Љекари савјетују Томпсона да паузира двије године?!

Клеј Томпсон, кошаркаш Голден Стејт Вориорса, могао би да се на терен врати тек сезоне 2021/2022, преносе амерички медији.  Амерички лекар огласио се поводом праксе преурањеног враћања спортиста на терен након кидања предњег укрштеног лигамента.

Кошарка 23.09.2019 | 19:24
Љекари савјетују Томпсона да паузира двије године?!
Према писању "НБЦ Спортс", искусни доктори предложили су Томпсону да паузира две године после повреде предњег укрштеног лигамента.

Обично опоравак од тешке повреде колена траје од девет до 12 месеци, а многи пожуре и врате се раније, што касније буде кобно по њих.

Због тога доктори предлажу Клеју да паузира две сезоне, али и сваком другом спортисти који доживи ову повреду.

Међутим, то је и мало вероватно да ће се десити. Томпсон је повреду доживео у плеј-офу ове године и многи мисле да ће се на терен вратити крајем сезоне 2019/2020, односно у марту или априлу наредне године.

Томпсон има 29 година, овог лета је потписао уносан уговор с Вориорсима и један је од најбољих шутера у историји НБА лиге.



Клеј Томпсон доживео је тешку повреду колена током шесте утакмице финала НБА плеј-офа између Голден Стејт Вориорса и Торонто Репторса (2:4).

Предњи укрштени лигамент обновљен му је хируршком интервенцијом 2. јула и од тог тренутка круже претпоставке да ли ће у предстојећој сезони моћи да помогне Вориорсима и када би тачно могао да се врати на паркет.

Како је стандардни период опоравка од таквих повреда девет до 12 месеци - мада се у Европи кошаркаши враћају већ после осам месеци! - Томпсон би могао да пропусти читаву сезону, нарочито ако се његова екипа не пласира у плеј-оф, али се зато пријавио за наступ на Олимпијским играма у Токију, заказаним за август.

До почетка припрема репрезентације САД проћи ће пуних годину дана од операције и 13 месеци од момента када се десила повреда, што значи да ће сјајни бек тада бити потпуно здрав и спреман.

Или ипак неће!?

Лекар специјалиста Тим Хјуит, који је посветио каријеру проучавању биомеханике колена, тврди да би спортиста после кидања предњег укрштеног лигамента требало да направи паузу од две године.

Као разлоге наводи ризик од поновног повређивања (што се, између осталих, десило Давису Бертансу и Милану Мачвану, или од актуелних НБА играча Џабарију Паркеру) и чињеницу да играч у првој сезони после те повреде ионако "није свој", те да зато никоме није у интересу журба око повратка.

"Мени кажу 'То је твоје мишљење, постоје још нека мишљења'. Не, то није моје мишљење, јер ја се бавим науком и бавим се чињеницама", рекао је доктор.

"Људи то не воле да чују, али чињеница је да су спортисти у периоду од две године после кидања лигамента под ризиком поновног повређивања и чињеница је да после само годину дана паузе неће играти на пређашњем нивоу. Ако имате играча кога годишње плаћате 15 или 20 милиона долара, онда има смисла да сачекате колико год је потребно да се нормализују његова биологија, физиологија и перформансе".

Томпсон је овог лета потписао нови петогодишњи уговор са Вориорсима вредан 190 милиона долара.

Анализом је утврђено да око 10 одсто НБА играча који покидају предњи укрштени лигамент, поново доживи исту повреду.

Често се у медијима може чути и прочитати да кошаркаш по повратку на терен треба да "прескочи" психолошку баријеру и ослободи се страха од повређивања. Хјуит каже да је и то једним делом заблуда.

"Проблем није само психолошке, него и физичке природе. Лигамент после годину дана још нема потребну структуру. У процесу операције ви на лигамент калемите парче тетиве, а њему је потребно 18 до 24 месеца да се сроди са ткивом и да сазри до тачке када лигамент постаје онакав какав је био. Ако не сачекате толико, онда играте са лигаментом који није сасвим залечен".

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар