Сваки десети мигрант у Вучјаку заражен шугом

Мигранти се највише жале на скабијес (свраб, шуга), али и отворене ране на ногама због дугог пјешачења, те неквалитетне и неадекватне обуће.

Босна и Херцеговина 06.10.2019 | 20:10
Сваки десети мигрант у Вучјаку заражен шугом
У селу Заваље почела је с радом здравствена амбуланта, у којој ће се пружати здравствене услуге мигрантима смјештеним у оближњем прихватном центру Вучјак, десетак километара од Бихаћа.

Здравственим прегледом било је обухваћено тридесетак миграната, а поменута амбуланта радиће и пружаће услуге два пута седмично - уторком и петком.

Према ријечима Далибора Ћирића, љекара из Дома здравља у Бихаћу, мигранти се највише жале на скабијес (свраб, шуга), али и отворене ране на ногама због дугог пјешачења, те неквалитетне и неадекватне обуће.

"Већ првог дана нашег рада сусрели смо се с људима којима је потребна и психосоцијална помоћ, људски и пријатељски разговор, као и упућивање на даље дијагностичке претраге. Трудићемо се да им помогнемо и максимално им изађемо у сусрет", рекао је Ћирић.

Нермина Ћемаловић, министар здравства у Влади УСК, истакла је како ће у циљу спречавања ширења ушљивости и других заразних обољења у склопу прихватног центра Вучјак ускоро бити постављени шатори који ће служити као карантин.

"Уредићемо два шатора и адаптирати их за ове потребе. Према процјенама, око осамдесет људи је заражено скабијусом, што је практично десет посто од укупног броја миграната који тамо бораве", истакла је Ћемаловићева.

Иначе, здравствене услуге мигрантима у овом прихватном центру досад су пружали домаћи и страни хуманитарни радници, али су у Министарству здравства УСК процијенили како је до недопустива ситуација.

"Свим хуманитарцима захваљујемо на њиховој досадашњој помоћи, како материјалној и моралној, тако и оној здравственој. Ипак, мора се знати да је лијечење посао љекара и здравствених радника. Дешавало се да су појединци на овом мјесту пружали медицинске услуге, а то се није смјело догодити", истакла је Ћемаловићева.

У овом тренутке здравствене и хуманитарне раднике највише брине долазак хладнијег времена, с обзиром на то да још није ријешен проблем смјештаја за мигранте на Вучјаку, већ они и даље бораве у шаторима. Истичу како се, с обзиром на долазак хладнијег времена, за њих мора убрзо пронаћи адекватан смјештај како би се избјегла евентуална хуманитарна катастрофа.

(Независне новине)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Симо

07.10.2019 04:10

Вратити одакле су дошли

ОДГОВОРИТЕ
Name

Последњи кинески цар

07.10.2019 06:36

Ово је велики пораз џаве БиХ, а највећу штету нам прави политика СНСД-а и Додика. Јасно је као дан да он не жели заштити границу према Србији и спријечити улазак ових људи у БиХ. Касније их само шаље у Федерацију, јер мисли да ће тако напакостити и наштетити Федерацији, а није ни свјестан да тако штети свима. Сигуран сам да је ово и уносан посао за шверцере и да су међу њима и људи који су у полицији. Такође су и таксисти на добитку јер возају ове људе и лажу их да ће их пребацити у ЕУ. Под хитно заштити границу и не дозволити улазак у БиХ јер ће нам се то свима олупати о главу. Ово више неће бити само проблем Бихаћа и Кладуше него цијеле БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

трун у оку

07.10.2019 11:48

Све то треба у Бакинце послати.

ОДГОВОРИТЕ