Судбина писца којег све жене читају на плажи

Бразилац Пауло Коељо де Соуза до пре 30-ак година био је анонимни господин који је сањао о томе да постане писац и због те неостварене жеље патио читав живот. Данас је један од најутицајнијих писаца на свету, али и најпревођенији светски аутор, а велике заслуге за то има књига "Алхемичар".

Забава 24.08.2019 | 18:15
Судбина писца којег све жене читају на плажи
 Пауло Коељо де Соуза је рођен у Рио де Жанеиру у строгој католичкој породици. Већ као тинејџер открио је родитељима да жели да постане писац.

- Драги мој, твој отац је инжењер. Он је логичан, рационалан човек с врло јасном визијом света. Знаш ли уопште шта значи бити писац? - наводно му је, једном приликом, рекла мајка.

Интровертиран и осетљив, Пауло је забринуо своје родитеље, а када је имао 17 година, одлучили су да га пошаљу у психијатријску установу, одакле је три пута бежао.

- Моји су родитељи мислили да сам психотичан. То је била дијагноза. Пуно сам читао, био сам јако срамежљив и нисам био социјалан. Били су очајни због тога. Нису хтели да ме повреде, али нису знали шта да раде. Опростио сам им. Нису то учинили да ме униште него да ме спасе. То се често догађа с љубави. Кад неког волиш, али желиш да се та особа промени, да буде више као ти, онда љубав може да буде деструктивна. На вама је да једног дана кажете: "Стани, волим те, али учинићу оно што је боље за мене и на крају дана, схватићеш да сам био у праву" - изјавио је Коељо.

Изашао је коначно из установе кад је имао 20 година и на захтев родитеља уписао право.

Но, било је јасно да то неће дуго трајати. Након годину дана одустао је и под утицајем хипи културе 60-тих година прошлог века, почео је да путује Јужном и Северном Америком, Мексиком, Европом и Азијом. Путовање је делом описано у његовој књизи "Хипи".

ХАПШЕН ЗБОГ ПЕСАМА И МУЧЕН У ЗАТВОРУ

Након што се вратио у Бразил зарађивао је пишући песме за певачице и певаче. Између осталог, сарађивао је с популарним бразилским музичарем Раулом Сеиксасом, због ког је почео да истражује окултизам.

Због својих песама бивао је и хапшен. Наиме, у Бразилу је тада на власти била војна диктатура, па је Коељо ухапшен због "субверзивних" и "левичарских" ставова у његовим песмама. Наводно су га мучили у затвору.

У животу је радио и као новинар, глумац и шеф позоришта, али увек је маштао о томе да постане писац.



На ходочашћу у Шпанији 1986. године, тзв. Путу Светог Јакова, доживео је просветљење.

- У том тренутку сам био јако срећан. Имао сам посао, имао сам особу коју волим, имао сам новца, али нисам остваривао свој сан. Мој сан је био, а и данас је, да будем писац - рекао је тада.

Једног дана је престао са свим што је радио и почео је са писањем. То је инспирисало роман "Ходочашће", његову прву успешну књигу, објављену 1987. године.

ДЕЛО "АЛХЕМИЧАР" ПРОМЕНИЛО МУ ЈЕ ЖИВОТ

Идуће године написао је "Алхемичара". За то му је наводно било потребно две недеље. Књигу је објавила мала бразилска издавачка кућа у 900 примерака, али није урадила друго издање.

Након неког времена пронашао је већег издавача, а "Алхемичар" је постао хит тек након што је објавио трећу књигу, "Брида". Први превод "Алхемичара" био је на француском језику. То дело је постало апсолутни хит и убрзо је постало глобални феномен.

- "Алхемичар" је променио све у мом животу. Био је то спор процес који је почео кад сам имао 40 година, па сам имао времена за прилагођавање. Нисам полудео јер сам дошао од нуле до богатства - рекао је.

Роман је постао тако популаран да је постао главни светски тренд.

Неке од његових других значајних књига су: "Љубав", "Прељуба", "Рукопис из Акре", "Захир", "На обали реке Пиедра села сам и плакала"... Укупно је објавио 26 књига које су преведене на 59 језика и продане у више од 65 милиона примерака.

Коељо се 1980. године оженио с уметницом Кристином Ојтикиком, с којом данас живи у Женеви.

Књижевник тврди да се при писању, али и у животу води божанским симболизмом, односно верује да му бог или неко друго божанско биће шаље знакове. Примера ради, не почиње са писањем нове књиге док не види бело перо.

Коељо је популаран међу свим генерацијама, а многима су његове књиге "промениле живот". Његови мудри, мотивациони или инспиративни цитати нађу се често на друштвеним мрежама, као и на боцама воде, али критичари га називају површним "њу ејџ" писцем који промовише плитку духовност.

- Нисам "селф хелп" писац, ја сам "селф проблем" писац. Кад пишем књигу, пишем је за себе. Реакције су на читаоцима. Није мој проблем да ли ће се неком свидети или неће - изјавио је Коељо. 

(Телеграф.рс/100посто)

Коментари / 0

Оставите коментар