„Шећерану“ хоће да купе Италијани и Србин из Кине

За куповину „Фабрике шећера Бијељина“, након инвеститора из Турске, Вијетнама, САД, Србије и БиХ, заинтересовани су и купци из Кине и Италије, од којих је један, између осталог, организатор курсева из области банкарства гдје кандидати учествују и у ТВ ријалитију, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 01.10.2019 | 18:11
„Шећерану“ хоће да купе Италијани и Србин из Кине
Наиме, банкар из Кине Драган Гуру Ђурагин, поријеклом из Новог Сада, састао се недавно са стечајним управником „Шећеране“ Небојшом Матићем који му је објаснио шта чини имовину фабрике те какав је став повјерилаца око продаје, односно да цијена не пада испод 10 милиона КМ. Договорено је да Гуру достави писмо намјере.

За Драгана Гуру Ђурагина се на мрежи ЛинкедИн наводи да ради у “Глобал Финанциал Генесис” у Хонг Конгу и да му је посао, између осталог, да процјењује пројекте за финансирање, спајања или преузимања и да доноси коначне одлуке о средствима и уплатама транши, али и да преговара са владама суверених држава о директној уплати готовине за владине хуманитарне и инфраструктурне пројекте.

На једном аустралијском сајту он нуди тренинге из области банкарства – за брокере, приправнике итд, које наплаћује по дану и до 1.500 евра. За неке од тренинга помиње се и учешће у ријалитију.



“Тренутно обучавам моје особље у Бангкоку и Хонг Конгу, али и помоћно особље широм свијета како би ми помогли у одабиру најбољих пројеката и пословних идеја за финансирање. На располагању имамо 500 милијарди евра из различитих извора, који се налазе у ХСБЦ у Лондону и још шест банака у свијету. Средства су одобрила свјетска регулаторна тијела, а најважнији су: Свјетска банка, ММФ, УН, Г20“, навео је Ђурагин на сајту аустралијске фирме.

Поред посла у Аустралији, наводи се и да је директор фирме на Кипру.

Поред овог инвеститора, за фабрику у Бијељини је заинтересован и Пауло Кацави из Милана који је са пословним партнерима обишао фабрику те обећао да ће доставити писмо намјере. О њему нисмо успијели наћи више података.

“Шећерана” се продаје по клизној цијени

Одбор повјерилаца је на посљедној сједници информисан о потенцијалним инвеститорима, а разматрао је и Одлуку о начину даљег уновчавања имовине „Фабрике шећера“.

Стечајни управник „Шећеране“ Небојша Матић предложио је да продају „Шећеране“ на начин да прва идућа цијена буде 9,5 милиона КМ, те да даље пада за пола милиона на сваком идућем јавном позиву за достављање понуда, којих је планирано десет до нове године.



Предсједник Одбора повјерилаца Војислав Николић предложио је да се покретна имовина продаје одвојено од непокретне, те да се од продате покретне имовине исплати дио или цијели износ разлучних повјерилаца, те да се створе оквири за намирење стечајних повјерилаца путем преузимања имовине стечајног дужника.

И члан Одбора повјерилаца Драгица Арсић је такође предложила одвојену продају имовине, а члан Одбора Илија Гркинић предложио је да се заинтересовани купци позову да доставе понуде без икаквих условљавања, те да се о понудама прво изјасни Одбор, а онда Скупштина повјерилаца.

Министарство финансија РС упутило је захтјев да се издвојено намири као стечајни, разлучни, повјерилац.

Матић је рекао да, уколико Одбор повјерилаца остане на становишту да треба задржати исту цијену од 10 милиона КМ, да ће дати сагласност да Министарство финансија, односно Пореска управа РС, прода имовину „Шећеране“ у извршном поступку.

На крају је Одбор повјерилаца задужио стечајног управника да им достави приједлог продаје имовине фабрике по сегментима, одвојеним цјелинама, опреми, те о начину те продаје.

Вајкић: Стечајни поступак вратити у законске оквире
Одбор повјерилаца је разматрао и допис који је упутио један од заинтересованих купаца имовине „Шећеране“ Горан Вајкић, у којем је наведено да Одбор поступа супротно Закону о стечајном поступку.

„Закон каже да ако се имовина стечајног дужника не уновчи на три јавне лицитације да даљу продају врши стечајни управник по Закону о извршном поступку. Ви сте провели 13 лицитација, од тога 10 без корекције цијене“, навео је Вајкић и позвао да се цијели поступак врати у законске оквире.

(Цапитал)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Хаха

01.10.2019 16:29

Па то се и цекало то се знало

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељина

01.10.2019 19:22

Гура ли не гурали, зна се ко је искеирао и коме МОРАТЕ ШЕЋЕРАНУ УГУРАТИ.

Name

Канађанин

01.10.2019 19:23

КУПАЦ ЈЕ БОБАР АД БИЈЕЉИНА

Name

Радник

01.10.2019 17:12

Пре 15 год. Срео сам једног аустријанца у БОЦУ код БРЦКОГ ДОСАО ДА КУПИ СЕЦЕРАНУ ИЗЈУТРА СА ЊИМ ИЗВОДЕ ЦИРКУС ЈЕР НЕМА ЗАСТО ЦУКО ДА ГА УЈЕДЕ УВЕЦЕ БН ТВ. ПРЕНОСИ КАКОЈЕ ДОСАО ОЗБИЉАН КУПАЦ ЛАЗ ОД СВЕГА ТОГА ОСТАЈЕ ПЛАН ВЛАДЕ И ГРАДОНАЦЕЛНИКА ДА УБАЦЕ ИЗБЈЕГЛИЦЕ ПА ДА ЗА СВОЈ ДЕП КАСИРАЈЕ ПРОВИЗИЈУ ОД СВЈЕТСКОГ Ц. КРСТА ТОЈЕ ПИЕНТА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ни слуцајно

01.10.2019 17:26

Све мозе али србину никако, поготово ако је из Кине. Сугурно је загарантована велика муцка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кукавица

01.10.2019 17:42

Купује онај ко да Рудоњи пола.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Људи

01.10.2019 18:03

немојте се замајавати будаластинама док се ту не уграде ресорни министар и предсједник снсд продаје нема! Знам ја нас јебо ти нас! Рекао је једном давно Јосип Пејаковиц!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха

02.10.2019 05:12

На располагању имамо 500 милијарди евра из различитих извора, који се налазе на рачунима по цијелом свијету....ЗВУЧИ КО ЛАКТАШЕНКО....Гуру Лакташенко....хахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

02.10.2019 06:15

Па људи моји ко ће да купује гомилу зарђалог крша, све је то безвриједно, можда једино за неки отпад у старо гвожђе да иде. Ево 39 година, како је умро Тито, 30 година од распада комунизма, али многи се изгледа још надају, да ће Тито оживјети и да ће се комунизам вратити. Нема више нерада и хладовине, жељели сте капитализам и добили, порушили сте фабрике у име национализма, па уживајте. А за "Шећерану" , ево ја дајем 1 КМ , има ли неко да даје више?

ОДГОВОРИТЕ