Најгора БиХ у посљедњих 10 година!

Просинечки најслабији селектор! Поразом у Атини фудбалери Босне и Херцеговине свели су шансе за пласман на Европско првенство на статистичку грешку.

Фудбал 17.10.2019 | 17:30
Најгора БиХ у посљедњих 10 година!
Два кола пре краја квалификација у Групи Ј, "Змајеви" имају 10 бодова, пет мање од другопласиране Финске, а уочи меча са перфектном Италијом.

Већ се сада може рећи да БиХ може да се фокусира на бараж кроз плеј-оф Лиге нација, јер је вероватноћа да ће узести шест бодова, а Финска ниједан, минимална.

Међутим, оно што брине навијаче селекције БиХ је то што су "Змајеви" у овом квалификационом циклусу забележили најгоре резултате у последњих десет година.

Осим што није изборила ЕП, БиХ се није истакла ни атрактивном ни ефикасном игром, слаба је била и одбрана, а није ни промовисан неки млади талентовани играч.

Иако јавност није претерано оштра у критикама према Просинечком, једну ствар му посебно пребацују.

Наиме, у селекцији БиХ нема ниједног фудбалера из домаће Премијер лиге. Штавише, Просинечки ниједном није виђен на некој утакмици босанскохерцеговачког шампионата.



А стање на табели нам говори да је БиХ слабија не само од просечне Финске, која ће по свему судећи следећег лета дебитовати на ЕУРО, већ и од екипе која би у већини група била при дну табеле – Јерменије.

Два тима су изједначена са по десет бодова, али су Јермени разбили "Змајеве" на свом терену 4:2, након чега је Просинечки управо и поднео оставку.

То чини селектора Роберта Просинечког најслабијим у истом периоду, мада се не може сва одговорност пребацити на њега јер је "Жути" пре месец дана поднео оставку истакавши да не зна како да унапреди игру тима, али ју је ФС БиХ одбацио.

"Просинечки није једини кривац за тренутно стање. С играчким кадром који има на располагању не можемо и не смемо очекивати превише, али тражити да наша селекција буде боља од Финске и Арменије свакако није безобразлук!", сумира утиске о овим квалификацијама сарајевски портал СпортСпорт.

Од одласка Мирослава Блажевића 2008. са места селектора, за БиХ је кроз шест квалификационих циклуса увек најслабији ранг била трећа позиција у групи, која је максимум који може да достигне ова генерација.



БиХ у тих десет година ниједном није освојила мање од 17 бодова у групи, а тренутно је теоретски могући максиму 16, али је вероватније да ће бити 13.

Осим тога, са 14 примљених голова овај тим има убедљиво најслабију одбрану у поменутом периоду, али као кључни фактор слабих резултата је немоћ "Змајева" у гостима.

БиХ на четири гостовања није остварила ниједну победу. Штавише, "Змајеви" ван домовине нису освојили ниједан једини бод! Чак је Лихтенштајн успео да избегне један пораз ван свог терена.

"Змајеви" ће имати прилику да у последњем колу окончају црну серију управо у Лихтенштајну, али ће негативни рекорд остати на снази.

Ови резултати су условили и то да је Просинечки селектор са убедљиво најслабијим учинком у последњих десет година на кормилу БиХ.

Његови "Змајеви" у просеку освајају 1,5 бодова, па гледа у леђа Ћири Блажевићу (1,53), Сафету Сушићу (1,59) и Мехмеду Баждаревићу (1,92).

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар