Шпирић: "Република Српска није Српска Република"

СНСД-ов посланик Никола Шпирић током расправе о априлском пакету уставних промјена 2006. године је нагласио да ни у једном ентитету у саставу БиХ не живи само један народ и да "Република Српска није једнако Српска Република", док је његова страначка колегиница Душанка Мајкић  тада говорила да је задовољна и сретна што ја чланица тог парламента, који доноси уставне промјене, а што је значило да БиХ има једног предсједника, владу. . . Потпис од српских представника на Априлски пакет уставних промјена ставили су Милорад Додик, Драган Чавић и Младен Иванић и то у резиденцији тадашњег америчког амбасадора у Сарајеву. Да априлски пакет не прође у Парламенту БиХ био је одлучујући глас Мирка Благојевића из СРС. Занимљиво је да је преговоре о уставним промјенама, одмах на почетку, напустио Младен Босић, тадашњи замјеник предсједник СДС-а.  

Босна и Херцеговина 23.09.2019 | 22:34
Шпирић: "Република Српска није Српска Република"
Посланици СНСД-а Никола Шпирић и Душанка Мајкић права су ризница крупних политичких дешавања у БиХ с обзиром на то да се на кључним политичким позицијама налазе скоро од успостављања институција БиХ. У току расправе о Априлском пакету 2006. године Шпирић је био један од најактивнијих државних парламентараца.

Пред државним парламентарцима ускоро ће се наћи приједлог уставних промјена познатији као Априлски пакет. Приједлоге промјена у парламентарну процедуру, како је потврђено, упутиће Клуб посланика СДП-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

Када се измјене Устава БиХ нађу на дневном реду сједнице  Представничког дома, посланици ће имати прилику да се изјасне о измјенама којим се у бх. систем, између осталог, уводи функција једног предсједника државе, али и функција државног премијера.

Посебно ће бити занимљиво посматрати понашање  посланика СНСД-а у Парламентарној скупштини БиХ с обзиром на то да су СНСД-ови парламентарци, заједно са заступницима СДА, СДП-а, СДС-а и ХДЗ-а БиХ прије 13 година били највећи заговорници усвајања Априлског пакета.

Сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, на којој је разматран приједлог амандмана на Устав БиХ, чији је предлагач било Предсједништво БиХ, започела је 25. априла 2006. године, а завршена је дан прије одбијања предложених амандмана.

Тадашњи посланик СНСД-а у Представничком дому ПСБиХ, а данас замјеник предсједавајућег Дома народа ПСБиХ Никола Шпирић на тој је сједници јавно поздравио: "...све оне лидере политичких странака, представнике међународне заједнице, амбасадоре ЕУ, САД-а који су на индиректан начин, у једном рекло би се консултативном смислу, помогли да данас на столу први пут, након 10 година од потписа Дејтонског мировног споразума, имамо конкретне принципе и амандмане".

Створимо ефикасну државу...

"Ја желим да кажем да су ово радикални помаци у реформи Устава, према мом виђењу. Радикални из разлога јер су имали за циљ да створе ефикасне државне структуре које ће убрзати пут Босне и Херцеговине ка евроатлантским интеграцијама. Ја мислим да је радикална промјена на реформи Предсједнштва направљена. Радикална у изборном и у суштинском смислу. Дакле, имамо јасно разграничене надлежности предсједника и његових замјеника и то је та адреса коју Брисел жели да види у Босни и Херцеговини.

Зашто би некоме сметало у овој земљи што ће се ротирати с јасним овлаштењима сваких 18 мјесеци? Јел то треба некога да узбуђује. Мени не смета. Морам да будем искрен да се ту десила једна промјена која је суштинска. Дакле, ви знате да је досадашњи избор био да су се бирали чланови Предсједништва из ентитета. Сада то нема. Дакле, бирају се у оквиру Парламента из представника националних делегација. Зашто би то сметало Србима, Бошњацима или Хрватима? Зашто? Ја не видим ниједан разлог, изузев што је ентитет изгубио директно изборно право", рекао је Шпирич, преноси Клиx.

Што се тиче преноса надлежности, Шпирић је рекао да пренос овлаштења не значи негацију ентитета.

"Ако неко мисли да пренос овлаштења значи 100 посто негацију, то је дубока заблуда. Прочитајте извјештај Венецијанске комисије и у овим амандманима у којима охрабрује и оне које имају резерву да је то квалитетан искорак. Мислим да се десио квалитетан искорак у реформи Парламента. Ко је могао сањати прије двије године да ћемо имати предсједника Парламента. Дакле, са замјеницима, предсједника државног парламента, без ротације. А ротацију имамо у Предсједништву. Повећан број парламентараца који треба да убрзају пут у законодавном смислу ове земље према Бриселу и према атлантским интеграцијама. И то је, дакле, та димензија коју Парламент мора да добије", говорио је Шпирић.

У дискусији је рекао да је редукција можда направљена у смислу покушаја свођења на једнодомни Парламент БиХ, јер Дом народа ПСБиХ у суштини служи за заштиту само виталних националних интереса.

"Ја мислим да је то добро, да се витални национални интереси бране у оквиру Дома народа на државном нивоу. Све друго у Босни и Херцеговини је вишак. Вишак су ентиетски домови народа. И ја претпостављам да ће се друга фаза бавити том реформом. Дакле, витални национални интерес да се брани на државном нивоу. Радикалан искорак је и у оквиру Савјета министара. Друга је ствар што ће неко звати влада, неко Савјет министара да би поново причали да се ништа није десило. Радикална су становишта повећања броја министарстава и области које се регулишу на државном нивоу.

Радикална су становишта одлучивања, јер се тамо каже да ће се одлуке доносити консензусом. А уколико се не постигне, онда у другој фази то подразумијева по један глас министара из конститутивних народа, укључујући и глас предсједавајућег Савјета министара. Шта ту има спорно? Што ће нам одлука у којој су сви из једног народа против? Зашто би мене радовала она? Ја мислим да је то најнижи ниво који је требало оставити као елемент заштите. Дај боже да смо ми у ситуацији у којој једни другима вјерујемо па не треба никакав механизам заштите", казао је Шпирић.

Не подапињите Босни и Херцеговини...

Истако је и да "ово данас треба схватити као понос, не као терет" те да ће БиХ усвајањем Априлског пакета испружити руку Вашингтону и Бриселу.

"И молим вас, они којима су пуна уста суверености државе Босне и Херцеговине, нека јој дозволе да направи први корак. Ако јој подапнете и у првом кораку, бојим се да ће се на други корак морати чекати дуже него што би многи вољели. Зато ја молим све оне који мисле да требамо консензусом градити и дијалогом долазити до рјешења, да се прихвате принципи. Када будемо о амандманима, моја политичка опција, пошто је дио овог политичког споразума, искрено, није предлагала амандмане, иако ја морам да кажем да сам један од људи који имају резерве, личне резерве.

И ово када неко каже да ли су лидери звали, па смисао је политчких партија да управљају процесима, барем које каналишу. Јашта су него људи звали и говорили немојте разваљивати, подржите први корак. И не мислим да је то било какав политички притисак, него једноставно жеља да се успије и ја не мислим, ми нисмо предлагали амандмане зато што мислимо да је немогуће данас доћи до политичке воље да се они усвоје", говорио је Шпирић.

Шпирић је на тој сједници расправљао и о ентитетском гласању наводећи да је то након потписивања Дејтонског мировног споразума било ексклузивно национално гласање.

"Молим вас, дајте да јавности ради кажемо. Ја сам овдје био тај који је давао тонове да се уз два гласа бошњачка из РС са три српска гласа усвоји закон. Зашто увијек промјени приступамо с негаторске стране? Ја се слажем да и то може бити фрустрирајући елемент заштите. Дакле, ја се слажем. Али Венецијанска упозорава да то не треба да буде застој у овој фази која има страхове. Страхова има хиљаду", рекао је Шпирић.

СНСД-ов посланик истицао је и како ни у једном ентитету у саставу БиХ не живи само један народ и да "Република Српска није једнако Српска Република".

"У Републици Српској живе и остали народи и грађани и ја сам зато да се Анекс ВИИ Дејтонског мировног споразума доведе на предратни ниво, вољом грађана који желе да се врате. Дакле, не стављам знак једнакости између Републике Српске и Српске Републике. Дакле, то није знак једнакости. Ја знам да можете правити ту карикатуре ви који хоћете, али тај знак једнакости већ сада не постоји и како год буде даље текла имплементација Дејтонског мировног споразума, тај знак једнакости неће стајати, то је процес наравно", говорио је Шпирић.

Немамо право зауставити пут ове земље...

Током расправе се за ријеч неколико пута јавила и тадашња посланица СНСД-а, а данас делегат у Дому народа ПСБиХ Душанка Мајкић која је рекла да парламентарцима недостају двије ствари и то комуникација и повјерење.

"Данас ми се чини да први пут разговарамо као парламентарци и данас сам задовољна и сретна што сам ја чланица овог парламента. Друга ствар која нам недостаје, показало се и то данас, је да нам недостаје повјерење. Повјерење на свим нивоима. Повјерење између народа који живе у Федерацији, већинских народа, повјерење између РС и Федерације, повјерење најразличитијих врста које смо данас показали и то је оно на чему ћемо морати много радити. Многи су данас рекли да се неће ништа битно десити, било какав устав да донесемо, ако на том пољу нешто не урадимо и, још нешто смо данас показали, да за сваку промјену у животу требају двије стране, у БиХ чак три", рекла је Мајкић.

