ЕП - 1/4-финале: Русе не плаше пуне Стожице, Пољска има лак посао!

Бранилац титуле шампиона Старог континента и двоструки узастопни прваци света фаворити у првим мечевима четвртфинала на Европском првенству.

Остали спортови 23.09.2019 | 14:58
ЕП - 1/4-финале: Русе не плаше пуне Стожице, Пољска има лак посао!
Није било изненађења на Европском првенству за одбојкаше претходних 10 дана. Најбоље селекције Старог континента са пола гаса су ушле у четвртфинале, али сада се тек очекују узбуђења.

У првим четврфиналним сусретима Русија и Пољска имају улогу фаворита и пласман међу четири најбоље селекције Европе не би требало да изостане. Зборнаја ће имати тежи посао у Љубљани против домаћина Словеније. Опет се очекује паклена атмосфера у дворани Стожице, више од 10.000 словеначких навијача, али квалитет је на страни браниоца круне најбоље репрезентације континента од пре две године из Кракова.

Русија и Словенија су већ играли у групној фази и тада није било узбуђења, било је лаганих 3:0 за Зборнају, а домаћин је у сва три сета стигао до 21 поена. Најефикаснији одбојкаш шампиона Европе је примач сервиса Факела из Новог Уренгоја Дмитриј Волков. Он је досад на шампионату сакупио 77 поена, а осваја у просеку 4,61 по сету.

Претходних година ударна игла Зборнаје је био коректор Максим Михајлов. Он је и даље у селекцији, али има достојног конкурента за место у тиму у млађем Виктору Полетаеву, бомбардеру руског шампиона Кузбаса из Кемерова.

Уз Ивана Јаковљева, Јегора Кљуку, Арјема Волвича, госростаног Дмитрија Мусерског, то је селекција која је способна да обрани титулу. Досад су Руси на шампионату изгубили само два сета, а у осмини финала су лако добили Грчку са 3:0.

Словенија је на крилима навијача успела да победи Бугарску са 3:1 у дербију осмине финала, али чини се да су јој шансе минималне против браниоца титуле. Перјаница Словенаца је искусни примач сервиса Тине Урнаут, прошле године одбојкаш италијанске Модена. Он је први поентер репрезентација са 74 поена, односно 3,89 по сету. Ту су још Јан Козамерник и Митја Гаспарини. Све је на страни Русије која је ближа полуфиналу.

Пољска игра сигурно на овом Европском првенству. Досад је изгубила само сет. У односи на СП у Италији и Бугарској прошле године, када је одбранила титулу, нема МВП Бартоша Курека, али је ту најбољи одбојкаш данашњице Вилфредо Леон који се одлично уклопио у мозаик белгијског стручњака Витала Хејнена.

Ривал у Апелдорну биће Немачка која је у осмини финала била боља од домаћина Холандије после четири сета. Изабраници селектора Андрее Ђанија нису ни бледа сенка оне селекције која је пре две године освојила сребро у Кракову. И даље се све врти око коректора Ђерђа Грозера. Панцери су имали чак три пораза у групној фази, од Србије, Белгије и Шпаније. Ове године у Лиги нација Пољска је славила са 3:1.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар