Вечера која је промијенила све у Манчестеру...

Пеп од Агуера тражио трансформацију, резултат је 103 гола за три сезоне! Аргентинац описао кључни детаљ напретка под вођством актуелног тренера.

Фудбал 11.10.2019 | 21:56
Вечера која је промијенила све у Манчестеру...
Освајао је трофеје и под палицом Роберта Манћинија и Манулеа Пелегринија, међутим, долазак ПепаГвардиоле на клупу Манчестер Ситија учинио је да Серхио Кун Агуеро додатно обогати колекцију пехара. За три сезоне колико каталонски стручњак води Грађане седам пута је био први, у различитим такмичењима, наспрам „само“ четири знамења у почетних пет година на Етихаду.

Тај напредак у бројкама и сазнање да упркос протоку времена може и у 31. години да буде продуктивнији него док је био млађи Аргентинац објашњава променом начина игре, на чему скида капу бившем стратегу Барселоне и Бајерна. Није тачно до детаља објашњено како је то Агуеро успео да се одржи на врхунском нивоу, али се у књизи „Пепов Сити – изградња супертима“ наводи како га је Гвардиолатерао да још више притиска последњу лињу одбране ривала, чешће држи лопту у ногама него раније, али и да конкретније ради за тим, што му се вишеструко исплатило.

„Кад је дошао, Пеп је од мене тражио да пробам да играм другачије него дотад. Морамо сам да се прилагодим захтевима. Није ми било лако, међутим, нисам ни имао избора“, слеже раменима Кун Агуеро.

За три године колико Гвардиола шефује у плавом делу Манчестера, некадашњи шпиц Атлетико Мадрида дао је чак 103 гол. У свакој сезони пребацивао је границу од 30 погодака, издржао је чак и куповину конкуренције у виду Габријела Жезуса, а све дугује једном разговору у ресторану, у раној фази Пеповог мандата у Енглеској.

„Начин на који играм сад је тотално другачији у поређењу са оним што сам радио током првих пет сезона у Ситију. Тотална трансформација. Генерално, дуго смо одлагали састанак, да бисмо, кад смо се коначно срели, потрошили првих 20 минута о послу. На поменутој вечери смо причали о многим стварим. Све остало време разговарали смо о другим стварима, породици, животу уопште“.

Тај детаљ можда и најбоље описује атмосферу у актуелном прваку Премијер лиге. Нема кланова, нема незадовољних, осећа се породична атмосфера, иако су многи спремни да Сити окарактеришу као „пласитичанклуб“. Гвардиола је и то променио.

„Кад је Пеп дошао у Сити, помало сам био затечен и изненађен интензитетом рада. Није баш увек било лако разумети шта је хтео од нас. Под његовим вођством стичете утисак да вас константно држи под притиском. Почнете да размишљате „морам добро да одиграм“, тиме и сами себи подижете стандарде, стварате притисак. Убрзо сам схватио да је Пеп, заправо, такав. Суперинтензиван. Неће ти дати ни секунд да се опустиш, код њега нема слободног дана“.

Све то могло би да донесе Ситију трећу везану титулу у Енглеској. Само, да би се то десило, мораће Грађани да почну да раде оно што су чинили у финишу минуле сезоне: да побеђују у низу. И чекају кикс Ливерпула.

„Често се смејем кад сам у Гвардиолином друштву. Верујте ми, забаван је, али... Кад говори и послу онда нема смејања. Прави је ратник. Све што каже говори за наше добро, иако на почетку мандата то нисам увиђао. Временом сам схватио да је Пеп у праву и да оне који су најбољи у свом послу чини још бољим. Човек се тиме бави“, хвали првог претпостављеног Кун Агуеро.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар