И ХДЗ подржава одлазак страних судија из УСБиХ

- Ту смо били прилично усаглашени, то је и став ХДЗ-а БиХ" када је у питање позиција страних судија у УС БиХ, каже Кожул.

Босна и Херцеговина 01.10.2019 | 15:32
И ХДЗ подржава одлазак страних судија из УСБиХ
Одлазак страних судија из Уставног суда БиХ вјероватно ће бити услов СНСД-а за формирање Савјета министара БиХ, најавио је предсједник ове странке и члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

"И ми ћемо сада, као неки други, почети да условљавамо формирање власти", рекао је Додик за АТВ, подсјетивши да СДА овај процес условљава наставком пута према НАТО-у, што је, како је оцијенио, неприхватљиво за Србе.

Да ли је поменути СНСД-ов услов за формирање власти прихватљив трећем партнеру - ХДЗ-у БиХ? Портал Вијести.ба одговор је потражио код посланика ове странке у Парламенту БиХ Предрага Кожула.

"Зар формирање власти није потрошна тема? Ко ће то више коментарисати?", питао је Кожул на почетку разговора за Вијести.ба.

На констатацију да тема није потрошена, будући да БиХ скоро годину дана након избора нема власт на свим нивоима, саговорник одговара: "То је тема годину дана. За годину дана потроше се ципеле, а камоли тема".

Кожул тврди да није упознат са новом Додиковом изјавом о условима формирања власти, те стога каже да би се суздржао од коментара. Но, подсјетили смо га то није нова идеја, будући да су Додик и бројни други званичници СНСД-а у пертходном периоду много пута говорили о потреби одласка страних судија из Уставног суда БиХ.  

"Ту смо били прилично усаглашени, то је и став ХДЗ-а БиХ. Осим тога, из прописа који је дефинисао постојање страних судија у Уставном суду БиХ јасно се види да је то темпоралног карактера, односно да није трајно рјешење. Не видим повезницу одласка страних судија са тренутном ситуацијом када је у питању формирање власти, али то је став који је на трагу размишљања ХДЗ-а БиХ. То је нешто о чему треба размишљати у БиХ, јер бисмо морали преузети контролу над нашом државом", поручио је Кожул у разговору за Вијести.ба.

(Агенције)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Дзоо

01.10.2019 13:38

Цудо би било да не подрзавају? Онда би њих двојица јос висе пљацкали Србе и Хрвате!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босњак

01.10.2019 13:51

И Босњаци су да стране судије оду и да их замјене босњацке судије

Name

Ре

01.10.2019 14:30

ЈА БИХ ДА ОДУ СУДИЈЕ И СРБИ И БОСЊАЦИ И ХРВАТИ А ДА ОСТАНУ СТРАНЦИ И СУДЕ КАО ЕКСПЕРТИ А НЕ КАО НАСИ ПО ЗАДАЦИМА СТРАНАКА. Миле и Цовиц и Бакир сви бих они вољели да оду да се сваки у свом народу курци без да иконе одговара зато сто формирају приватне судове, полиције и банке

Name

ре

01.10.2019 14:33

Стране судије су дејтонска категорија, Баја дејтонски мировни споразум третира као шведски сто, дејтонски мировни споразум је "пакет" а не списак жеља појединих политичара, позив на одлазак страних судија је исто што и Бакирова резолуција. Стране судије неће отичи још деценијама, ово је још једно у низу замајавања јавности. Економија и економска питања су за Бају задњи на листи приоритета, његов политички програм су шатор, пиво, печење и замајавање јавности.

Name

Ре босњак

01.10.2019 14:41

Па америка је и наметнула стране судије да се одобравају тзв бошњацима.

