Да ли се укида Општи колективни уговор у Српској?

Вишегодишње неуспјехе око потписивања општег колективног уговора, ресорно министарство би могло пресјећи по кратком поступку.

Република Српска 16.09.2019 | 20:11
Да ли се укида Општи колективни уговор у Српској?
Министар рада и борачко-инвалидске заштите Репбулике Српске је најавио да ће у наредном периоду размотрити оправданост постојања општег колективног уговора.

Општи колективни уговор о коме  Влада, Синдикат и послодавци годинама безуспјешно преговарају, могао да постане ствар прошлости. Министар рада каже да су ове године у плану измјене Закона о раду и да је веома извјесна промјена дијела закона који дефинише општи колективни уговор.

Најаве ресорног министра су неприхватљиве, јер управо Устав каже да се зараде радника као најважније радничко право одређују законом и колективним уговором, одговарају из Савеза синдиката.

Станковић каже да сва три социјална партнера треба да учествују у разговорима, што сматрају и послодавци. Међутим, представници пословне заједнице  кажу да измјене законодавства уопште нису у фокусу њихових активности.

Преговори о општем колективном уговору трају више од 3 године међутим договора нема, а нису потписани ни посебни колективни уговори за раднике у реалном сектору.

Односи међу социјалним партенирма су додатно погоршани након изјава из Савеза синдиката да удружења послодаваца нису регистрована код ресорног министарства на шта су из Уније удружења послодаваца одговорили да Савез синдиката има проблеме са оним што њима покушава ставити на терет.



БН ТВ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Робин Худ

16.09.2019 18:57

Е вала ко га је и поставијо,ко га савјетује,чим се баве....само субота сахране и лимене,а ни за то нису,онакви згужваним и главати....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

16.09.2019 20:56

Ово је све урота да се истјера и ово мало становништва што је остало

ОДГОВОРИТЕ
Name

Разваљена дрзава и друство у цјелини

17.09.2019 14:07

"То је то"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требињац

18.09.2019 04:16

То је то и званично нас уводе у робовласницко друштво. ПА Ранка је члан исте странке као и министар. Баш њу брига за раднике. Њеним доласком на чело синдиката уништена су сва права радника. Погледајте закон и права радника прије преузимања синдиката од стране Мишићеве И погледајте данас. Синдикат је у служби робовласницки, а не радника.

ОДГОВОРИТЕ