Зграда ИДДЕЕА-е „скочила“ са 16 на 22 милиона КМ

– Умјесто планираних 16,3 милиона марака, Агенција за идентификациона документа, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА) БиХ, спремна је да нови објекат у Бањалуци плати 38 одсто више, прецизније 22,5 милиона КМ, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Босна и Херцеговина 19.10.2019 | 10:23
Зграда ИДДЕЕА-е „скочила“ са 16 на 22 милиона КМ
Наиме, ова Агенција посљедњих неколико година покушава да нађе извођача који ће изградити објекат за смјештај те институције, али због многобројних жалби и пропуста у поступку јавне набавке, не успијева да то приведе крају.

За овај пројекат владало је велико интересовање највећих грађевинских компанија, а занимљиво је било да понуђачи, поред тога што нису испунили све тражене ставке на прошлогодишњем тендеру, нису исказали ни цијене.

Најновији тендер расписан је 5. јула ове године, процијењене вриједности 16,3 милиона КМ, услиједиле су жалбе, измјена тендерске документације, а одлуке о поништењу или закључењу уговора још нема.

Међутим, има Преднацрта програм рада Агенције за 2020. годину из којег је видљиво да је приоритет за идућу годину изградња објекта за трајни смјештај у Бањалуци за сједиште Агенције и Центра за складиштење, персонализацију и транспорт личних докумената.

„По окончању поступка јавне набавке и избора понуђача за извођење радова на изградњи предметног објекта, а по закључењу уговора о грађењу, на основу средстава осигураних буџетом институција БиХ за ову намјену, 2020. година ће бити прва од три године планиране изградње“, наведено је у програму рада Агенције за 2020, у који смо имали увид.

Извођење радова на изградњи објекта коштаће буџет Агенције 22.530.000 КМ.

„Рјешавање смјештајних капацитета Агенције и њених организационих јединица је у циљу рационализације трошкова на име закупа, осигурања адекватних услова за ИТ инфраструктуру и обезбјеђење сигурносних аспеката у процесу производње идентификационих докумената“, истакли су у програму.

Град Бањалука је 2014. издала грађевинску дозволу за изградњу објекта Агенције на локацији бивше касарне Траписти. Дозвола важи до краја 2020. године.

Тендер за изградњу 16,3 милиона КМ вриједне зграде Агенције у Бања Луци био је расписан још 2015, а затим и 2018. године.

Заинтересоване за градњу биле су, између осталог, компаније „Сецтор Сецуритy“, „Арагоста инвест“, „ХИДРОКОП“, „ЕЛНОС БЛ“, „Телегроуп“, „Приједорпутеви“, „Интеграл инжењеринг“…

(Цапитал)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

РЕСИЦКИМ БРАТ

19.10.2019 10:32

НЕК КУПЕ ОД НЕЦКА БРАТА ОД МИНИСТРИЦЕ РЕСИЦ. ОН ИМА ЗГРАДА.

ОДГОВОРИТЕ