Како Србија може до ЕУРО-а 2020. године...?

Србија иде у Луксембург и размишља о Норвешкој! Тачно на пола пута за ЕУРО 2020, Србија се окреће Лиги нација и баражу у ком ће се, сасвим извесно, састати са Норвешком у гостима.

Фудбал 08.09.2019 | 15:36
Како Србија може до ЕУРО-а 2020. године...?
Група Б

Украјина / 4-1-0 / 11:1 / 13
Португал / 1-2-0 / 5:3 / 5
Луксембург / 1-1-2 / 4:5 / 4
Србија / 1-1-2 / 7:11 / 4
Литванија / 0-1-3 / 3:10 / 1

Поглед на табелу Групе Б квалификација за ЕУРО 2020 јасно упућује на то да ће се репрезентација Србије тешко наћи међу две првопласиране екипе, чиме би изборила директан пласман на турнир најбољих континенталних селекција.

На половини пута, после одигране четири од осам утакмица, нови селектор Љубиша Тумбаковић и његови поново окупљени "орлови" полако могу да размишљају о баражу и шанси да се на "мала врата" нађу међу учесницима Европског првенства, коју су заслужили прошле јесени освајањем првог места у премијерном издању УЕФА лиге нација.

Да ће по свему судећи морати дужим путем ка завршници, свесни су и наши репрезентативци, који су поразом од Португала (2:4) доспели у незгодну позицију.

"Наше шансе да се пласирамо на Европско првенство кроз ове квалификације сведене су на минимум. Играћемо до самог краја па шта буде... Нисам разочаран јер смо дали смо свој максимум у овом тренутку против једне страшне екипе. Да вам не говорим о именима, и сами знате ко све игра за њихову репрезентацију. Можда само да нисмо примили и четврти гол", изјавио је Немања Матић после утакмице на "Маракани", у којој су гости демонстрирали силу над нашим фудбалерима

"Покушавали смо да се вратимо у меч. Одређене ствари које смо радили на тренинзима добро смо радили на утакмицами. Била је велика жеља код свих играча и стручног штаба да направимо добар резултат због нас и свих људи који су дошли да нас подрже. Остаје тај жал за резултатом, оставили смо срце на терену", констатовао је Никола Миленковић, стрелац првог гола за нашу селекцију (за 1:2), али и учесник судара са голманом Дмитровићем, после ког су Португалци повели у 41. минуту.

"Кренули смо да избацимо лопту, десио се одбитак који су искористили, то се дешава у фудбалу", покушао је млади дефанзивац да објасни шта се догодило у тој ситуацији.

Распоред "орлова"

10/09 Луксембург – Србија
14/10 Литванија – Србија
14/11 Србија – Луксембург
17/11 Србија – Украјина

Распоред не делује тежак, међутим, "орлови" ће поред својих резултата зависити и од учинка Португала и Украјине.

Европске прваке очекују двомечи са Луксембургом и Литванијом, као и гостовање у Украјини, док водећи тим групе поред доласка Португала има и Литванију код куће, а гостује у Србији.

"Имамо још утакмица у квалификацијама да се што боље уиграмо, па да се спремамо за бараж. Имамо времена да видимо како Луксембург игра и да одиграмо што је боље могуће", рекао је Александар Митровић.

критеријум за одређивање пласмана у групи

а) освојени бодови у међусобним мечевима;
б) гол-разлика у међусобним мечевима;
ц) постигнути голови у међусобним мечевина;
д) постигнути голови на страни у међусобним мечевима;
е) укупна гол-разлика у групи;
д) …

КАКО НА ЕУРО 2020 КРОЗ УЕФА ЛИГУ НАЦИЈА: ПРЕКО НОРВЕШКЕ!

Иако је пораз од Португала убедљив, Немања Матић не мисли да се екипа обрукала.

"Свако је дао свој максимум у овом тренутку. Чистог образа смо напустили терен. Мислим да је Португал заслужено победио. Искористили су индивидуални квалитет који имају, искуство и брзину. Постигли су четири гола, што није лако. Они су то учинили и демонстрирали су зашто су освојили последње Европско првенство", оценио је везиста наше репрезентације.

Реалност је да ће "орлови" играти бараж Ц лиге УЛН, а то значи да ће се за одлазак на ЕУРО борити са Шкотском, Норвешком и, пошто је Финска близу директног пласмана кроз текуће квалификације, Бугарском или Израелом.

Бараж ће бити одигран по плеј-оф систему, полуфинале и финале, с тим да ће се играти само једна утакмица на стадиону боље рангираних тимова, а то су у овом тренутку Шкотска и Норвешка.

бараж УЛН

(1) Шкотска - (4) Бугарска

(2) Норвешка - (3) Србија

*напомена: да је данас крај квалификација

Жреба нема, већ ће тим са најбољим учинком у Ц лиги, а то је Шкотска, за ривала имати четвртог најбољег победника групе, а то је Финска. Уколико Финци оду директно на ЕУРО кроз квалификације, њихово место заузеће Бугарска.

Норвешка, која је групу освојила са исто бодова као Шкотска, али лошијом гол-разликом, имаће статус другог носиоца и за ривала добити трећи најбољи тим Ц лиге УЛН, а то је Србија која је групу освојила са бодом мање од Шкота и Норвежана, али са два бода више од Финске.

То значи да ће на жребу 22. новембра бити одређен само домаћин финалне утакмице. Бараж ће бити одигран од 26. до 31. марта.

Па, "орлови", нека је срећно...

Извор: мондо.рс

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Само

09.09.2019 13:54

са побједама нова екипа, нови тренер и нови ФсС. То је то за Србију !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само

09.09.2019 13:54

са побједама нова екипа, нови тренер и нови ФсС. То је то за Србију !

ОДГОВОРИТЕ