Парламентарце је отворено питала да ли тај дан имају "право окренути леђа грађанима ове земље" који очекују много од посланика.

"Имамо ли право зауставити ову земљу на путу европских интеграција? Имамо ли право да међународној заједници, која је толико учинила за ову земљу, кажемо ми ћемо одлучити овако како ми хоћемо? Мислим да немамо право, сувише труда, новца и свега другог је завршило у овој земљи да бисмо могли да се понашамо неодговорно", говорила је Мајкић.

Она је са "сигурношћу" рекла да је функционалнији устав једнако функционалнија БиХ. А то су, како је тврдила, аргументи за даљу интеграцију БиХ у Европу, али и аргументи за даље обликовање живота којим ови народи живе.

"Политички лидери су показали мудрост и зрелост у току преговора о уставној реформи. Грађани ове земље, велики дио њих, су им захвални на томе, а међународној заједници то је сигурно поуздан знак и снажан знак за подршку БиХ, за коју сам сигурна да неће изостати. И на крају, морамо сви заједно размислити, политика је вјештина могућег. У овом моменту смо смогли оволико и толико смо урадили. Зато ћу у складу с принципима рада моје странке, а и својом вољом, гласати за уставне принципе", закључила је Мајкић,преноси Клиx.

Потпис од српских представника на Априлски пакет ставили су Милорад Додик, Драган Чавић и Младен Иванић и то у резиденцији тадашњег америчког амбасадора у Сарајеву. Да априлски пакет не прође у Парламенту БиХ био је одлучујући глас Мирка Благојевића из СРС. Занимљиво је да је преговоре о уставним промјенама, одмах на почетку напустио Младен Босић, тадашњи замјеник предсједника СДС-а Младен Босић.

(БН)

Коментари / 35

Оставите коментар
Name

гуз

23.09.2019 20:46

Бице обрацуна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миливоје

24.09.2019 02:14

Подгузне муве Милорада Додика. Да Миле каже Земља је равна, посланици у НСРС би то и гласали. Једноумље је завладао. Ко мисли другачије, проглашава се издајником. Ово јесу њихове изјаве и ако још додамо потпис кронера Радмановица на приступ НАТО интеграцијама јасно видимо ко је издајник. То је политика СНСД-а када лопов вице држите лопова.

Name

БАЛКАН

24.09.2019 04:07

Балкан и права. Смијесно.

Name

СНСД 2060

24.09.2019 05:56

..."политика је вјештина могућег"... које се никад неће остварити а ја и Шпира ћемо примати плату (и пензију) до 2060. године! Ваша, Душанка Мајкић!

Name

075

24.09.2019 09:35

Пустите човјека на миру! Него Шпирке наш тузлански зете како се упослити у "Солану" чујем да си Нећка Санелиног упослио и како се упослити у образовање јер чујем да си и Сабину упослио! Наведена женска имена су кћерке једног од браће његове жене Наиде(Наде) јер Шпирке има папке и у Тузли!

Name

ре

23.09.2019 20:49

Гдје ове бурле нађе фаце фењером да се обогате без зноја са њим у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.09.2019 21:51

Тачно. Могао је бар изабрати неке нормалне, а не ово.

Name

Бањалуцанин СДС

23.09.2019 20:54

Искрено ја јос нисам срео Србина да је за једног председника , укидање ентитета итд. Тотално небитно да ли је цлан СНСД , СДС, ПДП.... Не контам каква сврха је сад као несто спомињање неког пакета који није просао прије 13,14 година, а тек сад неце. Политиканство СДП из простог разлога сто СДА изгледа им јаца доле па да се и они виде мало. :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

тајкунско робље

23.09.2019 21:22

Како ниси? А Додик, Спириц, Мајкиц...

Name

ре Бањалуцанин сдс

23.09.2019 22:38

Ти ниси Бањалучанин, а ако јеси, онда си или доселио послије земљотреса или си њихов потомак...Ја знам јако пуно бањалучке раје ( Срба ) који се стиде данашњег сељаклука и србовања.Тако да ти та прича Бањалучанине не пије воде...И још нешто земљак...Нису гусле гитара....

Name

Ре Бањалучанин СДС

24.09.2019 07:57

Не говориш да си ти потомак неког ко је сишао са Мањаче, а сад се хвалиш бањалучким поријеклом? Ништа од свог живота ниси направио осим што си се родио у БЛ...

Name

Не ремсе за Босњака

24.09.2019 09:18

Ти Срби сто су "раја" како коментарисе Босњак из Бањалуке прије земљотреса су или помрли или одрасли и промијенили мисљење ( ја сам један од тих) јер са вама муслиманима не зелим имати ниста. Моземо само бити комсије и ниста висе. Зивјела СРПСКА у инат дусманима.

Name

Е

23.09.2019 20:59

Не знам шта су они причали али знам да су тада из РС сви пристали све пилитичке странке, тако да је небитно шта су они тада причали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ре Бањалуцанин СДС

24.09.2019 05:58

Сто пута - БРАВО!! Све нас је висе којима је овог надмудривања " РС је дрзава...." преко главе. Огласимо се вец.једном!!

Name

СПИРИЦ

23.09.2019 21:01

АКО НЕКАД БУДЕ АНАЛИЗА ОСОБЕ БЕЗ МОРАЛА : БИЦЕ ТО НИКОЛА СПИРИЦ ,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко

23.09.2019 21:29

На ове мудре Шпирићеве ријечи огласила се и бирачка база: мууууу, беееее. Једногласним муланкем и бекањем су подрзали овог мудрог политицара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНА

23.09.2019 21:37

Ово двоје кад видим зивот ми ср згади

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

23.09.2019 21:50

Е да су срби у РС били мало паметнији, не би нас овакве креатуре и убједљиво најљигавији људи престављали било где. Што је најгоре и најпогубније они нас и даље са осталима из власти воде у пропаст а ми то никако да схватимо. Сада им смета декларација сда а они су је изазвали и тиме одвраћају пажњу народа од сиромаштва и пропасти која сигурно слиједи ако се не опаметимо и отјерамо овакве попут љигавог шпирића, мајкићке,стевандића, жељкице и осталих из врха власти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

23.09.2019 21:55

Додик ради за ЦИА-у и Хрватску службу. Република Српска, може опстат, када он буде на робији и сав његов полусвијет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рс

24.09.2019 00:15

Какви камелеони и идиоти воде ову земљу, то је невјероватно. Ако Срби послије овог не схвате да су глас давали варалицама, онда тацно заслузују ово сто их је снасло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

велико постење

24.09.2019 05:14

мајкицка и спириц два највеца метузалема мајкицка узела пензију и ради преселојој а спириц бољи пољоприведник од сенбераца јерму кронпир добро роди купијо стан у бецу за кронпир ниста од њих прије нецркло

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноћна птица

24.09.2019 07:14

Да остану на власти ова "елита" прихватити ће све. Један предсједник, влада, мап, дакле све што им се понуди, само да сачувају своје нелегално ( покрадено) стечено, енормно богатство, али неће моћи, ближи се крај, готови сууууууу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

24.09.2019 07:16

Поздрав за коментатора Дјордја, све потписујем, али коме рећи кад ови глупи народ то не види.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РТРС

24.09.2019 07:18

ПРОМЈЕНИЛЕ СЕ ОКОЛНОСТИ. САД МОЗЕ И ОВАКО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберко

24.09.2019 07:25

Браво за Мирка Благојевића. Свака му част што је спријечио усвајање ових накарадних одлука. Војводо жив и здрав био.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

24.09.2019 09:25

Баш нас је у Републици Српској усрећио што Априлски пакет није усвојио.

Name

Мицо

24.09.2019 07:28

За ове ко гласа тај треба доктору да иде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хроничар

24.09.2019 07:44

Српску власт чине људи без искреног порива да се ради за добробит свог народа и територије на којој тај народ живи. Одани су само властитом интерсу и ужитку власти коју имају. Код таквих какви су , не постоје виши морални циљеви, већ напротив истурена лична девијација, крунисана неписменошћу, некултуром, полуобразованошћу, а онда се на то калеми бахатост и поврх свега криминал широких размјера. Срби једноставно не умију да стварају здраве темеље државе. Не умију да владају. Зато је све ово тако како је, уз дефанзивну паролу, ћути добро је може бити и горе. Јадно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЛН

24.09.2019 08:50

Како кажу у надреалистима: "Драге краве, коњи и овце..."

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марти

24.09.2019 08:51

Сами су се упетљали у сопствене лази и они сами више незнају шта је лаж а шта стварност јер тјерају чланство да вјерују у све њихове небулозе и лажи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бог

24.09.2019 08:52

А гдје их само надју...овај Спириц као даје побјегао са лопате

ОДГОВОРИТЕ
Name

неписмен

24.09.2019 09:50

Најнеписменији посланик у историји РС спречио највећу издају РС. Свака част Мирко, заслужио си улицу и трг у Бијељини кад умреш.Видиш да не мораш имати факултете да будеш Србин који држи до образа и интереса своје дјеце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

24.09.2019 09:53

Који Ширић, Мајкићка, Клошарац, како их само састави, ах има још Стевандић, Мазалица, сви без морала... Данас једно, сутра друго, па онај из Добоја Обрен..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја То Видим Овако

24.09.2019 14:53

Цијелог зивота навијас за Партизан а онда предјес на Звезду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

суљо

24.09.2019 18:06

Кад видим ова два изрода људска срамота ме сто сам Србин.

ОДГОВОРИТЕ