Човић тврди: Игра на карту бројности и "грађанства" ризична за БиХ

"Игра на карту бројности и `грађанства` како би се обезбједила доминација једног народа је неприхватљива и ризична за БиХ", рекао је лидер ХДЗ БиХ Драган Човић за Вечерњи лист”, издање за БиХ.

Босна и Херцеговина 14.09.2019 | 14:43
Човић тврди: Игра на карту бројности и "грађанства" ризична за БиХ
Предсједник ХДЗ БиХ Драган Човић сматра да је модел грађанске државе који предлаже бошњачка страна апсолутно непримјењив, јер је БиХ етнички подијељена земља којом се једино може управљати кроз федерализам
.
 
"Игра на карту бројности и `грађанства` како би се обезбједила доминација једног народа је неприхватљива и ризична за БиХ", рекао је Човић за Вечерњи лист”, издање за БиХ.

Истичући да три конститутивна народа морају бити равноправна, Човић је рекао да без конститутивности и равноправности Хрвата нема ни БиХ.

"Догоди ли се да хрватски народ нестане са политичке сцене, бојим се да ће тада бити отворен пут за подјелу БиХ између друга два народа", рекао је Човић.

Он сматра да споразум о формирању власти који су осим њега потписали и лидери СНСД Милорад Додик и СДА Бакир Изетбеговић није пропао и да је потребно радити и стварати амбијент да буде спроведен у цјелости, јер је сачињен од седам до осам кључних елемената за функционисање БиХ.

"Након договора, бошњачка, односно, сарајевска политика искорачила је и створила кризу, увјерена да ће тако зарадити поене.

Очекивали су снажне реакције, које су изостале. Зато им не преостаје ништа друга него да формирају власт", рекао је Човић.

Према његовим ријечима, условљавање формирања власти Годишњим националним планом (АНП) само је алат за блокаде, јер је ријеч о техничком питању које се намеће као политичко.

Човић је нагласио да је избор два члана Предсједништва бошњачким гласовима пораз за цијелу БиХ, а не само Хрвата, који тамо немају свој глас, и зато је потребно БиХ устројити на начин да се сва три конститутивна народа артикулишу у један глас.

Он каже да ХДЗ БиХ води крајње уравнотежену политику између политичког Сарајева и Бањалуке, те да ће тако бити настављено и у будућности.

"Нећемо се никоме правдати, него тражити пут да стабилизујемо БиХ. Наша је филозофија промишљања уређена правна земља. Само у таквој БиХ најмалобројнијем народу ће бити добро", наводи Човић.

Он је истакао да је БиХ већ постала “хот спот” за мигранте, јер не постоји инфраструктура и администрација која се може носити са тим проблемом.

(Вијести)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Лутке и Бајке

14.09.2019 12:49

Да се ми раздрузимо па нека се свако пребројава како стигне, ха, ахххх..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

14.09.2019 13:27

Вјековима се раздрузујемо и од тог ниста,будалетинама као ти никад јасно, то се не мјења

Name

тајкунско робље

14.09.2019 12:49

Ово је задњи стадијум игре такозваних националних лидера. Пара висе нема, остало је јос само да другарски зарате преко ледја сиротиње, која јос није побегла

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

14.09.2019 12:57

То мајмуни прицају то је исти народ то су славенски народи а којем се богу моле то су њихови проблеми ето цисти докази какво је вријеме досло ЛГБ понос а у преводу болест зивотиње боље постују једне друге него људи зато лопови сто је мање стадо оваца лаксе цувају те супље прица је превисе НАРОД ОДЛАЗИ ДОСТА ИМ ЈЕ БОСАНАЦА СРБА ХРВАТА ЉУДИ ХОЦЕ ДА зиве и да се воле и постују у

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре истина

14.09.2019 13:37

Свака цаст, тако је.

Name

Нострадамус

14.09.2019 13:37

Све и једна дрзава која је настала на бивсој дрзави су настале на бројности.То је истина то сто сада то не вази за БиХ то је друга прица.Медјутим све те дрзаве су инвалиди дрзаве и јос увијек се прица о рату и зртвама и прица о национализму води поново неком сукобу у коме страда сиротиња.Ти национални лидеру су само криминалци којима ни властити народ није битан камо ли неки други.

Name

модрицанин

14.09.2019 13:37

Промјена изборног закона, уводјење камера на бирацким мјестима, обиљезавање гласацког листица јединственим бројем и скенирање гласацких листица. 2020 избори за све нивое власти (спајање опстих и локалних избора).

ОДГОВОРИТЕ
Name

@рере пејина унука

14.09.2019 13:48

Види овога што се прави блесав1990 гдо Хрватски парламент укинуо констутивност и бошњака(муслимана) и срба у хрватској а овдје то неможе??У БИХ треба увести да у власти судјелујеш по проценту констутивног народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лабуд

14.09.2019 17:45

Тако је у Белгији.Колико проценат становниства толики проценат имас власт постено .

Name

@рере пејина унука за Лабуда

14.09.2019 19:18

То је ако ти је странка ушла у коалицију и ако је на властиПрошли избори су били и Фламанци нису у власти па нико ништаНема гаранцује у Уставу да неки народ мора бити у власти,

Name

Алојзије

14.09.2019 14:05

Не сери Човићу мајке ти ста се корисно и паметно урадили за грађане БиХ није ли те стид ,срамота гризе ли те савјест човјече...

ОДГОВОРИТЕ
Name

007 Бонд

14.09.2019 14:13

Треба убрзати процес независности Републике Српске и њено што хитније уједињење са Србијом! Јер једино тако Срби и Српска могу да се спасу од НАЗАДНИХ Бошњака и Федерације! ...Значи, НСРС прогласи независност у скупштини, већ сутра се уради декларација о уједињењу Србије и Српске, и већ прекосутра Србија пошаље војску и војну опрему на нову границу ка Федерацији, и готова прича. И онда да се иде даље! ...А Бошњацима и Хрвватима срећно у Федерацији!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

14.09.2019 15:03

Опет коментар без терапије?

Name

За бонда мај

14.09.2019 15:11

Дегенерику један какве ти коментаре писес тако ти и додик србује а срба све мање и мање

Name

Ре 007 Бонд

14.09.2019 15:15

Теби то све тако лако изгледа. Знас ли ти уопсте колико то све коста, а Српска нема пара да исплати пензије. Сваки мјесец нови кредити. А и у Србији није ниста боље и тамо сиротиња. Да је у Србији добро сви би преко Дрине. Млади одлазе на другу страну у ону тамо мрску, али гдје те нико не пита ни ко си ни ста си. А ти сањај и даље, ниста друго и немас.

Name

Схватили

14.09.2019 20:45

Ниси ти српски бонд.

Name

Гурко

14.09.2019 23:30

Јасно,,,гласно,,,сереш у пм...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

15.09.2019 07:26

Вас хрвате у БиХ треба прогласити мањином колико вас је остало. Требао си размишљати о бројности кад си пљачкао и скретао токове ријека. Отјерали сте народ по силном свијету сад вам бројност није битна. Да је ово нормална држава давно би ти клавир свирао у прдекани лоповчино офуцана, скупа са пајтосима са све три стране..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саргон

18.09.2019 07:58

шта би ти човићу катоталибански калифат као по узору на ндх. Па лутко моја лицемјерна да опет Срби и Бошњаци буду грађани другог или трћег реда добро руку на срце било је бошњака у усташама али то је мало шира прича треба времена за њу. Бошњаци и Срби су већина у Босни и биће онако како се они договоре амо да се појаве памwтни и рационални политичари са обадвике стране и рјеше проблем једном заувјек јер Босна није тјесна Додик је мегаломан и клептоман а Бакир трезораш миндер политичар

ОДГОВОРИТЕ