Večera koja je promijenila sve u Mančesteru...

Pep od Aguera tražio transformaciju, rezultat je 103 gola za tri sezone! Argentinac opisao ključni detalj napretka pod vođstvom aktuelnog trenera.

Fudbal 11.10.2019 | 21:56
Večera koja je promijenila sve u Mančesteru...
Osvajao je trofeje i pod palicom Roberta Manćinija i Manulea Pelegrinija, međutim, dolazak PepaGvardiole na klupu Mančester Sitija učinio je da Serhio Kun Aguero dodatno obogati kolekciju pehara. Za tri sezone koliko katalonski stručnjak vodi Građane sedam puta je bio prvi, u različitim takmičenjima, naspram „samo“ četiri znamenja u početnih pet godina na Etihadu.

Taj napredak u brojkama i saznanje da uprkos protoku vremena može i u 31. godini da bude produktivniji nego dok je bio mlađi Argentinac objašnjava promenom načina igre, na čemu skida kapu bivšem strategu Barselone i Bajerna. Nije tačno do detalja objašnjeno kako je to Aguero uspeo da se održi na vrhunskom nivou, ali se u knjizi „Pepov Siti – izgradnja supertima“ navodi kako ga je Gvardiolaterao da još više pritiska poslednju linju odbrane rivala, češće drži loptu u nogama nego ranije, ali i da konkretnije radi za tim, što mu se višestruko isplatilo.

„Kad je došao, Pep je od mene tražio da probam da igram drugačije nego dotad. Moramo sam da se prilagodim zahtevima. Nije mi bilo lako, međutim, nisam ni imao izbora“, sleže ramenima Kun Aguero.

Za tri godine koliko Gvardiola šefuje u plavom delu Mančestera, nekadašnji špic Atletiko Madrida dao je čak 103 gol. U svakoj sezoni prebacivao je granicu od 30 pogodaka, izdržao je čak i kupovinu konkurencije u vidu Gabrijela Žezusa, a sve duguje jednom razgovoru u restoranu, u ranoj fazi Pepovog mandata u Engleskoj.

„Način na koji igram sad je totalno drugačiji u poređenju sa onim što sam radio tokom prvih pet sezona u Sitiju. Totalna transformacija. Generalno, dugo smo odlagali sastanak, da bismo, kad smo se konačno sreli, potrošili prvih 20 minuta o poslu. Na pomenutoj večeri smo pričali o mnogim stvarim. Sve ostalo vreme razgovarali smo o drugim stvarima, porodici, životu uopšte“.

Taj detalj možda i najbolje opisuje atmosferu u aktuelnom prvaku Premijer lige. Nema klanova, nema nezadovoljnih, oseća se porodična atmosfera, iako su mnogi spremni da Siti okarakterišu kao „plasitičanklub“. Gvardiola je i to promenio.

„Kad je Pep došao u Siti, pomalo sam bio zatečen i iznenađen intenzitetom rada. Nije baš uvek bilo lako razumeti šta je hteo od nas. Pod njegovim vođstvom stičete utisak da vas konstantno drži pod pritiskom. Počnete da razmišljate „moram dobro da odigram“, time i sami sebi podižete standarde, stvarate pritisak. Ubrzo sam shvatio da je Pep, zapravo, takav. Superintenzivan. Neće ti dati ni sekund da se opustiš, kod njega nema slobodnog dana“.

Sve to moglo bi da donese Sitiju treću vezanu titulu u Engleskoj. Samo, da bi se to desilo, moraće Građani da počnu da rade ono što su činili u finišu minule sezone: da pobeđuju u nizu. I čekaju kiks Liverpula.

„Često se smejem kad sam u Gvardiolinom društvu. Verujte mi, zabavan je, ali... Kad govori i poslu onda nema smejanja. Pravi je ratnik. Sve što kaže govori za naše dobro, iako na početku mandata to nisam uviđao. Vremenom sam shvatio da je Pep u pravu i da one koji su najbolji u svom poslu čini još boljim. Čovek se time bavi“, hvali prvog pretpostavljenog Kun Aguero.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar