САД упозоравају, Турска од акције не одустаје

САД су упозориле Турску на санкције уколико оде предалеко у офанзиви против Курда у Сирији. Ердоган одговара Вашингтону да не одустаје од операције.

Свијет 11.10.2019 | 22:19
САД упозоравају, Турска од акције не одустаје
САД су упозориле Турску да би могла да се суочи с оштрим санкцијама и да ће Вашингтон уништити њену економију ако Анкара оде предалеко у офанзиви против Курда на североистоку Сирије, после чега је турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио да неће одустати од те операције.

Министар финансија САД Стивен Мнучин рекао је у Белој кући да се САД надају да неће морати да употребе нове, проширене санкције које је амерички председник одобрио.

"Ми никада нећемо прекинути овај корак који смо предузели против курдских милиција...Нећемо то зауставити без обзира шта неко каже", рекао је Ердоган, пренео је Ројтерс.

"Ми добијамо претње од деснице и левице, којима се поручује да зауставимо овај напредак", додао је он.

Турска је ду петак интензивирала своје ваздушне и артиљеријске ударе на североисток Сирије, појачавши офанзиву на курдске милиције у том подручју, што је изазвало упозорења да би могло доћи до хуманитарне катастрофе.

Трамп се нашао на удару због повлачења америчких снага из северне Сирије уочи почетка турске офанзиве на област под контролом курдских снага које Анкара сматра терористима.

Курдске снаге су дуго биле амерички савезници у борби против екстремиста Исламске државе и држе затворене хиљаде џихадиста.

Мнучин је рекао да је важно да Турска не дозволи бекство "ни једног јединог" борца Исламске државе.

Трећег дана турске офанзиве на северу Сирије Ердоган је казао да његова земља неће прекидати ту операцију против курдских бораца у Сирији које сматра претњом по националну безбедност.

Ердоган је навео да ће Турска "наставити ту борбу" док курдске снаге не буду потиснуте 32 километра од турске границе.

Он је рекао да је Трампу дао довољно времена да престане да подржава и наоружава курдске борце, осовину Сиријских демократских снага које се, уз америчку помоћ, боре против Исламске државе.

Турска је месецима претила офанзивом, наводећи да неће дозволити да било која територија у близини њене границе буде под контролом курдских снага.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар