Новац блокиран, изградња путева на чекању у БиХ

Од почетка 2018. на основу путарина и акциза прикупљено је скоро милијарду и 900 милиона КМ. Само од путарине прикупљено је више од 650 милиона КМ. Овај новац омогућио је кредитирање градње путева, но гро новца у овом тренутку није оперативно јер Парламент БиХ не засједа, па нема ко да ратификује постигнуте договоре.

Босна и Херцеговина 22.09.2019 | 18:54
Новац блокиран, изградња путева на чекању у БиХ
Радови на Коридору 5ц одавно су требали бити завршени, сматра струка. Планови и пројекти давно су завршени истиче професор Мухамед Златар.

"Инжењери наши су испланирали, испројектовали цесту, извођење иде без икаквих проблема када се изводи, међутим све друге ствари које су везане за градњу аутоцесте чини ми се да не штимају", казао је Златар.

Новца за изградњу не мањка. Од почетка примјене новог Закона о акцизама, само на основу путарине грађани БиХ су за градњу саобраћајне инфраструктуре прикупили више од 650 милиона КМ.

"У 2018. години од када се приход и прикупља у износу од 0,25 КМ по литру деривата прикупљено је 386 милиона КМ, а у осам мјесеци 2019. је прикупљено 267,9 милиона", изјавио је Ратко Ковачевић, портпарол УИО БиХ.

Након усвајања Закона о акцизама и банке су спремне финансирати градњу путева. Но новац који је већ одобрен није оперативан, јер Парламент БиХ не засједа.

"Од ове милијарде евра негдје изнад, нешто више од 500 милиона евра је у Парламентарној процедури и чека на ратификацију и одобравање да би та средства постала потпуно оперативна", појаснио је Денис Звиздић, предсједавајући Савјета министара.

"Ми смо у фази да имамо један број уговора који смо већ додјелили и почели да радимо у овом дијелу од 36 км, а да нису ратификовани, средства нису оперативна. С друге стране имамо договор са банкама да из својих средстава предфинансирамо док се не заврши ратификација и онда ће нама банке рефундирати", казао је Аднан Терзић, директор Аутоцести ФБиХ.

На Коридору 5Ц кроз ФБиХ у изградњи је 36 км укупне вриједности 460 милиона. Граде се дионице Врандук–Понирак, Понирак–Враца, Тунел Зеница–Доња Грачаница, Клопче–Доња Грачаница, Дривуша–Клопче, Буна–Почитељ иПочитељ–Звировићи. План је да се градња свих дионица заврши у наредних 30 мјесеци.

"Податак да смо ми од момента када је усвојен Закон о акцизама до данас око 250 милиона марака већ урадили посла, што је већ плаћено извођачима", додао је Терзић.

По основу путарина и акциза од почетка 2018. године укупно је прикупљено скоро милијарду и 900 милиона марака. Од 2006 године до осмог мјесеца ове, на основу путарина и акциза прикупљено је нешто више од десет милијарди и 576 милиона КМ.

"Сигурно да је тај новац ишао у путеве данас бисмо имали добре путеве, а што се тиче тих пара имају регионални путеви, магистрални, локални, све то кошта", поручио је Златар.

На подручју цијеле БиХ оперативно је близу 200 км аутопута, од чега половина у РС, друга у ФБИХ. РС тек је почела градњу на Коридору 5ц. Новац прикупљен по основу Закона о акцизама Аутопутеви РС искористили су за сервисирање кредита Градишка-Бањалука и "9. Јануар", за експропријацију земљишта на будућим дионицама, израду документације, али и изградњу наплатних станица Чатрња, Нова Топола и Александровац.

Извор: Н1

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Јоја

22.09.2019 19:14

када не мозе братољуб неце моци ниста ... тацка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

23.09.2019 15:12

јоја заборавио си дозу