Name

Браво

01.10.2019 17:39

Браца по свему

Name

ре

01.10.2019 13:40

Ова двојица тајкуна главни су актери за свој интерес у свему у БиХ, и диригују свим и свачим годинама за свој џеп у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б.Лука

02.10.2019 06:26

Јадна нам мајка ста смо доцекали. Кад би отисле стране судије тада би нам судиле судије попут Весне Станковиц Цосовиц. Зло нам је и овако.а тада би сви плакали за страним судијама. Зивјели и здрави били стране судије и остали у БиХ док гот небудне правна дрзава и док сви небуднемо равноправни.а банда и пљацкаси свога народа иза ресетака

Name

Цорлеоне

01.10.2019 13:44

Странцима и Американцима су пркосили много већи него што је Додик данас. Био је ту Милошевић, па Мартић па Караџић, па велики свјетски лидери, Садам Хусејн, Гадафи, Хосни Мубарак итд. Нису добро завршили. Знали смо ми сви тад да они неће добро завршити. Знамо богами и за ове наше мале мишеве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

У

01.10.2019 13:58

праву си великим дијелом али ово је јос увијек прва фаза која одговара западу унистсвање домаце привреде и дизање маxималних кредита! Када се потпуно унисти сва привреда и земља додје у неповратно дузницко ропство онда це поцети промјене! То наса влада зна и узима и саком и капом и кад осјете да је крај сами це негдје нестати!

Name

Ре ЦОРЛЕОНЕ

01.10.2019 17:18

И Асад то ниси поенуо, а то је најфрискије.

Name

Зоран

01.10.2019 13:50

Недај бозе да оду, јер ако оду онда це та три крвника увести Диктатуру као у С Кореји, иако ни сада није велика разлика1

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гојко

01.10.2019 13:50

Кад це доци други Есдаун опет, само је то рјесење у БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗМиљенкоЕ

01.10.2019 13:57

Онако како то ја видим: Бурле је опасно заглављен измедју УСА, НАТОа који су га довели на власт и којим је давао обецања и Русије која га одрзавала посљедње вријеме на власти а и њима је давао обецања. Бурле висе нема гдје и покусава изазвати инострани интервенционизам како би се дао у бијег и остао запамцен као херој који је зртвовао све у име одбране српства. Његово српство је на Дедињу и у банкама на Кипру. Мозда не зна Бурле али многи хероји српства су неславно заврсили. Цини ми се да је Бурле на путу ка прослости а само је питање који смјер це одабрати, да ли бијег или пад али сигурно је да це прснути под притиском измедју Wасхингтона и Москве јер ни један од партнера неце одустати од датих обецања, само је питање која од тих сила це га згазити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално стање

01.10.2019 14:26

Бурле је политицар одавно прегазен временом. Без концепта, без резултата, а једино сто имамо јесте одлазак младих и радноспособних градјана из БиХ. Успио је срозати систем вриједности и знања тако да вецина упосленика министара нису у рангу задатака које рјесавају. А ста је тек са низим захтијевима у релном сектору? И са таквима цекамо бољу будуцност-па ми нистмо уопсте реални ни нормални!

Name

ЗМиљенкоЕ

01.10.2019 15:13

Стварна поремеценост система вриједности из домена који описујес десава се када неписмени странацки кадар сједне у универзитетске катедре и факултете и производи неуке цланове академске заједнице.

Name

Сева

01.10.2019 13:59

Само да могу доци до ове двојице да им хракнем у лице.То су два дебила,имбицила који пљацкају сиротињу.Дабогда им сиротињске паре биле за да не казем за шта!?Дзаба се трудите и губите вријеме.Американци све знану ста ви радите и доце вам ускоро крај.Зиви били па видјели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лејкерс

01.10.2019 14:07

Ех јаки политацара и гована фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

01.10.2019 15:00

Њих двојица све сто зарадили? Инвестирали у друге дрзаве,а свом народу нуде сарене лазе о националним интересима.Али народ воли нек они имају, па подрзавам их и ја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зика

01.10.2019 15:00

Бандо једна.Бојите се правде па хоћете да оду стране судије.Стици ће вас казна кад тад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гурко

01.10.2019 15:01

Лакташенко обећао Човићу један авион ако га подржи...имаће два....душа од човјека....хахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

01.10.2019 16:43

Одсвирао си и ти своје, сад мозес лапрдати ста хоцес. Нико паметан висе не слуса ста овај млати. Сваком нормалном је јасно, да трази ријесење како да се мирно извуце из ове опљацкане и унистене земље, тамо гдје му је капитал.!!!!!