Багдад у пламену: Упад у тв станице и полиитчке странке

- Група маскираних особа напала је канцеларије телевизијских станица у Багдаду, који потресају протести а на којима је данас 14 особа убијено.

Свијет 06.10.2019 | 07:59
Багдад у пламену: Упад у тв станице и полиитчке странке
Како је објавила станица "Ал-Арабија" маскирани нападачи у црној одећи, довезли су се црним аутомобилима, улетели су вечерас у канцеларије телевизије, претукли неке од запослених, полупали опрему, а потом отишли.

Дописник те саудијске станице у Багдаду Маџед Хамид, рекао је да је неколико његових колега повређено.

Тој станици су, према његовим речима, већ неколико дана упућиване претње.

Нападнуте су и канцеларије ирачких приватних канала "Даџла" и "НРТ", преноси АП, позивајући се на наводе запослених.

Истовремено, на улицама трају протести, а према последњим информацијама, ирачке безбедносне снаге убиле су данас 14 демонстраната.

Претходно је објављено да је током протеста хиљада грађана у Багдаду и у јужном граду Диванија рањено 39 људи.



Како наводи АП, демонстранти су током протеста који су ушли у пети дан палили канцеларије политичких странака током протеста због лоше економске ситуације, незапослености и корупције.

Протести у Багдаду су данас ескалирали када су се демонстранти упркос забрани власти окупили на тргу Тахрир, након чега су снаге безбедности у њиховом правцу почеле да пуцају бојевом муницијом и да испаљују сузавац.

Тада је, према речима безбедносних и здраствених званичника, убијено четворо демонстраната, након чега су демонстранти почели да беже. Током бекства демонстраната са трга убијено је још најмање троје.



Касније је на хиљаде демонстраната изашло на улице јужних градова Насирије и Диваније, такође игноришући полицијске забране окупљања.

У Диванији је убијен најмање један демонстрант у тренутку када су учесници протеста почели да се приближавају просторијама локалних власти.



У Насирији су демонстранти запалили канцеларије три политичке странке и једног посланика, на шта су безбедносне снаге одговориле из ватреног оружја, и за сада ис тог града нема података о жртвама.

Још један демонстрант убијен у јужном багдадском кварту Зафаније, рекли су званичници полиције и здравствених служби.

Током данашњих демонстрација у Багдаду повређено је најмање 39 особа, а АП наводи да су од почетка протеста за пет дана у градовима Ирака живот изгубиле 73 особе.

(Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

курда

06.10.2019 07:20

мислим да креце крканлук цим је толико мртви

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

06.10.2019 07:28

ста урадисе једној земљи ....30 година рата страха разарања

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сако

06.10.2019 10:45

Амери су зло које је захватило ову планету. Хитлер је мала маца за њих

ОДГОВОРИТЕ