Гењац: Циљ СДА је афирмисати босански идентитет

- Афирмисати босански идентитет као принцип за све грађане, "то је легитиман политички циљ, то је принцип који влада у свим државама, да се државност и држављанство свих грађана афирмише, ја мислим да то нема проблема - рекао је предсједник Главног одбора Странке демократске акције Халид Гењац.

Босна и Херцеговина 14.09.2019 | 11:38
Гењац: Циљ СДА је афирмисати босански идентитет
Предсједник Главног одбора Странке демократске акције (СДА) Халид Гењац је прије почетка 7. Конгреса те странке казао новинарима да су се у јавности појавила два проблема, питање погрешног преношења садржаја програмске декларације СДА, ...
 
...“при чему је један медиј погријешио, вјерујем добронамјерно, да није зла намјера у питању“.

- Ми имао одређење да ћемо афирмисати босански идентитет за све грађане БиХ. То је пренесено да ћемо афирмисати босански језик за све грађана БиХ. То је огромна разлика. Нама то никада није пало на памет, нити би пало на памет, јер је питање језика право међу високим правима, на највишем нивоу права конститутивних народа и ту нема приче - појаснио је Гењац. 

По његовим ријечима, афирмисати босански идентитет као принцип за све грађане, "то је легитиман политички циљ, то је принцип који влада у свим државама, да се државност и држављанство свих грађана афирмише, ја мислим да то нема проблема“.

- Друго питање које се појавило у јавности и изазвало контроверзе је питање наших циљева, питање грађанске Босне и Херцеговине, питање републике БиХ итд. Ја ћу поновити, политички циљеви било које политичке странке су легитимни све док се најављују остваривати легитимним политичким средствима - навео је Гењац.

Додао је да у овом случају, циљ да БиХ буде грађанска, може се остварити средствима која постоје, то је расправа у парламенту, доношење Устава, доношење закона већином како је то прописано.

- Све док се то остварује легитимним политичким средствима, то је легитиман политички циљ. Наравно, ми смо свјесни да у овом тренутку то није можда реалан политички циљ, јер нису ни реална политичка средства да би одговорила том циљу. Али то је један наш циљ који ми имамо као свој циљ од кога нисмо одустали, али не пада нам на памет да га оставарујемо нелегитимним средствима - рекао је Гењац.

(Вијести / ФЕНА)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Пендула

14.09.2019 09:44

А економија ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.09.2019 11:12

Овај мора знати да тзв беиха није дрзава и немозе бити вец само дрзавна заједница.то босанско мозе само проци код ових који гласају за ову болесну странку.значи ово сто они замишљају је само пусти сан.

Name

ауди

14.09.2019 09:45

Биће неизвјесно до самог краја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

14.09.2019 10:06

Срби се никад не требају одрећи Босне ,јер је Босна њихова,можда више него било којег другог народа.Ја јесам Србин али сам и Босанац.Тако сам се увијек осјећао и то ми не може промјенити никаква доктрина нити да ме убиједи било који политичар са било које стране Дрине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

14.09.2019 11:46

Само си Србин и ниси бпсанац, они не постоје.

Name

Децко

14.09.2019 12:29

Па, у Србију кад одес сви те зову босанац... О осталим дрзавама нема потребе прицати! Обидји мало свијет... Не мозес цијели зивот у својој улици остати и слусати ста матори људи са три зуба у глави имају реци... Ја се са таквим редовно расправљам!

Name

Географски појам

14.09.2019 13:19

Босна је као И Херцеговина географски појам.

Name

Директ

14.09.2019 13:53

Па да, кад одес у Црну Гору да зивис, декларисес се као Црногорац, а у Америку, као Американац. Етницка припадност је небитна, али само Босњацима, који имају кризу идентитета.

Name

Растко

14.09.2019 10:20

Кад вам запад не даје могућност за "друго полувреме" за које се већ 20 и више година спремате, сад ће те покушати са босанским идентитетом... Халиде схвати и ти и сви муслимани у БиХ то неће проћи, ми знамо ко смо и шта смо и немамо проблем са идентитетом као што то ви муслимани имате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја Сам Сам.

14.09.2019 12:20

МОЛИМ ТКЗВ.БОШЊАКЕ ДА ПОЈАСНЕ ЧИЈИ ЈЕЗИК ГОВОРЕ,МЕНИ СЕ ЧИНИ СВАЧИЈИ ПОМАЛО И СРПСКИ И ХРВАТСКИ ШТО ИМ СЕ СВИДИ,А ЊИХОВОГ НИГДЈЕ ЈЕР ГА НИСУ НИ ИМАЛИ.ЈА МИСЛИМ.

Name

Јоја

14.09.2019 12:09

Мало сте се висе понели на крилима запада могли би сте ниско пасти ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаца

14.09.2019 13:18

штасе ватате запада бољевамје дасте са комшијама добро јебовам запад матер бошњачку оћете опет рат шуге шугаве

Name

Узалуд

14.09.2019 13:12

Ало Гењац, па афирмисали смо ми и југословенски идентитет па је пропао. Тзв. ‘босански’ нема никакве сансе. Залуд вам зеље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са стране

14.09.2019 13:32

Држављанство не одражава ничији идентитет. Држављанство је административна ствар. Идентитет чини припадност народу, језик и обичаји тог народа, култура, вера. Мој идентитет је српски, по свим тим показатељима. Молим све оне који имају кризу идентитета да властите несигурности и недоречености не преливају на нас који тај проблем немамо. Ми вама не намећемо свој идентитет. Заобиђите и ви нас са тим вашим инстант идентитетом. Зарад мира у заједничкој кући.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Капетан

14.09.2019 13:34

Ноћас ће заспати као Бошњаци а сутра ће се пробудити као Босанци. Прво Срби, па Муслимани, па Бошњаци а сада Босанци. Има ли краја кризи идентитета?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

14.09.2019 13:50

А кад је био попис: нација Босњак, језик Босански, вјера Ислам. Провидни и дволицни су.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босна и херцеговина

14.09.2019 22:27

је српска дрзава и нетреба олако да се је одрекну јер тиме постају градјани другог реда срби су муслиманима поклонили и језик јер муслимани говоре српским језиком посто босански језик не постоји босански језик је уствари дијалект српског језика који су муслимани присвојили и назвали босански а срби га се одрекли као и б и х! И

ОДГОВОРИТЕ