Тито ошамарио Јованку због млађе масерке

Као супруга највећег сина наших народа, како су називали Тита, Јованка Броз, рођена Будисављевић имала је наизглед све што је пожељела, да би се годинама касније испоставило како у ствари није имала ништа.

Забава 19.09.2019 | 23:13
Тито ошамарио Јованку због млађе масерке
Тајно су се вјенчали 15. априла 1952. у вили Дунавка, у Илоку, а кумовали су Александар Ранковић као младожењин кум и генерал Иван Гошњак који је био Јованкин свједок. Званично представљање у својству прве даме, међутим, Јованка Броз имала је тек годину и по дана касније, 19. септембра 1953. током државне посјете британског министра вањских послова Антхонy Едена.

Вијест о Титовом вјенчању са Јованком Будисављевић пронијела се свијетом као прворазредна сензација. Сви свјетски листови писали су о маршаловој супрузи као о стаситој и лијепој црнки са дугом, бујном косом и крупним очима. 

"Разлика од 32 године није представљала никакву сметњу међу нама. Напротив! На добар начин ми смо се пратили, посебно када је ријеч о слободном времену: Тито игра билијар, па и ја то научим уз њега. Он иде у лов, одличан је стријелац, али и ја сам у рату научила да пуцам. Одлазимо у риболов, мене одликује веће стрпљење. Пливамо заједно, ја боље од њега. Он с врло развијеним осећајем за музику, ја без слуха. О политици да се и не говори: он тако надмоћан, али ни ја нисам била аполитична", говорила је Јованка. Али познато јеи да Тито био слаб на жене и колале су приче о његовим везама са оперским дивама, глумицама, балеринама...



У августу 1976. догодио се скандал послије кога су за Јованку кола кренула низбрдо. Наиме она је пратила свог супруга на 5. Самиту несврстаних у Коломбу, Шри Ланка, где се догодио инцидент са Титовом масерком Даријаном Грбић који је у својој књизи Јованка Броз-Титова сувладарка, описао Брозов лични љекар (1976-1980) Александар Матуновић. Јованка је тада, по његовој тврдњи, у налету љубоморе напала младу масерку, а између њих се испријечио Тито који је у једном тренутку ошамарио супругу. Јованка је била толико бијесна да су се бојали да ће да упуца мужа.

 "И ја сам, као и Јованка, био сигуран да је тај шамар био знак дубље емотивне везе између Тита и масерке. То убјеђење задржао сам за себе, а Јованку сам настојао да убиједим како је Титу до Даријане стало само због тога што она одлично обавља свој посао", навео је Матуновић.

 А да су обоје били у праву, постаће јасно убрзо послије тога: Јованка више није пратила супруга на међународним путовањима, за разлику од 60 година млађе масерке Даријане (касније и њене сестре Радојке), која је чак и за вријеме Титовог лечења у Љубљани током посљедњих неколико мјесеци његовог живота, провела у маршаловој непосредној близини.



"Они су Титу под врат прислањали пиштољ и тражили да се разведе од мене, али он на то није пристао по цијену живота. Била сам сметња, прије свега Станету Доланцу, а добрим дијелом и Николи Љубичићу у намјери да преузму сву власт у Југославији скривајући се иза Тита. Говорили су: Лако бисмо ми са Старим, али са Јованком не можемо да изађемо на крај. Доланц је хтио да ме се пошто-пото ријеши јер сам знала да је био члан Хитлерјугенда и радио за њемачку тајну службу", тврдила је Јованка Броз.

 Нову 1977. годину ипак су дочекали заједно, у новосадском хотелу Парк, где је забиљежен и њихов посљедњи, новогодишњи пољубац. Пола године касније, Јованка се посљедњи пут појавила у јавности као прва дама, на пријему уприличеном за норвешког премијера. Те јесени стављена је у својеврстан кућни притвор и потпуно изолована од супруга. Јосип Броз преминуо је 4. маја 1980. године, а дозволу за Јованкино присуство на сахрани политичка врхушка је, по њеној тврдњи, дала тек пошто је Индира Ганди поручила да неће доћи на сахрану уколико не буде присуствовала и Титова удовица.

 "Бог ми је дао диван живот поред Тита. Али, колико година ми је било лијепо, још више година била сам прогоњена, мучена и злостављана", рекла је Јованка Броз 33 године касније Жарку Јокановићу.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Оља

20.09.2019 04:39

О Титу и Јованки, мање висе, све је познато, али мени скрену пазњу дио текста у коме се казе да је измедју њега, Тита, и масерке постојала дубља веза. Свакако, мисли се на везу мускарац - зена. Ја то просто не могу са повјерујем . Он је имао 84 године, она 60 мање. Могуце је да је он њу гледао као зену и симпатисао, али ста је с њом? Њој је могло једино да импонује то сто је незамисливо моцан цовјек зелио друство с њом, али да све остане, стварно, само "у оквиру" масазе, јер другације, имајуци у виду његове године, теско да је могло да буде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

20.09.2019 08:32

Па и Јованка оде за мрцину 32 године старију од себе.