11. полуфинале на посљедњих 13 ЕП за Србију!

Србија уз много муке до полуфинала Европског првенства! Одбојкаши Србије пласирали су се у полуфинале Европског првенства победом над Украјином после драматичних пет сетова.  У четвртфиналу ЕП за одбојкаше Србија после велике драме победила Украјину 3:2 и пласирала се у полуфинале Европског првенства. "Орлове" у петак чека Француска, која је у Паризу била боља од Италије 3:0.  Србија иде по медаљу: Искидани живци, игра за заборав, али је рулет петог сета стао на плаво! Против Француске у петак за финале. . .

Остали спортови 24.09.2019 | 23:17
11. полуфинале на посљедњих 13 ЕП за Србију!
"Орлови" су дошло до тријумфа много теже од очекиваног, после више од два сата борбе – 21:25, 25:23, 25:22, 19:25, 15:9.

Србија ће се у полуфиналу ЕП састати са Француском (27. септембра), која је разбила Италију у другом полуфиналу без изгубљеног сета.

Украјинци су у осмини финалан направили изненађење избацивши Белгију, а сада су били јако близу да направе сензацију и избаце браниоца бронзане медаље. Ипак, пресудило је искуство и игра Србије у петом сету која је дала наду за наставак такмичења.

Србија је у меч ушла нешто опуштеније, знајући да је велики фаворит, а Украјинци су то кажњавали у сваком тренутку. Играли су храбро, нападали готово сваку лопту и то им се често исплатило.

Током првог сета Србија је повела 20:18 после преокрета, али је прорадио сервис противника за серију од 3:0.

Селектор Ковач је затражио тајм-аут, али он није помогао. Грешке Јововића и Атанасијевића, а пре свега дестабилизован пријем који је такав био током целог сета, коштале су "орлове", па је Украјина освојила први сет.

Очајну игру из првог сета Србија је пренела на други, а Украјинци су брзо дошли до +4.

Корак по корак приближавала се Србија, Лисинац је подигао игру у блоку, али је Украјина и даље водила. Тек на 11:14 Србија је решила да се пробуди и изједначи, али тек што је то урадила Украјина је имала нових +3.

Све је "мирисало" на 2-0 у сетовима за Украјинце, који су водили 21:19, али је онда на велику сцену ступио Александар Атанасијевић.

Популарни "Бата" узео је ствари у своје руке, померао пријем Украјинаца при сваком сервису, а Јовић га "чашћавао" одличним дизањима, па се дошло до преокрета.

Украјина је успела да прекине серију Атанасијевића и да изједначи на 22:22, али је било касно да се ментално врате у сет.

На крилима одлично одиграног првог ста Србија је почела други. Лисинац је доминирао на сервису и у блоку, Ковачевић је био стандардно добар из тешких позиција и брзо је било 13:8.

Иако је Србија водила, нико није очекивао да се Украјинци предају. Они су успел ида се потпуно врате у трећи сет, највише захваљујући ужасном пријему "орлова".

Није било пријема, али је трећи сет преломила одлична одбрана. При крају Србија је имала предност, али је Украјинце докусурио Ковачевић и донео предност својој екипи од 2-1.

Србија је ређала грешку за грешком и апсолутно ништа није функционисало у игри екипе Слободана Ковача. "Орлови" су успели да се врате и стигну на 17:20, али нису искористили ниједну од многобројних контри до краја сета.

Иако нико то није очекивао пред почетак меча, ушло се у пети сет.

У одлучујућем делу игре Србија је, коначно, показала класу. Све је поново функционисало у игри, можда и боље него у било ком претходном делу меча, а предност је брзо расла.

"Орлови" су шоу-програмом увек атрактивног Ковачевића брзо дошли до 5:1, а одговора није било. Лисинац је закључао блок, Мајсторовић се добро бранио и убрзо се дошло до меч лопти.

Искоришћена је "тек" трећа и обезбеђен је пласман у полуфинале, где ће Србија покушати да барем одбрани бронзану медаљу са прошлог ЕП, а можда и догура даље.

Меч Србије и Француске у полуфиналу на програму је у петак у 20.45 у Паризу, док се у другом полуфиналу, у Словенији, састају домаћин и Пољска.

У новијој ери европске одбојке то нико није успео!

