ШПА: Чаробни Феликс распалио машту Мадрида!

Мората постигао гол и промашио пенал, Шапоњић на клупи Атлетико Мадрида. . .  Фудбалери Атлетика остварили су победу на старту такмичења у Ла Лиги.  Резултат стандардан, али има нешто ново у игри Атлетика.  Жоао Феликс показао је на дебију у Примери због чега је овог лета плаћен 126 милиона евра.  Кад игра Атлетико мора да буде туча! Хетафе пао у Мадриду!

Фудбал 19.08.2019 | 11:48
ШПА: Чаробни Феликс распалио машту Мадрида!
Изабраници тренера Дијега Симеоне су на "Вандо Метрополитану" победили екипу градског ривала Хетафеа са 1:0.

Атлетико је сусрет почео у формацији 4-4-2 са Алваром Моратом и Жоаоом Феликсом у шпицу, а до поготка су домаћини стигли у 23. минуту.

Појачање из редова Тотенхема, Киран Трипије сјајно је центрирао са десне стране, на правом месту био је Алваро Мората који је са ивице петерца главом послао лопту у мрежу Хетафеа.

Онда две невероватне ствари, прво је нападач Хетафеа Хорхе Молина у 38. минуту зарадио црвени картон јер је нагазио у пределу чланка везисту Атлетика Томаса, приликом старта са леђа. Само три минута касније, играч Атлетика Рено Лоди добио је први жути картон, а у 42. и други пошто се "лактао" у скоку.

Тако су оба тима у другом полувремену играли са по десеторицом на терену.

Имао је Атлетико колосалну шансу за 2:0 у 56. минуту, али Алваро Мората није искористио једанаестерац. Четири минута пре краја, велика прилика за Хетафе, Анхел је шутирао и погодио пречку.

Бивши нападач Партизана Иван Шапоњић није добио прилику да дебитује за Атлетико у Ла Лиги, преседео је цео меч на клупи за резерве.

У Севиљи, Бетис је поражен од екипе Ваљадолида са 2:1.

Домаћин је од осмог минута имао играча мање због искључења Роблеса. У првом полувремену није било голова, а онда је Ваљадолид повео у 63. минуту голом Гвардиоле. Био је то прецизан ударац са 20 метара у десни доњи угао.

Радост гостију трајала је свега пет минута јер је Лорен успео да изједначи после добре акције шутем из петерца.

Када се очекивао крај и подела плена, гости су извели одличну акцију по десној страни, лопта је у казненом простору дошла до Плана који се ослободио пратиоца и послао лопту у мрежу за коначних 1:2.

Атлетико Мадрид почео је ново првенство Шпаније победом над Хетафеом!

Као и "мали милион" пута у ери Дијега Симеонеа, црвено-бели су славили минималним резултатом - 1:0 (1:0) - а стрелац је био Алваро Мората у 23. минуту.

Центарфор који је зимус доведен из Челсија добро је испратио центаршут Кирана Трипијеа и главом матирао голмана Сорију.

Мората је у 56. минуту пропустио идеалну прилику да дуплира вођство "јорганџија", јер је његов ударац са 11 метара Сорија "прочитао" и одбранио.

Може се рећи да је Мората донекле обесмислио фасцинантан соло продор новајлије из Бенфике, Жоао Феликса, који је изборио пенал након што је са лоптом претрчао око 70 метара, предриблавши успут четворицу чувара.

Жоао Феликс је средином другог полувремена изашао из игре због лакше повреде, а нема дилеме да ће после овога милиони љубитеља фудбала широм света "навијати" да се опорави до идућег викенда, како би га поново гледали у сусрету са Леганесом.

Хетафе за 90 минута није упутио ниједан шут у оквир гола. Међутим, био је близу изједначења, када је Анхел ударцем из даљине у 86. минуту уздрмао пречку!

Иначе, оба тима су већ у првом полувремену остала са по десеторицом на терену.

Прво је Молина добио директан црвени картон због тога што је с леђа нагазио ногу Томаса Партија (можда и нехотице). По истом принципу искључен је дан раније и Лука Модрић, на утакмици Селта - Реал.

Убрзо је и Атлетико остао без играча, Ренана Лодија, који је фаулом у скоку, по мишљењу судије, заслужио други жути картон.

Нов тим, добро познати резултат. Атлетико је нову сезону у Примери почео са карактеристичних 1:0, пошто је Алваро Мората постигао једини гол на мечу са Хетафеом. Међутим, како је касније пропустио прилику да са пенала дотуче грогираног ривала Мората је сам себе прецртао са списка најјачих утисака са Ванда Метрополитано стадиона. Нису то чак ни два црвена картона – тек да покажу да Атлетико упркос поптуно измењеном саставу и даље уме да узврати ударац – већ трк Жоаа Феликса, 126.000.000 евра вредног појачања, момка који би после одласка Антоана Гризмана у Барселону требало да преузме улогу прве звезде Атлетика.

Ако се по јутру дан познаје има потенцијал за тако нешто. Штавише, Гризман јесте изузетан фудбалер, у овом тренутку вероватно и бољи од Феликса, али Португалац је просто – чаробан. Трк из 55. минута, кад је вукао лопту са собом једно 70 метара, приде направивши тројицу чувара на будале пре но што га је Бруно оборио за једанестерац, представљао је све оно што је Атлетику тако недостајало последњих сезона. Имали су они резултате, колико су могли, имали су и карактер и идентитет... Али нису имали тај шарм који живи у Феликсовимногама. Маестрално.

Нажалост по Атлетиков, тај Феликсов јуриш није Јорганџијама није донео ништа конкретно, пошто је Давид Сорија одбранио Моратин ударац са креча. Срећом по Атлетиовог нападача, још раније је он погодио за 1:0, па се неће много причати о том промашају. А кад већ говоримо о том поготку, треба рећи да је он пао на савршен центаршут Кијерана Трипијеа, још једног Атлетиковог летњег појачања.

Кад смо већ код новајлија, Ренан Лоди на левом беку није имао тако успешаан деби као колега са десне стране. Лоди је у размаку од свега 60 секунди скривио два жута картона, па је, као и Хетафеов Хорхе Молина четири минута раније, морао пре времена у свлачионици. Није додуше било баш исто, Молина је због гажења Томаса Партија на ногу добио директан црвени картон.

За крај, да кажемо још и да је Иван Шапоњић меч преседео међу резервама Атлетика што је негде било и очекивано после та два црвена картона. Немања Максимовић није био у тиму Хетафеа, пошто је морао да одради суспензију због пет картона из протекле сезоне. Из управе такмичења су размишљали о томе да помилују неколико “изгредника“, али су на крају одустали, па је Фајсал Фажр заузео Максимовићево место уз Маура Арамбарија.

Остаје Хетафеу да жали за Анхеловом пречком из 86. минуту, мада је и Атлетико псле тога имао зицер, али се Сорија још једном истакао.

РЕЗУЛТАТИ 1. КОЛА:

Алавес - Леванте 1:0 (0:0)
/Хоселу 54/

Еспањол - Севиља 0:2 (0:1)
/Регилон 44, Нолито 86/

Бетис - Ваљадолид 1:2 (0:0)
/Лорен 68 - Гвардиола 63, Плано 89/

Атлетико Мадрид - Хетафе 1:0 (1:0)
/Мората 23/

одиграно у суботу:

Селта - Реал Мадрид 1:3 (0:1)
/Лосада 91 - Бензема 12, Крос 61, Васкез 80/

Валенсија - Реал Сосиједад 1:1 (0:0)
/Гамеиро 59 - Ојарзабал пен 111/

Мајорка - Еибар 2:1 (1:0)
/Родригез 4, Оливеира аг 75 - Оливеира 57/

Леганес - Осасуна 0:1 (0:0)
/Авила 75/

Виљареал - Гранада 4:4 (1:1)
/Казорла 35п, Гомез 53, Морено 65, Чуквузе 73 - Вико 45+6п, Макис 62, Солдадо 75, Пуертас 81/

у петак:

Атлетик Билбао - Барселона 1:0 (0:0)
/Адуриз 89/

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар