дворану: „Прошле године смо нешто мало користили – суботом и недјељом.“ 

Тако је директор Тениског клуба „Србац“ Славко Драгосављевић школску салу унајмљивао од Основне школе „Јован Јовановић Змај“, чији је директор – Славко Драгосављевић.

КО ЈЕ ПРОКО ДРАГОСАВЉЕВИЋ

Подсјетимо, Проко Драгосављевић био је министар породице, омладине и спорта у Влади Републике Српске, када је на њеном челу био Милорад Додик. До именовања у октобру 2006. године, радио је као савјетник предсједника Владе Републике Српске. Пензију је дочекао на функцији директора Јавне установе „Службени гласник РС“, на коју је именован 2011. године.

Остао је упамћен по томе што је 2010. године министарство на чијем је био челу потрошило 10.541.022 КМ, што је за 2.652.022 КМ или 34 посто више од одобреног буџета. Драгосављевић је на тај начин прекршио Закон о буџетском систему РС-а, ревизори су му дали негативну оцјену, констатујући потпуно одсуство одговорности према начину и располагању народним новцем.

О овоме, али и о његовом „свијету луксуза“, Журнал је писао још 2012. године. Осим тога, радио је на универзитетима у Бањој Луци и Источном Сарајеву.

Очито, ријеч је о човјеку који је највећи дио радног вијека провео „на буџету“. Истим стопама настављају „газити“ и млађи Драгосављевићи.

(зурнал.инфо)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Рале

21.10.2019 07:53

Сиротиња воли лопове и хајдике па нека им сами бирају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

будо и синови

21.10.2019 09:24

Буде Станковић, иако није био министар, пљачка филмски преко сина у Геодетско-правној управи-РУГИПП, у спрези са земљишном мафијом, која иако се судски ћера и даље књижи државо у приватно (Деурић-кум мафије, Стојчиновић, Предтаговић и други чланови организоване злодјелне мафије).

Name

Па није то све - Будић, Рачић, Драгосављевић, итд...

21.10.2019 08:38

Заборавили сте поменути да је возач Проке Драгосављевића био Милош Будић, о коме сте неки дан писали, и на тај начин стекао богатство скоро као и Проко. Онда мијења снсд за днс (долази на чело србачког днс-а), а недавно је прешао у тзв. Уједињену Српску и сад је на њеном челу у Српцу. Далеко су дубље Драгосављевићи пустили коријене у буџет Српске, нису ту само ова двојица малоумника, Славко и Дражен. Провјерите и зетове Прокине и другу родбину. Конкретно на факултету за физичко васпитање у БЛ. Затим провјерите и која је породична веза Рачића (доктор Тачи који је био директор УКЦ БЛ и који је споразумно прихватио тужбу за примање мита). И још многе многе друге ствари. Слабо сте извијестили о овој (италијанској) породици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Музyеј

21.10.2019 08:41

Проко Драгосављевић стара варалица који је незаконитим маливерзацијама остетио Републику Српски у милионским износима посао за Сипу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кобасх

21.10.2019 08:42

Да је бивси Министер радио по закону и постово будзет, био би давно смењен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србац

21.10.2019 20:21

Да је мислио радити по закону и на корист грађана не би га ни постављали за Министра, као ни остатак СНСД свите.