Србија ће у петак у Паризу играти своје 11. полуфинале на последњих 13 европских првенства. Противник ће бити Француска, која је лако пред својим навијачима у "Берсију" елиминисала Италију 3:0. У другом полуфиналу састају се Пољска и Словенија и тај меч је на програму у четвртак.

"Орлови" су неочекивано преживели праву драму у Антверпену и после пет сетова и скоро два и по сата игре победили млад и веома талентован састав Украјине - 21:25, 25:23, 25:22, 19:25, 15:9.

Најефикаснији у победничкој екипи био је Александар Атанасијевић са 24 поена поена, док је Урош Ковачевић уписао 21. И поред нешто лошијег издања у четвртом сету, Ковачевић се подигао у петом и у кључним моментима донео поене који су наш тим резултатски одлепили и повели ка победи.

Атанасијевић је имао изузетну улогу у тријумфу, а најбитнију ролу одиграо је у другом сету. Тим Слободана Ковача деловао је изгубљено, Украјина је имала предност од 1:0 и 21:17 у другом сету. На сервис је тада стао Атанасијевић и пројектилима повео Србију ка преокрету. Врло брзо на семафору је писало 22:21. Ту предност српски одбојкаши нису испуштали.

И у трећем је било осцилација. Уместо мирне завршнице после "+пет", Украјина је сјајним сервисима успела да стигне до 17:17. На срећу, "орлови" су се тргли и сет привели крају. Нови пад уследио је у четвртом периоду, у којем је ривал доминирао, а Србија ишла из грешке у грешку.

Четврти сет, као и пети били су најмање узбудљиви.

Србија је од почетка петог сета нагазила гас, стекла 5:1 и 8:3 - после којих је било јасно ко ће у полуфинале.

У селекцији Украјине истакао се Јан Јерешенко са 18 поена, а један мање имао је Дмитро Виетски.

Идемо по медаљу! Било је напето, било је непријатно, забрињавајуће, али српски одбојкаши су успели да сломе Украјину, иако су жуто-плави пружили отпор јачи него што је ико очекивао. Рулет петог сета после више од два сата игре стао је на плаво. Србија иде у полуфинале Европског првенства – 3:2 (21:25, 25:23, 25:22, 19:25, 15:9)

А, тамо ће Атанасијевића, Ковачевића и екипу чекати Француска. Триколори су у другом четвртфиналу преслишали Италијане (3:0) и заказали дуел са Србијом. Играће се у петак у Паризу и биће то прилика за наш државни тим да направи корак даље у односу на претходни шампионат, на којем је освојио бронзану медаљу. Али, да би то успели, мораће плави много, много, много боље него вечерас...

Тешко да је ико очекивао баш такав отпор Украјине, иако је до дуела са Србијом дошла ефектном победом против Белгије. Никада ова селекција са истока Европе није играла у полуфиналу шампионата континента, мале су шансе да је ико пре почетка такмичења „видео“ у завршници, али је жестоко презнојила плаве. Вишак искуства у српском тиму је можда био пресудан. Квалитет је свакако на страни наше екипе, али игра ове вечери није била на нивоу. Штавише, била је то најслабија партија пулена Слободана Ковача од почетка шампионата.

Пријем сервиса, поготово у првом сету, био је испод сваког нивоа, а као последица тога организација напада и реализација поена су биле проблематичне. Довољно је рећи да је најбољи играч тима Александар Атанасијевић имао само два освојена поена у тој првој петини утакмице. Осетили су Украјинци несигурност у игри српске селекције и почели су да ударају лопту свом снагом у сваком поену. Пролазиле су им и неке лопте које у „регуларним“ околностима тешко да би биле поени. Без обзира на све, сет је био на клацкалици до самог краја. На 21:21 десила се потпуна блокада у српском тиму и сет је отпловио низ воду.

Проблем је, међутим, што то није био аларм за буђење, већ је додатно гурнуо у проблем репрезентацију Србије. Разиграни противник је наставио у истом ритму, док су пулени Слободана Ковача и даље попуштали у пријему, у реализацији, једино је блок, колико-толико, функционисао на нивоу. Украјина је повела 5:1 и све време имала предност од једног до четири поена. И поново се све расплело на самом крају сета. Имао је ривал вођство од 21:17 када је на сервис стао Атанасијевић. И кренуо да засипа „бомбама“ поље жуто-плавог тима. Потпуни обрт, 22:21 за Србију, поен за поен и на крају 25:23. Изједначење! Е, сада се лакше дисало.

