Ђорђевић причао Американцима о оној изјави...

Не верујем да сам икога увредио. . .  Новинаре из САД занимало је да им селектор Србије лично објасни шта је мислио када је рекао "Ако се састанемо са Американцима, нека им је Бог у помоћи".  Ђорђевић: Свима нам је жао! Некада и квалитетан доручак прави разлику, сваког дана проповедамо заједништво.  “Ако извадите иронију из мог оружја као тренер, немам много тога још. Напротив, само сам хтео да охрабрим момке, да буду самоуверени и сигурни. На томе радим много, да им будем у главама. То је била порука да смо спремни. Не верујем да сам било кога увредио. Сваки такмичар је слободан да мисли своје. Можда сам то и показао”.

Кошарка 12.09.2019 | 19:43
Ђорђевић причао Американцима о оној изјави...
Александар Ђорђевић рекао је на конференцији за новинаре да је сада већ чувену изјаву о потенцијалном окршају репрезентација Србије и САД на Мундобаскету дао са циљем да својим играчима улије додатно самопоуздање, додавши да је "спорни" део изрекао са очигледном иронијом.

"Једне вечери сам био гост на националној телевизији... Ако ми, као тренеру, одузмете иронију, онда ми не остаје много оружја. Имам велико поштовање према екипи САД и тренеру Поповићу, а тим речима сам мојим играчима послао поруку да смо спремни. Хтео сам да их охрабрим, на томе константно радим и то ми је јако важно... Не верујем да сам увредио било кога, а у крајњој линији, сваки такмичар је слободан да изрази своје мишљење".

Он је додао да су се "орловима" на путу до Кине догодиле неке непријатне ствари.

"Прво је било повреда, онда је један играч изгубио родитеља. Није лако када морате да их 'гурате', а истовремено да им будете подршка и да им уливате самопоуздање. Ја сам том малом фразом покушао то да урадим", додао је "Сале Национале" и узвратио:

"Није ми само јасно како сте сви чули за ту изјаву у року од два сата!"

Говорећи о утакмици за пласман од 5. до 8. места, у којој је Србија савладала САД 94:89, Ђорђевић је рекао да је његов тим показао понос и добро реаговао на пораз од Аргентине.

"Мислим да су момци изашли на терен са великом жељом, да се такмиче и да покажу да смо против Аргентине имали лоше вече, али да смо добар тим. Тражио сам од њих да се покажу у правом светлу и када не иде. То заједништво нас је у прошлости много пута довело на победничко постоље и тако смо одиграли и данас", почео је анализу стратег "орлова".

КРЕВЕТ И ПУТОВАЊА

"Пред овај меч нам је много помогло то што смо две ноћи заредом спавали у истом кревету. Путовања и начин на који је организован Светски куп отежали су нам посао, али нисмо могли против тога".

"Почели смо заиста добро, шутирали смо одлично, а видело се да је Американцима пораз од Француске остао у главама. Међутим, они су такође поносан тим и реаговали су већ у другој четвртини. Нама је самопоуздање било на високом нивоу, током утакмице смо поред шута пронашли и унутрашњу игру, на коју нису имали одговор. Задовољан сам и нашом одбраном. Мислим да смо показали себи за шта смо способни".

Упитан како коментарише игре Богдана Богдановића, који на Мундобаскету постиже у просеку скоро 22 поена, одговорио је да само треба тако да настави - како у репрезентацији, тако и у свом клубу.

"Напредује невероватном брзином. Провео је две године у НБА лиги, постао је бољи. Он је момак који воли кошарку и увек ради на себи. Имао је сјајан турнир. Није уобичајено да екипа која претендује на медаљу има најбољег стрелца, јер такви тимови морају да имају више оружја, али немам шта да му кажем, осим да честитам на обављеном послу".

Србија је своју кошаркашку представу у Донгуану завршила поносно - уз скалп Сједињених Америчких Држава у утакмица која, истини за вољу, не доноси ништа осим престижа и тренутног задовољства после неколико тешких дана...

Орлови су контролисали утакмицу практично од првог до последњег минута и Амери практично ниједног тренутка нису имали решење за разноврсну игру наших момака, што нам је пре свега много недостајало против Аргентине... Али, велики су аплауз заслужили репрезентативци Србије. Због показане реакције, залагања, енергије и што не одустају, чак и када се све окрене против њих... Зато је ова победа одличан темељ за нека боља времена.

