Борба за ЕП 2020: Водич за седмицу квалификација

Квалификације за Европско првенство наредне године полако се ближе свом климаксу. Током септембра, октобра и новембра биће довршене прве квалификације које се одржавају у току само једне календарске године.

Фудбал 05.09.2019 | 18:08
Борба за ЕП 2020: Водич за седмицу квалификација
Надметање започето у марту већ током викенда биће на својој средини. Свих 55 репрезентација, распоређених у 10 група, биће у акцији од четвртка до уторка у овом, септембарском термину. На програму је тачно 50 утакмица, а наш велики водич ће вас припремити за све што је потребно да знате пред ове окршаје.

Биће великих дербија, попут оног између старих знанаца Холандије и Немачке, преко доласка Португала у Београд, па до неких мање звучних сусрета који би могли много тога да реше. Осам мечева се посебно издваја.

ФИНСКА - ГРЧКА, ЧЕТВРТАК 20.45, СК ХД

У четвртак је на програму девет мечева у четири групе, али онај који ће нама највише заокупљати пажњу игра се у Тампереу. Грци ће после очајног старта морати да се "ваде" на северу Европе.

Финска ће, предвођена Темуом Пукијем, најбољим играчем Премијер лиге у месецу августу, покушати да настави са нападом на другом место које води директно на Еуро. Они су у првом колу били поражени од Италије, да би потом нанизали победе против Јерменије, Босне и Херцеговине и Лихтенштајна.

Сада против Грчке имају прилику да се додатно учврсте на другом месту. Грци заостају пет бодова за Финцима и пораз у Тампереу би их озбиљно одаљио од пласмана на Еуро. На табели групе Ј, између Финске са девет и Грчке са четири бода налази се само Јерменија, са шест, али би ту лако могли и да остану, имајући у виду да дочекују Италијане.

Тему Пуки је ове сезоне већ постигао 5 голова у Премијер лиги и само Серхио Агуеро има више на свом конту (6).

Финска би тако могла да настави са одличним резултатима у последњих годину дана. Они су уз Србију једна од четири селекције која је обезбедила пласман у Б дивизију Лиге нација, самим тим и пласман у евентуални бараж у марту 2020. године. Међутим, Пуки и дружина би победом против Грка себе ставили у ситуацију да све држе у својим рукама.

Пет бодова предности на пола квалификација би Финску озбиљно приближили првом пласману на неко велико такмичење. У тиму поред разгоропађеног Пукија од познатијих играча имају голмана Лукаша Храдецког (Бајер Леверкузен), десног бека Јука Раиталу (Монтреал Импакт) и везиста Ренџерса Глен Камара, иначе родом из Сијера Леонеа.

Два тима су се састала управо у Лиги нација протекле јесени. Финска је у Тампереу славила 2:0, док је у Атини било 1:0 за Грчку. Имајући у виду ситуацију на табели, и сада нас очекује узбудљив окршај.

НЕМАЧКА - ХОЛАНДИЈА, ПЕТАК 20.45, СК 2

Хамбург је од најближе границе са Холандијом удаљен нешто мање од 250 километара, али то неће спречити госте да на Волкспарк стадиону барем једну трибину обоје у наранџасто. Јер, када се ове две селекције састају, узбуђења су на максимуму.

Још од њиховог сусрета у финалу Светског првенства 1974. (додуше Немачка је тада била "само" Западна), ово ривалство је букнуло, нарочито са холандске стране границе. Као што Сајмон Купер наводи у његовој књизи "Фудбал против непријатеља", тада се међу холандском омладином појављује тренд да се мрзи све што је немачко, наводно као последица Другог светског рата и бруталности нацистичке Немачке у том сукобу.

Велики окршаји између две селекције обележили су једну епоху - полуфинале Еура 1988. било је одиграно баш на стадиону Волкспарк, а тада су данашњи селектор Холандије Роналд Куман и легендарни Марко Ван Бастен направили велики преокрет за пласман у финале.

Јоаким Лев је селектор Немачке од 2006. године. Од тада су на клупи Холандије седела седморица селектора, закључно са актуелним Роналдом Куманом.

Немци су били бољи у Италији '90, док су Холанђани узвратили на Европском првенству 1992.

Само то би било довољно да испратите овај меч, а две селекције су и недавно играле сјајне мечеве. Холанђани су у Лиги нација славили 3:0, па онда у последњим минутама реванша ремизирали 2:2. У марту су играли у оквиру текућих квалификација и победа Немаца у Холандији 3:2 значи да је Орање сада у незгодној ситуацији.

Немци су уписали све три победе уз гол-разлику 13:2, па ће желети да тако наставе и против великог ривала. Холанђани после два меча имају само три бода и нови пораз би значио да ће имати по шест бодова мање од Панцера и Северне Ирске, додуше са утакмицом мање.