Оно што је Ковачеве пулене вратило у игру у другом, држало је Украјинце у животу у трећем сету – сервис. Све што се тиче игре у пољу било је на страни Србија, разлика је од почетка сета била на четири-пет поена, док „бомбе“ из почетног ударца нису ривала довела до изједначења – 17:17. Опет, деловало је да плави све држе под контролом, нису допустили да им сет измакне из руку. Нису губили главу, није их та серија ривала уздрмала. Напротив, поново поен по поен, мајсторима Уроша Ковачевића и Александра Атанасијевићаизградили су предност до коначних 25:22.

И када се очекивало да се у четвртом сету посао мирно приведе крају, настао је поново – распад. Опет је пријем сервиса нестао са терена, неизграђеним нападима није могло ништа да се учини, док је Украјина расла из поена у поен, видевши да има шансу да одведе меч у рулет петог сета. Серијом поена ривал је дошао до 15:10 и ту предност није испуштао до краја. Чврсти као гранит, Украјинци су убирали поене из сервиса, из напада, а на крају и из блока. Сет је отишао у неповрат (25:19), а меч у кулминацију.

А, ту, у том рулету, Србија је демонстрирала силу. Да је тако тим играо од почетка меча, све би било готово много раније, без толико проливеног зноја. Било је 5:1, па 8:4, све је ишло сигурним кораком ка полуфиналу. Блок је био висок као кинески зид, од којег су се одбијали несигурни напади Украјинаца, а напад је сада функционисао као сат. Када је било најтеже, плави су били најбољи. На концу 15:9. Србија иде по нову медаљу.

Србија се на вечној листи налази на четвртом месту по броју освојених медаља на европским првенствима. Са укупно 11 одличја (Русија има 22, а Италија 13, Чешка је на трећем месту са 7, али ти злата) "орлови" спадају у најуспешније репрезентације Европе, а скор могу да поправе на актуелном шампионату, који заједно организују Белгија, Холандија, Француска и Словенија.

Када се СР Југославија посел санкција Уједињених нација вратила на спортску мапу планете, одбојкаши су започели жетву медаља, која уз мање прекиде траје већ 24 године.

Тачно пре толико је у Атини освојена прва медаља на Европским првенствима. Пре тога је селекција СФРЈ имала две бронзе за шампионата Старог континента.

Наши одбојкаши су све до шампионата у Турској 2009. успевали да стигну до полуфинала и да у том периоду два пута играју финале. У Ајндховену 1997. смо поражени од домаћина, али смо се у Чешкој, четири године касније, попели на трон.

Медаља је на седам узастопних турнира изостала само једном, у Немачкој 2003. Тада је селекција СЦГ била четврта.

После неуспеха у Турској, Србија је поново заблистала на Европском првенству и на такмичењу које су заједно организовали Аустија и Чешка освојила злато. Следе још две бронзе и сушна 2015. година…

Европско првенство, четвртфинале

Србија – Украјина 3-2 (21:25, 25:23, 25:22, 19:25, 15:10)
Хала: Сортпалеис, Антверпен
Судије: Мезофи (Мађарска), Добрев (Бугарска)

Србија: Околић, Ковачевић 21, Петрић 12, Крсмановић, Ивовић, Јововић 1, Атанасијевић 24, Лубурић, Мајсторовић, Подрашчанин 4, Лисинац 8, Ћировић, Пековић, Тодоровић; Селектор: Слободан Ковач

Украјина: Брова, Диденко 2, Дрозд, Фомин, Хладенко, Иерешченко 18, Ковалчук, Плонтски 9, Полуиан, Семењук 12, Шевченко, Терименко 8, Томин, Виетски 17; Селектор: Угис Крастинс

Француска "почистила" Италију, са Србијом за финале Евроволеја! Одбојкаши Француске победили су у три сета селекцију Италије, у четвртфиналу Европског првенства.

"Триколори" су одиграли феноменалан меч у којем "азури" готово да нису имали шансу – 25:16, 27:25, 25:14.

Француска ће у полуфиналу играти против Србије.

Најефикаснији у победничком саставу био је Стефан Боје са 25 поена, Ервин Енгапе је додао 13, док је Жулијан Линел имао шест, као и Кевин Ле Ру.

У селекцији Италије многи су подбацили, а најефикаснији био је Осману Хуанторена са девет поена, док је Габриеле Нели имао шест.

У првом полуфиналу играће Пољска и Словенија.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар