Хоће ли бити повећања цијене горива у БиХ?

Нафтни Комитет у БиХ, пратећи посљедња свјетска дешавања и раст цијена сирове нафте услијед напада на постројења једног од највећих свјетских произвођача нафте у Саудијској Арабији, упозорава да ће се глобални трендови одразити и на тржиште нафтних деривата Босне и Херцеговине, саопштено је из овог удружења.

Босна и Херцеговина 17.09.2019 | 18:28
Хоће ли бити повећања цијене горива у БиХ?
"Наиме, након напада дроновима на два нафтна постројења компаније Сауди Арамцо у Саудијској Арабији, услиједило је саопштење саудијског Министарства енергетике да се привремено прекида производња на двије погођене локације.

Највећа саудијска нафтна компанија је тако смањила производњу за 5,7 милиона барела на дан, што је скоро половина цјелокупне производње Саудијске Арабије, односно пет посто укупне свјетске производње.

Ово је узроковало значајан шок на тржишту и раст цијена сирове нафте почетком трговања на свјетским берзама у понедјељак.

Узимајући у обзир да Босна и Херцеговина није имплементирала мјере из Директиве ЕУ 2009/119/ЕЦ, чији је циљ осигурање доступности нафте у случају кризе, а које се тичу обавезе држања обавезне резерве нафте и нафтних деривата, у количини минимално 90 дана просјечног нето увоза или 61 дана просјечне дневне потрошње, регулатори тржишта немају могућност да утичу на предстојећи раст цијена као послиједице глобалног раста цијена сирове нафте", наводе.

С друге стране, поручују, дистрибутери не могу да утичу на цијену сирове нафте на глобалном тржишту, односно цијену по којој се рафинерије од којих зависе снабдијевају овом сировином, те посљедично немају значајан утицај ни на велепродајну и малопродајну цијену на БиХ тржишту нафтних деривата.

"Нафтни комитет у БиХ изражава наду да раст цијена на тржишту неће потрајати, те да ће у кратком временском року доћи до стабилизације глобалног тржишта сирове нафте, а посљедично и малопродајног тржишта нафтним дериватима у БиХ.

Овим путем позивамо све релевантне институције да, у циљу избјегавања сличних ситуација у будућности, заједничким снагама направимо нове напоре које би за циљ имале имплементацију мјера из Директиве ЕУ 2009/119/ЕЦ", стоји у саопштењу Удружења Нафтни Комитет у БиХ.

(Н1)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Херцеговац

17.09.2019 17:00

Глобална поскупљења хватају у лету, а када цијена нафте пада требају им мјесеци да смање 1%, а врло често ни толико.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глас

17.09.2019 17:29

Па наравно,њима је у интересу да узму новац од народа,а не да га дају истом.

Name

просветитељ

18.09.2019 06:46

На жалост иза свега стоји Америка,бобардују постројења и ооптуже некога и све оде у пм.

Name

Јоја

17.09.2019 18:11

дици це они цене колико сутра, када треба да појефтини онда казу да имају старе залихе а овако оде гориво у 100 пм...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

17.09.2019 18:47

цијене су вец подигли и прије објаве вијестино поскупљењу. Цијена је веца за 10пф

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не

17.09.2019 21:08

само нафта сада сви користе сансу да све друго послупи а када се нафта мало стабилизује нико невраца цијене!

ОДГОВОРИТЕ