"Добра реакција, поносна. Спавали смо у истом кревету и то нам је помогло много. Начин организације овог такмичења нам неће помоћи, али ту не можемо ништа да урадимо. Момци су изашли са жељом да се такмиче, да покажу да смо добар тим и поред тешког пораза. То сам им и рекао, да покажемо да смо заједно и када не покажемо. То заједништво је водило историјски нашу земљу до подијума, то учимо и проповедамо сваког дана. Отворили смо добро, нису били спремни, имали су тежак пораз који им је био у главама. Али, САД је поносна земља такође, они су реаговали у другој, али смо на крају пронашли и унутрашњу игру на коју нису реаговали. Поносан сам и на одбрану", сумира утиске Александар Ђорђевић и додаје:.

"Ово је добра победа. Показали смо себи шта можемо, али морамо да испоштујемо такмичење до краја".

Његов августовски коментар за Амере "Нека им је Бог у помоћи" и даље је актуелна тема у Донгуану...

"Био сам гост на националној телевизији. Ако извадите иронију из мог оружја као тренер, немам много тога још. Напротив, само сам хтео да охрабрим момке, да буду самоуверени и сигурни. На томе радим много, да им будем у главама. То је била порука да смо спремни. Не верујем да сам било кога увредио. Сваки такмичар је слободан да мисли своје. Можда сам то и показао".

Захвалио се Александар Ђорђевић Грегу Поповичу на лепим речима о Србији и српским играчима и подсетио колико је проблема имала ова селекција у припреми за Мундобаскет.

"Поп је имао сјајан коментар на то и ценим то. Гледали смо се, требало је да играмо негде другде. Морамо да прихватимо то што је сада, да подигнемо екипу, имамо сјајне момке. Много лоших ствари се десило до Кине, повреде и губици родитеља. Није лако момцима све време, мораш да их гураш, да их подржиш и покажеш колико вериујеш у њих".

Богдан Богдановић је поново био звезда водиља српског тима, па је меч завршио с 28 поена...

"Он расте невероватрном брзином. Пар година је у НБА, постао је много бољи. Он воли кошарку онакву каква је. Није му средство да би добио нешто, само воли кошарку. Мораш да имаш више таквих играча. Али, некада је мање више. Али, Богдану не могу ништа да замерим. Он игра са поносом и лидер је овог тима".

Мала анализа целог досадашњег турнира...

"Очигледно је била велика жеља, спортска дужност да реагујемо на начин. Јесмо тим, група која дуго ради заједно, знамо шта нам је чинити на оваквим мечевима. Некада иде у једном, некад у другом смеру. Треба инсистирати на заједништву, у поразима и победама. О томе смо причали. Трудио сам се да их мотивишем, иако верујте да је можда остало врло мало да покажемо срећу после овакве утакмице. Показали смо да можемо и те како добро да играмо. Али, нажалост играмо само за част, да испоштујемо максимално такмичење које нам је много дало".

Меч са САД и победа?

"Утакмица као утакмица... Они су били под шоком. Верујем да је и њих све изненадило, вероватно се нису припремали за нас. Ми смо отворили изванредно, после пребацили на унутрашњу игру. Одиграли смо са добром контролом и мало изгуибљених лопти. Неке транзиције да не примамо је био кључ, да тимски бранимо њихову тимску транзицију. Све честитке момцима, није лако никоме. Професионалци смо".

Свестан је и селектор колико је важно то што је екипа имала ноћ више да се одмори и припреми за дуел с Америма.

"Да будемо искрени, ова утакмица је дошла у тешком тренутку за њих. Спавати дуже од две ноћи у једном кревету, одморити се, то је за играче кључно. Аргентина је за сат и по била овде, а ми смо паковали кофере, путовали цео дан. Звучи смешно, али је један добар доручак веома важан. Имали су тренинге да се боље припреме. Нема жалбе, јако је тешко и захтевно.

Порука за крај...

"Свима нам је јако тешко и жао. Увек када се окренеш, у каријери ћеш се сетити Кине и Светског првенства и шансе коју смо имали. Много тога се издешавало од почетка. Немам ни потребу да причам о томе".

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар