Хапшења и претрес: Оштетили банку за 1,1 милион КМ

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту у оперативној акцији кодног назива "Банкар" у Сарајеву ухапсили су три особе.

Босна и Херцеговина 05.09.2019 | 17:06
Хапшења и претрес: Оштетили банку за 1,1 милион КМ
Акција се реализује по наредбама Кантоналног суда у Сарајеву и Тужилаштва Кантона Сарајево.

"Приликом реализације оперативне акције полицијски службеници СИПА претресли су стамбене објекте на три локације и лишили слободе три лица због постојања основа сумње да су починила кривично дјело из члана 340. 'Удруживање ради чињења кривичног дјела', у вези са кривичним дјелом из члана 383. 'Злоупотреба положаја и овлаштења', а све у вези са кривичним дјелом из члана 272. 'Прање новца', Кривичног закона Федерације Босне и Херцеговине", навели су у СИПА за телевизију "Н1".

Додали су да се ухапшене особе сумњиче да су стекли противправну имовинску корист од скоро 1,1 милион КМ, причиниврши тако велику материјалну штету једној банци.

"Приликом претреса откривени су и привремено одузети предмети и пословна документација који могу послужити као докази у даљем току кривичног поступка. СИПА је надлежном тужилаштву поднијела извјештај о почињеним кривичним дјелима и извршиоцима против три лица, због постојања основа сумње да су као упосленици једне од пословних банака у Босни и Херцеговини у периоду од почетка 2016. до почетка 2019. године, злоупотребом службеног положаја, искористивши свој службени положај и прекорачивши границе службених овлаштења, за лични рачун вршили електронску купопродају страних валута по курсној листи која није била уобичајена за период од почетка 2016. године до марта мјесеца 2019. године, односно према оним вриједностима девизних курсева које су осумњичени прије продаје, незаконито и систематски вишеструко увећавали, односно системски мијењали паритет валута прије тренсфера на своје рачуне отворене у различитим пословним банкама у Босни и Хереговини с циљем прикривања, да би тако стечен новац за који су знали да је прибављен учињењем кривичних дјела, убацивали у платни систем Босне и Херцеговине користећи га на различите начине, те су на тај начин стекли противправну имовинску корист у укупном износу од 1.094.626,30 КМ, те нанијели штету једној пословној банци у Босни и Херцеговини у износу од 1.082.813,79 КМ", саопштено је из Државне агенције за истраге и заштиту.

Ухапшени се налазе се у сједишту СИПА у Источном Сарајеву. У току је криминалистичка обрада након чега ће у законском року бити предати у надлежност поступајућем тужиоцу.

(Н1)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Даре

05.09.2019 15:19

Свака част за полицију СИПА људи раде а ништа нелупетају. Јос да судови и тужилаштва функционишу криминал би био на скргама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брано

05.09.2019 16:22

Бас тако, не коментарису ниста а мало мало некога клепе, јос да хоце судови боље радити мозда би и било неког помака.

Name

Сипа

05.09.2019 16:40

Само ми није јасно зашто СИПА не хапси полицајце који узимају мито... Само још код нас у БИХ полиција узима мито... Хрватска већ 5-6 год. не узима, Србија 2-3год. а наши никад неће престати узимати.

Name

Ре Даре

05.09.2019 17:10

Па није то само ухапсит и суд је дузан донијет осудјујуцу пресуду. Па ниси ни свјестан колико је полиција и тузиластво неспособно и траљаво, па од цистог предмета направе сра.ње, да је на крају суд дузан донијет ослобадјајуцу пресуду. Да скратим, да би суд донио осудјујуцу пресуду, полиција и рузиластво морају квалитwтно да задокументују кривицно дјели и законито проведе истрагу и прикупи доказе.

Name

Пендула

05.09.2019 15:20

Браво за СИПУ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требињац

05.09.2019 15:43

Ма нема Сипа стручњаке за то ,то је за њих шпанско село ,видјећете да им ништа неће моћи доказати јер су ови лупежи на извору информација о међусобном курсу разних валута а не би ме изненадило да су инсталирали програм-ловац да им повољан курс најављује те да изврше повољну куповину

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пале

05.09.2019 16:09

Е да имамо још који СИПУ, гдје би нам био крај

ОДГОВОРИТЕ
Name

Банкар

05.09.2019 16:21

А у Аддико банци Хyпо бивсој за вријеме владавине Горана Бабица није се нико банкарством бавио, циљни сегмет банке, односно пословна политика је била Тања Милекиц која је од салтерске слузбенице добила преко кревета мјесто водитеља Цомплианце. Бабиц је лицно наредио да се за његову љубавницу Тању Милекиц надје директорско мјесто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗИПАСИПА

05.09.2019 16:54

Сине, пази, овај... свака цаст за ову акцију медјутим исто тако је у БиХ криминал на "извол'те" у самом врху владара, министара, адвоката, судија, тузиоца... И НИКОМ НИСТА!!!! Засто не хапсите функционере као и те мање криминалце???? Засто је 1 милион марака и еура вреднији од пар милијарди еура??? Засто клинци политицара вам пред оцима продају орузје по свим могуцим земљама а уз то имате познат слуцај свима оног малог Цулума из Бања Луке који вам испија кафе у кафицу гдје и наводно "ради" (свира к). А око њега имате све оне које би сте морали исто тако похапсити, велике, огромне функцкионере јер се то тице медјународног статуса. Пријатељи, браца, КУМОВИ!!! ХАПСИТЕ ИХ СВЕ РЕДОМ!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