Леклер остварио прву побједу у Ф1 - и срећа и туга!

Млади возач направио први велики успех, не жели да слави због трагедије. . .  Црни викенд у Белгији окончан првом победом Шарла Леклера.  Возач Ферарија Шарл Леклер је победио на трци за Велику награду Белгије, на стази Спа Франкоршам.

Остали спортови 02.09.2019 | 09:54
Леклер остварио прву побједу у Ф1 - и срећа и туга!
Члан италијанског тима је по први пут у каријери стигао до највишег постоља, а претходно је трку започео са пол позиције.

Друго и треће место су заузели возачи Мерцедеса Луис Хамилтон и Валтери Ботас.

Трка, која је остала у сенци погибије возача Формуле 2 Алберта Ибера, започела је инцидентом у ком су учествовали Макс Ферстапен и Кими Раиконен.

Млади Холанђанин није могао да настави трку, а гужву је најбоље искористио возач Рејсинг поинта Ландо Норис и са 11. позиције "скочио" на пету.

Већ у седмом кругу Леклер је имао скоро две секунде предности у односу на Себастијана Фетела који је у том моменту био другопласирани.

Први возач Ферарија је у 16. кругу отишао у пит-стоп, после чега се на стазу вратио као петопласирани.

До краја трке није било већих изненађења, али вреди напоменути да је управа Ферарија нагласила Фетелу да не напада Леклера, уколико дође у ситуацију да то учини.

Немац је трку завршио на четвртом месту, а поене су редом освојили још Александер Албон из Ред Була, Серхио Перес из Рејсинг поинта, Данил Квјат из Торо Роса, Нико Хилкеберг из Реноа, Пјер Гасли из Торо Роса и Ленс Строл из Рејсинг поинта.

У генералном пласману први је Хамилтон са 268 бодова, Ботас је други са 203, а трећи је Макс Верстапен из Ред Була са 181 бодом.

Наредна трка у шампионату вози се наредне недеље за Велику награду Италије у Монци.



Возач Ферарија Шарл Леклер рекао је да је срећан због данашње прве победе у Формули 1, али да не може да слави због смрти пријатеља Антоана Убера, у удесу у трци Формуле 2.

"Остварио ми се дечачки сан, али ми је тешко због јучерашњих дешавања. Изгубили смо пријатеља, веома је тешко и ову победу посвећујем њему. Одрасли смо заједно, са њим сам возио и прву трку. Не могу у потпуности да уживам у првој победи, али ова успомена ће у мени живети заувек", рекао је Леклер после трке.

Леклер је победио у Белгији и остварио први тријумф у Формули 1. Почео је трку са пол-позиције и контролисао ју је до краја, иако му се Луис Хамилтон на крају примакао испод секунде.

"Трка је била тешка, а на крају смо се мучили са гумама. Задовољнији сам како сам чувао гуме, у односу на трку у Будимпешти. Ово је био добар викенд, уз пол-позицију и моју прву победу и за сада сам задовољан", закључио је Леклер.

Хамлтон је кроз циљ прошао други, али је увећао предност у генералном пласману.

"Дао сам апсолутно све од себе. Трка је била тешка, мислим да су Ферарији били сувише брзи на равном и било је тешко пратити их. Број 44 је мој срећан број, а можда ми је требало још неколико кругова данас. Честитам Шарлу, прва победа која се спремала целе године и заиста сам срећан због њега", навео је петоструки светски првак.

Треће место заузео је Валтери Ботас из Мерцедеса.

"Темпо је био добар, као што смо очекивали, али Ферари је од почетка био у предности и били су заиста јаки на равнинама. Нисам имао шансе, али трудио сам се. Ситуацију у завршници трке смо искористили да сачувамо мотор и мењач за наредне трке", казао је Ботас.

Извор: мондо.рс/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар