Кеш за некретнину, без провјере поријекла новца

Босна и Херцеговина једна је од ријетких земаља у којој је могуће купити некретнину за кеш, без потребе да се оправда поријекло новца. Безбједњаци управо у некретнинама и грађевинском сектору виде једну од највећих пријетњи за прање новца.

Босна и Херцеговина 07.09.2019 | 08:29
Кеш за некретнину, без провјере поријекла новца
Ипак, са друге стране, људи који су у пракси тврде да је теоретски могуће куповати стан за кеш, али да то није толико распрострањена појава колико се мисли, јер је тешко на тај начин опрати новац с обзиром на то да би у комплетан ланац морали бити укључени, поред купца и продавца, и нотари и банкари.

"Теоретски, могуће је за кеш купити стан, али у пракси то и не функционише тако лако. Продавац, рецимо, у већини случајева нека фирма, ако и прода стан за кеш, мора тај кеш положити у банку, а банка неће без купопродајних уговора и свега осталог да прими тај новац на рачун и у сваком случају има обавезу да трансакцију изнад 30.000 пријави СИПА. Доста је компликовано. За прање новца мора бити увезан цијели ланац, од купца и продавца, преко нотара до банкара", испричао је извор "Независних", додајући да није немогуће, али да је веома тешко.

Нотари, који морају овјерити сваки купопродајни уговор када је ријеч о некретнинама, кажу да је у БиХ могуће купити стан за кеш и да се, између осталог, и због тога ради на измјенама Закона о спречавању прања новца и финансирања тероризма.

"Мислим да ће сигурно у том дијелу доћи до побољшања и да ће се регулисати то питање куповине готовим новцем или новцем који је донесен у нотарску канцеларију да се изврши исплата. Ми као нотари имамо обавезу да преко 30.000 КМ, ако је трансакција сумњива, пријавимо, али са друге стране имамо одредбе Закона о нотарима да морамо штитити клијента и пословну тајну и коју смо врсту послова закључили", рекла је Слада Ивелић, предсједник Нотарске коморе Републике Српске.

Наглашава да нотари упозоре клијенте и на то да банка неће прихватити полог уколико продавац стана донесе новац јер знају питати за поријекло, али да је у том случају у проблему продавац стана.

"Суштина је да се донесе нови закон који ће регулисати то питање. Оно садашњим законом није децидно дефинисано", рекла је Ивелићева.

О прању новца кроз некретнине, како куповину, тако и изградњу, у БиХ, али и земљама региона, прича се већ годинама и јавна је тајна да се новац стечен криминалом покушава опрати на тај начин. Међутим, у БиХ готово да и није било случајева и оптужница у том смјеру.

"Праћење новчане трансакције повезане са дјеловањем организованих криминалних група открива да се финансијска добит стечена нелегалним путем најчешће легализује куповином некретнина и партиципирањем у изградњи грађевинских и других објеката", наведено је у Процјени ризика од прања новца и финансирања тероризма у БиХ, који је почетком године објавило Министарство безбједности БиХ.

У овом документу се наводи и то да више криминалних лица поријеклом из БиХ новац стечен незаконитим активностима доноси у БиХ и улаже у куповину некретнина. И Акционим планом за борбу против прања новца и финансирања тероризма у БиХ предвиђено је увођење ограничења о плаћању готовином код промета некретнина.

(Независне)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

велико постење

07.09.2019 06:39

такоти иде у земљама којесу ни царске ни спахијске само покази новац све мозе купит јерсе сав новац опере преко некретнина јер зине дупе свим инвеститорима када показес новац они неце пријавит ако плацас кесом било колика квадратура стана

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

07.09.2019 07:02

па јавна тајна дда се гради и тргује без провјере поријекла новца

Name

хм банке

07.09.2019 07:28

Колико постено раде банке?Многи људи с разлогом не верују банкама, зато искљуциво раде са готовином. И нису сви који раде с готовим парама негативци. Кад несто зели да купи.Постен цовек позајми паре од родбине и пријатеља јер не зели да га банка ,,скида" до голе козе.

Name

Црни

07.09.2019 07:08

КАКО МИЛЕ И СПИРО ПЕРУ ПАИМ НИКО НЕМОЗЕ НИСТА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како?

07.09.2019 08:01

Не провјерава се поријекло новца, ни инвеститорима, који праве и продају станове?

Name

Прање

07.09.2019 07:22

Није компликовано јер тај ланац увијек постоји, перач, банка, сипа, муп, тужилаштво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мали

07.09.2019 07:23

Несто се мало разумијем оволики цланак писати и објасњавати потпуно је сулудо.Једним потезом све регулисете забранити плацање кесом него преко банке а кад полазете новац на текуци и зирорацун онда нека банка контролисе порјекло.Али има коднас поно глупости нпр.дигнес данас са текуцег 50.000. км идес купити земљу стан било ста послије пет дана немозес вратити тај исти новац на свој текуци.Овдјеје велики проблем сто сваки слузбеник тумаци право по свом находењу.Сиве економије има један проценат у нај уреденијим дрзавама.Неки људи немају повјерење у банке идрзе у сефовима или негдје на неким скривеним мјестима.Помени су позитивни па макар и сумњиви новац који се улазе у земљи него сто ови политицари марису на смрт као даје судњи дан сутра и тај новац опљцкан на најбрутални нацин износе из земље и стварају себи енормна богатства по разним европским дестинацијам тамо гдје мисле даје њиховој дјеци најбоље и најсигурније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јадранка

07.09.2019 07:28

Лупис куцу некретину од физицког лица без икаквих проблема али када купус висе нркретнина требало би привјерути.и све сто хе купито ид 2000 годибе треба провјерити и одузети ако нема поријекла

ОДГОВОРИТЕ
Name

па шта

07.09.2019 08:15

Кажу треба бити увезан цијели ланац,не видим проблем,све је то већ давно увезано,наше друштво,нажалост,подржава корупцију и криминал дајући им легитимитет на изборима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соне

07.09.2019 08:44

Све се то заобидје легално преко оффсхоре компанија.То прави проблем обицном малом цовјеку код било какве куповине.Он не мозе да доказе поријекло новца које је стекао нпр. препродајом аутомобила,воца и поврца на пијацама,итд...

ОДГОВОРИТЕ
Name

процедуре

07.09.2019 18:33

Треба само имати новца колико кошта светог Петра кајгана за куповину и превођење некретнина и готово.

ОДГОВОРИТЕ