ЕП: Белгија рутински у Казахстану! Холандија на ЕП-у!

Фудбалери Белгије савладали су на гостовању Казахстан са 2:0, у мечу осмог кола групе И квалификација за Европско првенство.  Белгијанци потврдили класу уз Азарову сјајну асистенцију.  Стрелци су били Батшуаји и Меније - 2:0.  Руси овако моћни нису били од Аршавина и Пављученка - Черишев и Дзјуба иду на Еуро! Хет-трик Мекгина као упозорење Орловима пред бараж мечеве! Шкоти ће у Лиги нација имати другу шансу. . .  Болесник је оздравио, Холандија се вратила! После шест година, опет ће Лале на велико такмичење! Херој је Ђини Вајналдум који је дао и еврогол.

Фудбал 13.10.2019 | 19:55
ЕП: Белгија рутински у Казахстану! Холандија на ЕП-у!
Ово је њихова осма победа из исто толико мечева, а занимљиво "црвени ђаволи" су најефикаснија репрезентација у овом циклусу.

До осмог узастопног тријумфа, у мечу без резултатског значаја, водили су је Миши Батшуаи и Тома Меније.

Подсетимо, Белгија је прва селекција која је обезбедила пласман на континентално такмичење.

Белгијанци су потврдили класу. Имали су од раније у џепу пласман на Европско првенство, а данас су на гостовању Казахстану само додатно показали колико су јаки па су у небитној утакмици по њих изашли као победници резултатом 2:0 (1:0).

Да играју Белгијанци добар фудбал могли смо да се уверимо већ у 21. минуту када је после сјајне акције на асистенцију Праета Миши Батшуаји погодио за предност Белгијанаца.

Како су репрезентативци Белгије почели прво полувреме, тако су наставили у другом. Еден Азар је послао стварно феноменалну асистенцију до Томе Менијеа који је добро завршио акцију. Заиста је Азар показао каква је класа од играча код овог потеза.

Колико су Црвени ђаволи заправо моћни показује и чињеница да им је ово осма победа у квалификацијама, да имају однос у головима 30:1 и да им је ово 24. освојен бод у осам мечева.

Са друге стране Казахстану је ово трећи пораз заредом у квалифкацијама, али ова репрезентација заправо нема шансу да се пласира на Европски шампионат.

Белгија сада има 24 бода, док је Казахстан на седам освојених бодова.

Руси овако моћни нису били од Аршавина и Пављученка - Черишев и Дзјуба иду на Еуро! Хет-трик Мекгина као упозорење Орловима пред бараж мечеве! Шкоти ће у Лиги нација имати другу шансу...

Белгија је била боља у Бриселу, остатак је био лагана шетња. Фудбалска репрезентација Русије се и пети пут узастопце пласирала на континенталу смотро пошто је са рутинских 3:0 визирала место на Еуру 2020. и приде послала Шкотску да покуша да до тамо дође кроз бараж Лиге нација у којој ће јој један од три потенцијална ривала извесно бити и изабраници Љубише Тумбаковића.

Отом-потом, да се вратимо прво на Русе, јесу редовни учесници европских првенстава, али утисак је да овако моћно нису изгледали још од 2008. када су предвођени Андрејом Аршавином и Романом Пављученком стигли чак до полуфинала у коме их је прегазила шампионска генерације Шпаније у настајању.

Није баш реално да Руси већ сада маштају о самој завршници Еура, тек треба да у реваншу са Белгијом покажу могу ли заиста против најбољих на Старом континенту, али ова генерација реално одскаче од  европског просека. Два пута су тукли Шкотску, два пута Казахстан, а ево два пута и Кипране, који нису издржали ни 25 минута.

И бод је био довољан Русима, али Станислав Черчесов није желео ништа да препусти случају, од првог минута је Зборнаја команда вршила страховит притисак на Кипране, а они на то нису били спремни. Денис Черишев је приде био прилично расположен, начео је домаћина и приде наместио два друга гола за госте. Одличан је – већ то постаје константа – био и Артјом Дзјуба,  који са 31 годином игра фудбал живота. Није више луда глава, сад је сурови егзекутор, фудбалски тенк са префињеном техником.

Истини за вољу, Русима је пут до бодова олакшан већ у 27. минуту када је Костас Лаифис отвореним стопалом кренуо у један старт, испрва му је наш Срђан Јовановић показао жути картон, али се убрзо предомислио и дао му и директан црвени, сасвим оправдано, могао је лако да поломи ногу Сергеју Петрову. Није уосталом тај детаљ био кључан, кад су Кипрани остали са десеторицом на терену Руси су већ имали два гола предности.

Руси дакле са Белгијанцима иду на Еуро, у новембру ће у Санкт Петербургу одлучивати о томе ко ће се изборити за привилегију да каже да је пласман изборио као првопласирани из групе. С обзиром да је Белгија у првом мечу као домаћин славила са 3:1, Русима игра само победа од 2:0 или она од три гола разлике. Мада, коме је уопште битно да ли си први или други у квалификацијама?

Још мање је важно ко ће бити трећи. Сад су ту Кипрани, у следећем колу ће ту позицију бранити од Шкотске, али то ништа неће променити. Кипрани су своје завршили, Шкоти ће пласман на Европско првенство покушати да изборе кроз бараж Лиге нације. Као првопласирани из једне од четири групе у Лиги Ц за ривале ће извесно имати Србију, како сада ствари стоје и Норвешку (они би додуше можда могли и директно на Еуро ако у следећем колу савладају Румуне у гостима, а потом и Фарска Острва код куће), док ће четврти учесник баража, бар према постојећем стању, бити одређен жребом. Кандидати су Бугарска, Израел, Мађарска и Румунија, наравно, све под условом да Финска задржи друго место у Групи Ј, испред Јерменије и Босне и Херцеговине.

Све то нимало не дотиче Шкоте, они су први сигурни учесници баража, вечерас су се против Сан Марина само распуцавали. На крају 6:0 уз хет-трик Астон Вилиног Џона Мекгина. Обратићемо пажњу на њега, али голови против Сан Марина никога неће заплашити. Уосталом, да би Србија и дошла до дуела са Шкотском потребно је да и једни и други претходно добију прве мечеве баража. Орлови би требало да укрсте копља са Норвешком, Шкотска са Финском или већ једном од оне четири екипе које ће можда на жреб.

ГРУПА И

Недеља

Казахстан - Белгија 0:2 (0:1)
/Батшуаји 21, Меније 53/

Кипар - Русија 0:2 (0:2)
/Черишев 9, Оздојев 23/

Шкотска - Сан Марино 6:0  (3:0)
/Мекгин 12, 27, 45, Шенкланд 65, Финдли 67, Армстронг 86/



Мађарска преживела: Азерима поништен гол у судијској надокнади! 

Мађарска се вратила после катастрофе у Сплиту. Тим Марка Росија победио је у, врло вероватно, најважнијем мечу досадашњег тока квалификација. Пред 12 хиљада људи у Будимпешти, пао је Азербејџан, па је мађарски сан о новом учешћу на Првенству Европе наставио да живи.

Мађари су пришли Хрватској на бод, престигли Словачку и Велс, и сада на миру могу да чекају исход дуела из Кардифа после којег ће много тога бити јасније. Нашим северним суседима остао је само још један меч у овим квалификацијама, и делује да би сами могли да одреде судбину у новембру када гостују у Велсу.

Мађарска је одиграла  тешжак психолошки меч, знајћи да нема право на грешку. Азербејџан не припада ни друштву просечних европских селекција, али уме да буде незгодан. Посебно када у дефанзивном рову чека шансу. И тим хрватског стручњака Николе Јурчевића дефинитивно је могао да запржи чорбу Мађарској. При минималном вођству домаћина у заоставном времену штопер гостију Мустафадзе је успео да покупи један одбитак и погоди мрежу Мађара. Почели су сви на стадиону да се хватају за главу, али је на интервенцију помоћника Холанђанин Хиглер понипштио погодак због наводног играња руком. Врло дискутабилна одлука. 

Мађарима је пао камен са срца већ у десетом минуту. Леви бек солунског Ариса Михаљи Корхути направио је потез каријере. Он је после корнера сачекао одбијну лопту на 30 метара од гола Азера. Није много оклевао, шутирао је из прве и погодио центар мете. Био је то савршен ударац који је завршио у даљем углу гостију.

Јесу Мађари имали у наставку више од игре. Имали су и више конкретних покушаја. Међутим, Италијан Марко Роси је одлучио да не ризикује превише. Мађари су до поменутог поништеног гола рутински бранили предност. На крају су ишчупали победу... 

ГРУПА Е

Недеља

Мађарска - Азербејџан 1:0 (1:0)
/Корхути 10/

20.45: Велс - Хрватска



Болесник је оздравио, Холандија се вратила! После шест година, опет ће Лале на велико такмичење! Херој је Ђини Вајналдум који је дао и еврогол.

После два пропуштена велика такмичења (ЕП 2016. и Мундијал 2018.), Холандија се вратила!

Једна од највећих фудбалских сила је оздравила после тешке болести и опет ће играти на завршници против најјачих. Холанђани су вечерас победом у Белосурији од 2:1 суштински обезбедили пласман на Европско првенство наредне године.

Теорија каже да Лале још нису овериле визу за ЕП, али је суштина другачија. Два кола пре краја имају три бода више од Северне Ирске и Немачке (утакмица мање). Немци ће вечерас против Естоније и званично оверити пласман на европску смотру, а Холанђани ће то теоретски потврдити у последња два кола.

После вечерашње победе, са три бода више и бољим међусобним скором (3:1), гостују Северној Ирској у претпоследњем колу за месец дана. Победа и реми им гарантују једно од прва два места. Чак и пораз од једног гола разлике их пред последње коло оставља испред Ираца. А чак и у случају убедљивијег пораза су опет фаворити јер у последњем колу дочекују Естонију, а Северна Ирска гостује Немачкој. Дакле, све је готово...

Холанђани су кроз Лигу нација лансирали нову генерацију која је квалитет показала и у овим квалифиацијама за ЕП. Селектор Куман је искристалисао тим који се неће мењати много. Ту је 20-ак ихграча који су основа репрезентације. Темељ испред голмана Силесена чини сјајни штоперски пар Ван Дајк – Де Лихт. Бекови (Блинд, Дамфрис, Фелтман, ван Анхолт, понекад и Хатебур) се мењају у зависности од противника и стила. Игром диригује млади маестро Френки Де Јонг којем у везном реду сјајно помажу Ђини Вајналдум из Ливерпула, Аталантин мотор Мартен Де Рон, Ајаксов бисер Дони ван де Бек, а ппонекад искусни Стротман из Марсеља, Тони Виљена из Каснодара и млади Росарио из ПСВ Ајндховена. По крилима дејствују брзоноги Бабел, Депај, Квинси Промес, Бергвајн, Берхујс, а на крају се појавио и центарфор „убица“ у виду суперталентованог Донијела Малена из ПСВ Ајндховена који је опасније оружје од корпулентног Лука де Јонга.

Куман је вечерас у Белорусији мало истумбао тим у односу на онај који је пре неколико дана победио Северну Ирску. Офанзивног бека Дамфриса је заменио дефанзивнији Фелтман, Ван де Бек је почео уместо дефанзивнијег Де Рона, Мален уместо Депаја, а Промес уместо Бабела.

А меч је решио херој из сенке – Жоржињо Вајналдум. Везиста Ливерпула је постигао оба гола на неугодном гостовању и довео Холандију пред врата раја.

У орвих 15 минута је Холандија држала скоро 80 одсто лопту у свом поседу, али није успевала да створи шансе. Коначно, после пола сата игре су Лале откључале белоруску браву. Промес и Мален су комбиновали, Ајаксово крило центрирало, а Вајналдум се у свом стилу убацио из другог плана на петерца и главом затресао мрежу. Наставили су Холанђани да нападају и после вођства, хтели да све реше и успели су. Опет Вајналдум! Овога пута је одапео стрелу са 20 и кусур метара и постигао еврогол.

Белорусија је успела да смањи на почетку другог полувремена голом Драгуна, али је Холандија зналачки држала лопту у наставку и контролисала ситуацију. Могли су да постигну и трећи гол, али су Мален и Вајналдум промашили добре шансе.

Ипак, и ових 2:1 је било довољно да се направи кључни корак ка пласман на Еуро, а коначно славље ће бити у новембру. На гостовању Северној Ирској или кући против Естоније. Битно је да су се Холанђани вратили. Недостајали су на великим такмичењима.

ГРУПА Ц

Недеља

Белорусија - Холандија 1:2 (0:2)
/Драгун 57 . Вајналдум 32, 41/

20.45: Естонија - Немачка



Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар