Треба да нам буде част што смо играли на Мундобаскету!

Глас Душка Савановића: Имамо становника као једна зграда на Менхетну!

Кошарка 13.09.2019 | 15:55
Треба да нам буде част што смо играли на Мундобаскету!
Тешко да неко може боље да прокоментарише све што се у претходних пар дана издешавало на Светском првенству у Кини од легендарног Душка Савановића.

Некадашњи репрезентативац који је био члан националне селекције пре девет година када смо на Мундобаскету у Турској дошли до четвртог места, након оне велике драме у полуфиналу, био је данас гост на отварању 79. терена по реду у оквиру Моззартове акције "1.000 терена за једну игру" у београдском насељу Медаковић који ће носити име Саше Обрадовића.

Дуле је одмах на почетку спустио лопту, јер сматра да око свега не треба да се прави никаква фрка, те да нам је потребно мало времена да схватимо колико је заправо велика ствар и сам пласман у завршницу Мундобаскета.

"Ја не бих дизао толику драму као што се тренутно ради. Једини фактор изненађења јесте то што смо ми Срби са медаљом већ 'отшили' на првенство. Ми испратимо већ унапред ватерполисте са златом у рукама... И одбојкашице, одбојкаше, кошаркаше - унапред имамо злато. И онда скандал ако не буде. Имамо становника колико на Менхентну има у једној згради, ми смо једна мала земља са толиким успесима. Теби треба само учешће на Светском првенству да буде част, јер то је првенство читавог света, ту играју најбољи тимови на планети", рекао је прослављени кошаркаш у изјави за Моззарт Спорт.

Додаје Савановић и да је Србија на овом првенству фактички подбацила само у једној утакмици и да на то не треба гледати с прекором.

"Ако гледамо упрошћено, ми смо подбацили само једну утакмицу, нама је била неопходна само једна победа да уђемо међу четири најбоља на свету. То није уопште скандал, то је сјајна генерација момака, сјајно вођена Ђођевићем... Треба да заборавимо ово, да се бацимо на следеће првенство. Играмо и даље најбољу кошарку на свету".

Разумљиво, читаво ово првенство проткано је великим изненађењима. Тако је рецимо репрезентација САД-а поражена од Француза, иако су им многи предвиђали пласман у саму завршницу и освајање злата.

"Изненађења се увек дешавају и то је нека лепота спорта. Када би све било унапред зацртано, некако не би ни било интересантно. Можемо да направимо паралелу са оним периодом Михаела Шумахера јер када је све освајао, Формула 1 је почела да 'пада'. Када неко доминира, некако то није то. Зато је у кошарци то јако занимљиво, деси се да овај победи оног. Узмимо у обзир да је реч о турнир систему, да то није лига, то траје 20 дана. Све је могуће, ако неког заболи зуб, не игра, неко добије стомачне проблеме, опет не игра, тако да се те ствари дешавају и то је чар тог турнирског система".

Дуле каже и да би можда било добро да у неку руку посматрамо кошарку на начин на који је, рецимо, гледају у Америци.

"Мислите да је у Америци дебакл што нису освојили? Ма њих то не занима. Следеће првенство опет шаљу најбоље и тако у круг. И тако и треба и ми да наступимо".

Нисмо могли, а да не питамо Савановића и шта мисли о Саши Обрадовићу који је добио терен на Медаковићу.

"Не може коментар бити кратак колико ово све значи. Мислим да је за једног спортисту ово највећа част. Ако 'макнемо' све репрезентације, клубове, све што си играо - када по теби назову нешто у животу, то је нешто посебно. Наравно, не могу да ти дају улицу за живота, јер то се не даје и то иде тек после смрти. Али за живота да добијеш терен који се зове по теби - е, то је већ једна посебна ствар. Као спортисти могу да кажем да је то дефинитивно част, јер ће ту играти неки будући нараштаји. Са Салетом сам баш разговарао и мислим да је то и неки врхунац каријере. Стварно сам пресрећно због њега, јер на тај сијасет његових медаља и читаву каријеру ово дође као шлаг на торту".

За крај, Душко види Сашу Обрадовића и као селектора националног тима у догледној будућности. Наравно, уз велике успехе, као што је то био случај у свему до сада.

"Саша је човек који је у оно време, оне генерације и успона био један од најбитнијих играча и који је направио име и радио ствари које нико други није желео да ради. Кошаркаш који поред тако блиставе каријере прави још тако бољу тренерску каријеру и којег ја у некој скоријој будућности видим и као селектора и као освајача медаља са Србијом, сигурно", закључио је Душко Савановић.

Извор: моззартспорт

Фото: МН пресс

Коментари / 0

Оставите коментар