Цијене нафте прошле седмице порасле за шест посто

Цијене нафте на свјетским тржиштима порасле су прошле седмице око 6 посто, што је посљедица напада дроновима на највеће нафтно постројење у Саудијској Арабији, због чега је производња срезана за више од 5 милијуна барела дневно или 5 посто укупне производње у свијету.

Свијет 23.09.2019 | 08:56
Цијене нафте прошле седмице порасле за шест посто
На лондонском је тржишту цијена барела прошле седмице скочила 6,7 посто, на 64,30 долара, док је на америчком тржишту барел поскупио 5,9 посто, на 58,10 долара. То је највећи тједни скок цијена од сијечња ове године.

А почетком прошле седмице цијене су нафте скочиле и више од 20 посто због страховања од оштрог пада понуде на тржиштима нафте након напада на два саудијска постројења 14. рујна, али и због геополитичких напетости које су ти напади изазвали.

Но, касније су цијене нафте изгубиле велики дио тих добитака јер је Саудијска Арабија поручила да ће обновити производњу у оштећеним постројењима до краја мјесеца, док су неке земље, међу којима и САД, поручиле да ће посегнути у резерве ако буде потребно.

Саудијска Арабија тврди да ће до краја мјесеца производни капацитети досегнути 11 милијуна барела дневно, односно 12 милијуна до краја студеног, и тако се вратити на разину на којој су били прије напада.

Из Међународне агенције за енергетику (ИЕА) објавили су, пак, да према њиховим процјенама тренутно нема потребе за посезањем у резерве због смањене понуде нафте.

Но, трговци и даље позорно прате стање на Блиском истоку након напада побуњених јеменских Хутија на саудијска постројења.

САД и Саудијска Арабија тврде да је за нападе крив Иран који оповргава њихове оптужбе.

У међувремену је коалиција под водством Саудијске Арабије покренула војну операцију сјеверно од јеменске луке Ходеиде. САД, пак, настоји формирати коалицију са земљама Блиског Истока и Еуропе како би „отклониле иранску пријетњу након напада на саудијска постројења“.

"Инвеститори би вјеројатно требали претпоставити да ће се цијена барела нафте за сада стабилизирати у распону од 60 до 65 долара по барелу, али уз могућност прекорачења горње границе тог распона", рекао је Цхристопхер Wоод из твртке Јеффериес.

Но, већи раст цијена спрјечава успоравања раста водећих свјетских господарстава због чега би могла ослабити потражња за нафтом.

Додуше, америчке, кинеске и еуропске монетарне власти увеле су посљедњих тједана нове потицајне господарске мјере, но резултати тих мјера могу се очекивати тек касније тијеком године.

Подршку цијенама нафте, пак, пружа смањена производња ОПЕЦ-а и његових партнера, али и поступно смањење производње америчких произвођача.

Твртка Бакер Хугхес објавила је у петак да је прошлле седмице број активних постројења у САД-у смањен већ пети тједан заредом, и то за њих 14, на укупно 719, што је њихова најнижа разина од свибња 2017. године.

То показује да неки произвођачи од почетка ове године смањују трошкове јер се више усмјерују на повећање зараде на темељу виших цијена нафте него на повећање производње.

(Вијести.ба)

Коментари / 0

Оставите коментар