СЛОВАЧКА - ХРВАТСКА, ПЕТАК 20.45, СК 1

Група Е је до сада била врло занимљива, а ускоро би могла да постане још узбудљивија. Замислите овај сценарио - Словачка побеђује Хрватску (или обрнуто) и Велс у исто време слави против Азербејџан. Стање на табели би било следеће - Бугарска и победник меча Словачка - Хрватска по девет бодова, Велс и поражени из поменутог меча по шест бодова.

И све то на половини надметања, за само два места која воде на Еуро. Управо због тога је важан окршај Словака и Хрвата.

Слично сматра и Иван Жежељ, хрватски новинар који помно прати дешавања у селекцији Ватрених.

"Мучење у победи против Азербајџана и пораз од Мађара дошли су као болно, али реално отрежњење након с(п)ретно освојене сребрне медаље на Мундијалу у Русији. Далићева Хрватска исувише зависи од Луке Модрића или ишчекивању да неки појединац тог дана заблиста. Такође, Хрватска има великих проблема с одбраном прекида и контранапада", истиче Жежељ за Мондо.

"Иако је Далић статистички најгори од три своја претходника, јавност и публика га подржавају на рачун резултата на Мундијалу. Далић је свој статус учврстио прорачунатим јавним наступима, док му се прес конференције састоје од флоскула и фраза, Истовремено, није решио ниједан проблем у игри његове екипе", каже Жежељ и напомиње да Далићу на располагању током септембарских мечева неће бити Иван Ракитић и Матео Ковачић.

"Све досад приказано од стране Далићеве Хрватске упућује на то да следи тежак период у којем треба имати живаца и истрпети још покоји лош резултат, ако се такав и може и толерисати", закључује наш саговорник.

Селектор Хрватске је на окупљању пред септембарске мечеве изјавио да нема времена да мисли о Ивану Ракитићу.

За Словачку је меч од подједнаке важности и после 5:1 против Азербејџана, пораз у Велсу их мање боли. Њихов везни ред је њихова највећа снага и имају неколико искусних играча. Поново су ту Марек Хамшик, Јурај Куцка и Роберт Мак, док ће се доста очекивати и од Селтиног Станислава Лоботке.

СРБИЈА - ПОРТУГАЛ, СУБОТА 20.45, РТС 1

Праву посластицу видећемо у суботу увече. Меч дана ће свакако бити онај на стадиону "Рајко Митић", пошто шампион Европе и освајач Лиге нација стиже у Београд. Португал ће бити силно мотивисан да се реваншира Орловима за реми у Лисабону пре шест месеци.

Са друге стране, пред селекцијом Љубише Тумбаковића је можда и кљућан меч у читавим квалификацијама. Пораз од Португала би значио да Орлови за њима заостају бод са утакмицом више, док би уз то и победа Украјине у Литваније све учинила још тежим, те би Србија имала девет бодова мање од првопласираног тима у групи.

Ово је десети меч између Србије/Југославије и Португала. Наша селекција је славила два пута, давних 1960. и 1984. године.

Због тога је тајминг Тумбаковићевог дебија на месту селектора утолико незгоднији. У тиму су поново Лука Миливојевић и Матија Настасић. Капитен Кристал Паласа је поручио да ће подршка публике бити можда и пресудна у том мечу.

Тумбаковића ће засигурно радовати добра форма Александра Митровића и пет голова на последњих пет мечева у дресу Фулама, као и бриљантне партије Душана Тадића за Ајакс.

У тиму Фернанда Сантоша биће претњи са свих страна - уз прву звезду Кристијана Роналда у тиму су Бернардо Силва, ново тинејџерско чудо Жоао Феликс, као и искусни Жоао Мутињо, Жозе Фонте, Руи Патрисио. До сада су најчешће играли у формацији 4-4-2, што је за очекивати и у суботу.

Очекује се и распродат стадион "Рајко Митић", па су испуњени сви услови за евентуални спектакл!

ЈЕРМЕНИЈА - БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА, НЕДЕЉА 15.00

Након што Јермени угосте Италију, а Босна и Херцеговина дочека Лихтенштајн, две селекције ће се састати у Јеревану. За селекцију Роберта Просинечког септембарски мечеви су бити или не бити, бар што се тиче квалификација. БиХ, као победник своје групе у Б дивизији Лиге нација, има загарантован бараж, али киксеви против ове две селекције им се не смеју догодити.

Управо зато ће меч у Јеревану бити интересантан овдашњој публици. Босна и Херцеговина је добро играла у Лиги нација, али их је реми против Грчке после вођства од 2:0 умногоме успорио.

Предвођени триом из Серије А - Едином Џеком, Миралемом Пјанићем и Радетом Крунићем, Змајеви ће јуришати на свих шест бодова. То би их довело до 10 бодова из шест мечева, што иако није довољно у овом тренутку, свакако би их одржали у каквој-таквој борби за друго место.

БиХ ће свакако једним оком посматрати резултате Финске и Грчке у њиховим мечевима, јер и од њих зависи у каквој ће се позицији наћи пред последња четири кола. Квалитет фудбала тешко да ће бити на завидном нивоу у Јеревану, али и то би могло да буде добро недељно загревање пред вечерње окршаје као што су скандинавски дерби Шведске и Норвешке или сусрет Финска - италија.

ШВЕДСКА - НОРВЕШКА, НЕДЕЉА 20.45, СК 2

Скандинавски дерби се никако не сме пропустити. Недеља неће бити дан са превише узбудљивих мечева и овај окршај ће пробудити највише пажње. Не само што се ради о државама где је једна добила независност од друге - Норвешка и Шведска су биле део уније од 1814. до 1905. године, пре него што су се Норвежани одвојили од шведског краљевства - већ и због тога што су једни увек били бољи од других.

Њихов први међусобни меч је био одигран само три годину по одвајању Норвешке и Швеђани су славили - 11:3. Прву победу Норвежани су уписали тек 1918, али увек су били у сенци комшија. Швеђани су ти који су играли финале СП 1958. и још два пута били трећепласирани. Швеђани су ти који су играли у полуфиналу Еура 1992. године.

У првом мечу ова два тима било је 3:3 у Норвешкој, када су и једни и други постигли по гол у надокнади времена.

Највећи успех Норвешке била је осмина финала на Мундијалу 1998, док су на ЕП једини пут играли две године касније, када су били у групи са Југославијом.

Зато овај сусрет за њих може да има још већу важност - победа би их довела на бод предности у односу на Шведску, иначе фаворита да уз Шпанију заузме две водеће позиције у групи.

Уколико Шпанци победе Румунију, а Норвежани после 13 година напокон савладају Шведску, управо ће они запосети на друго место групе Ф.

Ко је вама дражи у скандинавском дербију - Џошуа Кинг, Мартин Одегард и Мохамед Ељунуси или Маркус Берг, Виктор Линделоф и Робин Олсен?

РУСИЈА - КАЗАХСТАН, ПОНЕДЕЉАК 20.45

Ако вам је Совјетски Савез испрва пао на памет, нисте погрешили. Ово је дерби селекција које су некада припадале СССР-у, али овај меч издвајамо и из правих спортских разлога. Осим што ће понедељак бити "танак" са избором квалитетних мечева - можда будете преферирали меч Пољске и Аустрије? - Казахстанци желе да учине незамисливо и савладају Русе.

Такав подвиг би итекако закомпликовао стање у групи И. Русија ће претходно гостовати Шкотској и биће фаворит, мада није искључено да би могли да налете на борбеног противника и изгубе неки бод.

Репрезентација Казахстана је настала 1992. по напуштању СССР-а, али су пре чланства у УЕФА наступали у азијској конфедерацији.
Са друге стране, Казахстан је фаворит на гостовању Кипру - прво, јер је то Кипар, и друго, јер већ имају шест бодова.

То је за њихове стандарде после четири меча одличан резултат. Казахстанци су у првом мечу против Русије били поражени 4:0 и пред њима је засигурно тежак посао. Ипак, улазак у овај меч са девет бодова - под условом да савладају Кипар - сигурно би им унео додатно самопоуздање.

Но, Станислав Черчесов је стари лисац и после четвртфинала Мундијала, његова селекција би требало да има довољно и искуства и квалитета да им се такви киксеви не догоде.

АЛБАНИЈА - ИСЛАНД, УТОРАК 20.45

Иако ће у највећој мери очи овдашње јавности бити упрте у малени Луксембург и меч репрезентације Србије, у групи Х ће за то време Исланд гостовати у Албанији. Овај сусрет би могао да буде занимљив из перспективе прва два места на табели те групе.

Тамо Француска, исланд и Турска имају по девет бодова из четири меча, а у петом колу ће сви бити фаворити у својим сусретима. Исланд ће угостити Молдавију, Турска Андору, а Французи Албанију.

Исланд има само око 330.000 становника, али их то није спречило да се пласирају на претходна 2 велика такмичења.

Лако би могло да се деси да све три селекције имају 12 бодова пред мечеве у уторак, где ће поново бити фаворити. Иако је све и даље "на дугом штапу", немојте се зачудити да Исланд, Турска и Француска после септембарских мечева имају по 15 бодова.

Ми у тој ситуацији свакако симпатишемо Исланђане, који већ пуних пет година показују свету како са ограниченим (људским) ресурсима створити врло респектабилну репрезентацију у најглобалнијем спорту на свету.

Они покушавају да се други пут заредом пласирају на ЕУРО, а такав подвиг никада није успела да оствари ни селекција Југославије/Србије и Црне Горе/Србије.

На овом сусрету неће бити умирања у лепоти, можда буде био и меч са мало (или без) голова, али зарад даље ситуације у групи Х, ваљало би испратити дешавања.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар