СП: Аргентинци испрашили и Французе! За титулу са Шпанијом!

Луис Скола одвео Аргентину у финале! Кошаркашка репрезентација Аргентине се пласирала у финале Светског купа победом на Француском резултатом 80:66.  За злато се боре тимови који су победили Србију, Француска без снаге! Најлепша тимска кошарка на Мундобаскету и нестварни Луис Скола били су довољни за борбу за злато. Французи су се "издували" против Американаца и нису деловали као до сада. . .  Гаучоси надиграли Триколоре у другом полуфиналу, Скола са две тројке ставио тачку.

Кошарка 13.09.2019 | 16:33
СП: Аргентинци испрашили и Французе! За титулу са Шпанијом!
У финалу ће се Аргентина састати са Шпанијом, која је у првом полуфиналном мечу савладала Аустралију, који је решен тек после два продужетка, резултатом 95:88.

Јужноамеричку екипу је до фантастичног успеха довео спектакуларни 39-годишњи Луис Скола, који је својим поенима отворио и затворио утакмицу, те није дозволио француском тиму икакву шансу да дође до контроле над ритмом и евентуалног преокрета.

Легендарни кошаркаш је уписао 28 поена уз 13 скокова и 2 асистенције, за нешто више од 34 минута проведених на паркету, а највећу подршку је имао у Факунду Кампацу (12 поена, 7 скокова и 6 асистенција) и Габријелу Деку, који је убацио 13 поена.

Двоцифрени учинак је имао још Лука Вилдоса са 10 поена, 4 скока и 3 асистенције, а на другој страни су Франк Миликина и Еван Фурније убацили по 16 поена, док је Нандо Де Коло додао 11.

Центар Руди Гобер је уписао 11 скокова, али је подбацио у кошгетерској категорији пошто је забележио само 3 поена.

На крилима Сколе Аргентина је већ после три и по минута игре у првој деоници имала предност од 10:2, али је уследила серија 10:4 Француске, чиме се екипа селектора Венсана Колеа приближила на кош разлике.

Аргентина је успела да поврати ритам и да после закуцавања Дека стигне до вишка од седам поена, да би до краја четвртине Француска убацила четири поена и смањила заостатак на један посед.

Француска је успела да поведе после два и по минута игре у другој четвртини, после закуцавања Матијаса Лесора, али та предност није трајала превише времена, па је Аргентина на полувремену стигла до вишка од седам поена, после тројке феноменалног Кампаца.

Ствари се нису промениле ни после великог одмора, Лука Вилдоса је реализовао три слободна бацања за прву двоцифрену предност, Ендру Албиси је узвратио тројком, али су уследила још два прецизна шута аргентинских играча за три поена.

До краја четвртине је Аргентина стигла и до вишка од 15 поена и то је била разлика која је била превелика за француски тим, који је свој зенит доживео у четвртфиналном дуелу са САД.

На крају је са две узастопне тројке Скола ставио тачку на меч и обезбедио својој националној селекцији учешће у финалној утакмици Светског купа.

Шпанија и Аргентина ће одлучивати о новом прваку света у кошарци!

Тимови који су победили репрезентацију Србије у другој групној фази, односно четвртфиналу Мундобаскета, пласирали су се у финале после сјајних утакмица виђених данас у Пекингу.

Након што је Шпанија победила Аустралију после два продужетка (95:88), Аргентина је још једном показала "колико срце има" пошто је убедљиво савладала Французе (80:66), екипу која је победила САД у четвртфиналу, и то на крилима легендарног Луиса Сколе.

Чувени "гаучос" од 39 година постигао је 28 поена, уз две кључне тројке у последњој деоници, док је имао и 13 скокова...

Утисак је да су се главни играчи Француске, пре свих Руди Гобер, помало и "издували" победом над Американцима и очигледно схватили је преозбиљно, као да су ушли у финале. У њему ће ипак играти Шпанци и Аргентинци, а термин је недеља од 14 часова у Пекингу

Аргентина је водила практично током читаве утакмице, а додатну енергију уливали су "сами себи" погођеним тројкама - баш сваки пут када би Француска почела да се буди.

Аргентина до сада има једно злато (1950) и сребро (2002) са светских првенстава у кошарци, док Шпанци имају једно злато (2006).
Невероватно је колико им је све ишло од руке, и колико Французима није ништа, а све је последица снаге која је остала у њима. Односно није.

Навикли смо већ на борбеност од Аргентинаца у сваком спорту, а на овом турниру као да су је подигли на ниво више, где су "гризли" за сваку лопту.

Ваљда и играчи селектора Ернандеза када виде Луиса Скола, који се у ветеранским годинама бори као лав, не могу да пруже ништа мање. Осим њега, истакли су се Факундо Кампацо са 12 поена, 7 скокова и шест асистенција, док је поен више (13) имао Габријел Дек. 

Важне "роле" имали су и Лука Вилдоза (10) и Никола Лапровитола (7), пре свега због по погођене тројке којима су "распршени снови" Француске.

Код "триколора" су вукли Франк Ниликина и Еван Фурније са по 16 поена, али треба рећи да је играч Орланда шутирао тек 6/17 из игре. Укупно, Француска је за три поена шутирала тек 7/31, па је све помало подсетило и на пораз Србије од Аргентине.

Француска ће за бронзу играти у недељу против Аустралије (10 часова), док ће се Шпанија и Аргентина борити за златну медаљу у термину од 14 сати.

Велики дан за Аргентину - Гаучоси су изборили пласман у финале Светског првенства и имаће шансу да учине оно што нису успели против Југославије у Индијанаполису 2002. године. Да постану светски шампиони по други пут јер имају титулу из давне 1950. године. До такве прилике дошли су после победе над Француском - 80:66. На крају испаде да ће у финалу играти две екипе које су нашој репрезентацији пресудиле на овом турниру.

Триколори су елиминисали Сједињене Америчке Државе, а потом нису стигли до финала. После Србије и Французи су осетили колико је Аргентина незгодна екипа са Кампацом и Сколом на челу. Скола има скоро 40 година, али је данас бриљирао и са две тројке на крају меча је ставио тачку на сва надања Триколора. Како добро играју Аргентинци! Поново се видело да не играју имена, већ хемија, тимски дух. А то ова јужноамеричка екипа и те како има.

Луис Скола је апсолутни лидер екипе, а овај меч је завршио са 28 поена и 13 скокова. Габријел Дек је дао 13 поена, Факундо Кампацо је додао 12, а Лука Вилдоза 10. Код Француза су са по 16 датих поена најрасположенији били Нтиликина и Еван Фурније.

Играли су Аргентинци врло агресивно у одбрани и то је био кључ ове утакмице јер Французи практично нису успевали да пронађу начин да дођу до лаких поена. Са друге стране Аргентинци су боље погађали, али и када би промашили били су стању да скачу и хватају лопте у нападу што им је давало огромну предност на овој утакмици.

Аргентинци нису тако добро гађали за три поена као против Србије, а за два су шутирали 44%. Међутим, разлика данас није била у поенима, већ у одбрани. Закључали су Гаучоси Французе, одиграли врхунски у дефанзиви и потпуно их онемогућили у намери да дођу до поена.

Иако Коле има Де Колоа, Фурнијеа, Батума, Гобера... То има данас није било довољно. Са друге стране је стајао пеницилин у виду Аргентинаца.

Као и против Србије, Аргентина је потпуно неутралисала игру противника, Французи нису личили на себе у највећем делу утакмице, Гаучоси су попут теријера кидали у одбрани и на крају успели да одбију нападе Француске и закажу финале против Шпаније у финалу Светског првенства. Триколори ће против Аустралије за бронзу.

Како лудо првенство! Сада знамо и финалисте!

Дворана: Вуксонг спортски центар у Пекингу

Аргентина: Брусино 2п, Кафаро 0, Кампацо 12п, 7ск, 6ас, Дек 13п, Делија 6п, Фјелеруп 0, Галици 2, Гарино 0, Лапровитола 7п, 4ас, 3ск, Редиво 0, Скола 28п, 13ск, 2ас, Вилдоса 10п, 4ск, 3ас.

Француска: Албиси 3п, Батум 3п (1/6 из игре), 5ск, Де Коло 11п, 4ас, Фурније 16п (6/17 из игре), Гобер 3п, 11ск, Лабери 8п, Лакомб 0, Лесор 2п, Мбаје 4п, Миликина 16п, Поире 0, Тупан 0.

СВЕТСКО ПРВЕНСТВО - ПОЛУФИНАЛЕ

Шпанија - Аустралија 95:88 (71:71)
/Гасол 33 - Милс 32/

Аргентина - Француска 80:66
/Скола 28 - Фурније 16/

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар