УСО: Колико "савршених мечева" је одиграо Федерер?

Роџер Федерер је у мечу осмине финала против Давида Гофана одиграо као у својим најбољим данима.

Тенис 02.09.2019 | 17:11
УСО: Колико "савршених мечева" је одиграо Федерер?
Четири изгубљена гема, меч завршен после само 79 минута, потпуна деструкција Белгијанца који је до овог меча имао одличан турнир.

Федерер је овом победом успео да се по 13. пут пласира у четвртфинале у Њујорку чиме је изјадначио скор Андреа Агасија. Испред њих је само Џими Конорс који има рекордних 17 четвртфинала.

Роџеру је ово било и 56. четвртфинале укупно на свим Гренд слем турнирима.

Швајцарац је после беспрекорне партије био видно задовољан у обраћању медијима.

"Понекад се овакви резултати дешавају. Можда је то само добар дан, за противника није, а ствари се на терену развијају врло брзо. Можда се Давид мало мучио на почетку. Нашао сам свој ритам и ушао у ударац, нисам се освртао. Давид ни изблиза није био тако добар као што сам очекивао да буде. Мучио се, то сам искористио и ту је кључ победе. Када у четвртом колу одиграте брз, лак меч, то је одлично, врло сам срећан због тога", признао је тенисер из Базела.

Роџера су потсетили не стару изјаву Џимија Конорса како је "одиграо највише пет савршених мечева у каријери".

"Не знам, можда сам одиграо више од пет. Имамо осећај да је било сигурно више од пет. Осећам да сам овде имао много добрих финала и тај осећај да нећу изгубити меч, да могу да подешавам брзину игре. Да не трошим много енергије. Разумем шта је Џими хтео да каже. То је оно када видите лоптицу као да је фудбалска, када вам све иде од руке, када имате осећај да читате мисли противника. Тако да је било више од пет, сигурно. Можда је то најбоље било финале 2004. против Хјуита", каже Федерер.

Роџер је причао и о томе како је статистика све више у употреби и како ће убудуће то бити још израженије, а причао је и о својим почецима када је имао свега 15 или 16 година као Коко Гоф. Шта је он тада радио, можда ломио рекете?

"Буниш се, вичеш, срећом тада нема много обавеза према медијима. Шта знам, можда сам био луцкаст, али добар дечко. Био сам искрен према својим родитељима. Мислим да су ме тренери увек волели и због тога што брзо напредујем, али било је и понекад тешко радити са мном. Имао сам занимљива путовања, то ме је очврснуло. Када сам са 14 година на две године напустио кућу, недостајала ми је породица. После 16, све је било другачије, мислим да су те две године биле најзначајније у мом животу. Научио сам како да будем независтан, то ми је било потребно, да знам да могу да живим сам, да путујем сам возом, аутобусом, возио сам бицикл, научио сам како да управљам својим животом", каже Федерер.

Упоредио је Коко Гоф сада и себе у том узрасту.

"Погледајте како се носи са притиском, 10, 15, 20.000 је на трибинама, заборављамо да то није рутина. Да ли сам се ја носио добро са тиме? Можда. Моја игра није била ни близу таква. Играо сам против некаквих брадоња, моје тело није било спремно за највише напоре. Код девојака је другачије, то се не може поредити, али срећан сам што сам довољно дуго био 'испод радара' да могу да одрастем. Можда би било претерано живети живот који Коко има сада, као неко ко се пробио са 14, 15, 16 година, као Тајгер Вудс или Мартина Хингис у Швајцарској. За њу се од њене десете знало да ће бити број један. Како је то могуће? Нисам имао такав живот, што је можда било и добро за мене", сматра Роџер.

Противник у четвртфиналу му је Григор Димитров, такозвани "бејби Федерер".

"Тренирали смо у Синсинатију, буквално био је први са којим сам пребацивао лоптицу по изласку из авиона. Знам га добро. Добри смо пријатељи, било је лепо што је био на Лејвер купу прошли пут, био сам недељу дана са њим. Драго ми је да му сада иде боље, ово ће бити важно четвртфинале за њега. Свестан сам да ћето за њега бити велики меч, мада сам у прошлости играо добро против њега. Нови меч, нови Григор, нови ја... Не знам шта ће бити, кад ће се играти, али волим да гледам док он игра", закључио је Федерер.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар