Најава: Петак вече на ''Рајку'', пехар првака свијета...

. . . шанса да се помогне деци и Милојевићева слагалица за Тотенхем! Звезда вечерас дочекује Рад. . .

Фудбал 18.10.2019 | 14:58
Најава: Петак вече на ''Рајку'', пехар првака свијета...
Петак вече баш и није уобичајен термин за љубитеље фудбала у Србији да га проведу на стадиону, али навијачи Црвене звезде ће вечерас имати прилику за то.

Због предстојећег дуела са Тотенхемом у Лиги шампиона, Звезда је тражила да се првенствени меч са Радом одигра дан раније од планираног термина како би екипа што одморнија отишла на гостовање у Лондон. Жеља јој је услишена, па ће црвено-бели вечерас од 20.00 часова дочекати Грађевинаре. Иначе, Звезда је ове сезоне већ једном играла петком увече. Било је то против Младости из Лучана када се припремала за реванш са Копенхагеном и тада је победила 2:0.

Вечерашњи меч ће за навијаче Звезде бити посебан из још једног разлога. Сви гледаоци и навијачи који вечерас дођу на наш највећи стадионе ће имати прилику да се сликају са пехаром шампиона света. После 28 година, на Маракану је стигао пехар освојен у Токију у чувеном мечу против Коло Кола (3:0) када је Звезда уз два гола Југовића и један Панчева направила највећи успех у клупској историји и окитила се титулом светског шампиона.

Зашто је пехар тек сада стигао на ''Рајка''?

Проблем је што сви победници тадашњег Интерконтиненталног купа од 1960. до 2004. године, до 27. октобра 2017. године нису били признати као клупски прваци света. Од тог датума ФИФА је донела одлуку да свим екипама које су у том периоду освојиле Интерконтинентални куп призна ту титулу као званичну за првака света. ФИФА је овим одбацила оспоравања светских победника, пошто су до 2004. године играли само шампиони Европе и Јужне Америке, а од 2005. за пехар се боре клупски прваци свих континената. Ништа се од тада није променило, јер су трофеје освајали само Европљани и Јужноамериканци.

Ниједан клуб до сада у својим витринама није имао званичан трофеј првака света. У музејима освајача престижне титуле до сада су се могли наћи само спонзорски пехари. Недавно је ФИФА дала зелено светло и европски великани су добили пехар намењен шампионима света, а сада је он стигао и на Маракану. Од данас ће красити Звездин музеј.

Пехар ће вечерас пред утакмицу са Радом бити изложен на западној трибини стадиона  на улазу у клупски музеј од 17 часова, како би сви они који желе да се сликају са титулом првака света могли то и да ураде.

Титула првака света је додатни мотив за звездаше да дођу у што већем броју, а овом приликом подсећамо и како могу да уз љубав према звезди покажу хуманост и помогну онима којима је то најпотребније.

Много је разлога да се звездаши вечерас у што већем броју одазову и дођу на Маракану, а највећи разлог су свакако Владан Милојевић и његови изабраници.

Звезда је после серије слабијих игара и пораза у вечитом дербију, успела да се тргне и почела је да диже форму. У Крушевцу је одиграла можда и најбољи меч у првенству после неколико месеци. Види се напредак у игри и то може да радује црвено-беле пред гостовање Тотенхему.

Не очекује се да Владан Милојевић вечерас превише комбинује у односу на тим који ће супроставити Спурсима у уторак вече. Звездин тренер је и пред остале велике европске мечеве углавном играо првенство у најјачем саставу уз тек понеку измену. Ипак, неке промене за вечерас су неопходне.

Очекује се да предност међу стативама добије резервни голман Зоран Поповић уместо Борјана иза којег је далек пут у Канаду и учешће у репрезентативној акцији. Он се тек јуче вратио у Србију и Милојевић ће га вероватно одморити за Тотенхем. У досадашењим првенственим мечевима пред велике европске утакмице, десног бека је углавном играо Милан Гајић док је Гобељић одмарао. Остатак одбрамбене линије је изгледао исто: Дегенек – Милуновић – Родић.

Ипак, Гобељић би вечерас могао да добије предност у односу на Гајића јер се није нешто претерано уморио у репрезентацији Србије. Одиграо је само 45 минута против Парагваја и одморан је за два меча у пет дана. Слично је са Родићем и Милуновићем који су играли још мање и очекује се да вечерас стартују. Али зато би одмор могао да добије Дегенек код којег је слична ситуација као код Борјана. Прешао је “пола света” да би играо за Аустралију, провео у авиону 66 сати, тек се вратио у Србију и могао би да добије поштеду. Уместо њега се очекује Радован Панков у тандему са Милуновићем.

Што се везног реда тиче, тандем централних везних ће највероватније да чине опорављени Хосе Кањас и Милош Вулић. Шпанцу су потребни минути у ногама да би што спремнији дочекао меч са Спурсима, а Вулић се налази у сјајној форми. Његош Петровић је одиграо два пута по 90 минута за младу репрезентацију и потребан му је одмор, док се Душан Јованчић већ неко време не налази у доброј форми.

Као и увек, највећа конкуренција је за позиције у офанзивном делу тима. Због лимита странаца у Суперлиги, Милојевићу су овде донекле везане руке. Вечерас би требало да стартују Гарсија, Марин и Вукановић, а испред њих као најистуренији Томане.

Гарсија и Марин суи сигурни стартери за Лондон, а Вукановић ће заузети место Ван ла Паре који је у овом случају извисио за место у тиму због лимита о странцима. Вукановићу ће ово бити шанса да се наметне и да у против Тотенхема опет преотме место стартера појачању из Хадерсфилда. Неће бити ни Бена који није лиценциран за Лигу шампиона, па није реално да га Милојевић уиграва са већином екипе која треба да игра у Лондону. Шансу са клупе чека Мирко Иванић који се дуго мучио са повредом примицача, али сада је здрав.

Томанеу су дају веће шансе да почне меч у шпицу него Милану Павкову који се бећ неко време налази у паду форме и није постигао гол из игре дуже од месец и по дана. Ричмонд Боаћи је отпао из конкуренције за вечерашњи дуел због повреде листа, а највероватније неће моћи да почне ни меч у Лондону. То значи да Милојевић бира између Томанеа и Павкова, а Португалац је у благој предности. Томане је почео меч против Олимпијакоса и од њега се тек очекује да покаже голгетерски инстинкт. Када је дошао, имао је проблеме са повредом, потом је често био жртва правила о лимиту странаца, да би на последња четири меча у свим такмичењима четири пута био стартер и постигао је два гола. Још је то далко од очекиваног, али Милојевић му верује да ће прорадити и против Рада би могао да се напумпа голгетерским самопоуздањем за Лондон.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар