Одбачен приједлог одвајања савјета судија и тужилаца

Високи судски и тужилачки савјет одбацио је приједлог Представничког дома у БиХ да се та инстутуција раздвоји на Високи судски савјет и Високи тужилачки савјет.

Босна и Херцеговина 14.10.2019 | 18:44
Одбачен приједлог одвајања савјета судија и тужилаца
Предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија одбио је и предлог Представничког дома да половину чланова нових савјета судија и тужилаца бира парламент БиХ, наводећи да принципи по којима су састављена вијећа не би требало да буду преиспитивани "све док положај ВСТС-а не добије одговарајуће уставне гаранције".

ВСТС се, додао је Тегелтија, противи и приједлогу парламента БиХ у вези са измјенама и допунама Закона о Тужилаштву БиХ, према којима би главног тужиоца Тужилаштва БиХ двотрећинском већином бирала Парламентарна скупштина БиХ.

Према његовим ријечима, тиме би се повећао ризик од политизације правосуђа.

На приједлог Представничког дома парламента БиХ да се јавно објаве имовински картони тужилаца и судија, Тегелтија је одговорио да су поднијели иницијативу за ревизију Закона о ВСТС-у, у којој је предложено да јавно објављивање имовинских картона судија и тужилаца.

Предсједник ВСТС-а је поново предложио да парламент БиХ и ВСТС сва питања раматрају кроз "партнерски однос".

Исти закључак је ВСТС предложио и љетос, одговарајући парламенту на први сет закључака.

Између осталог, ВСТС је истакао да закључак Представничког дома ПС БиХ, којим је затражено од свих чланова ВСТС-а да поднесу оставке, ни на који начин не обавезује чланове ове институције.

ВСТС је одбио и да учествује у раду парламентарне истражне комисије за истраживање стања у правосуђу, наводећи да на тај начин парламент БиХ излази изван надлежности, као и да је то грубо мијешање и недопуштен притисак законодавне власти на рад правосуђа.

(Тањуг)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Рале

14.10.2019 18:20

Рузица казе ако срусе ову институцију да це многе пропасти.Ево прике за РС да сруси све посто не постује те институције.Миле удри по вств.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

14.10.2019 20:12

Рузица и Тегелтија умислили да су они ВСТС.

Name

гуз

14.10.2019 18:29

ВСТС хоце да управља парламентом....добице Тегелтија,Рузица ускоро ногу од Инцка...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овај

14.10.2019 23:56

Тегелтија се понаса као стецајни управник!

ОДГОВОРИТЕ